Pečeni, kterou jsme použili my, získáte při zabijačce. Pokud jste odkázáni pouze na nabídku řeznictví, sáhněte po plecku s kůží (zaručí křupavou kůrku).
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 °C. V kůži vytvořte hlubší zářezy. Spodní stranu a oba konce osolte a opepřete. Vložte maso do pekáče kůží nahoru, osušte ji ubrouskem, potřete trochou olivového oleje a posypte hrubou mořskou solí. Tu poté prsty vmasírujte do zářezů.
Pečte 35 minut na každých 450 g masa, až bude kůže křupavá a maso šťavnaté a propečené.
Připravte nádivku: Nakrájejte na kostičky dužinu manga (pracujte nad miskou, protože ovoce pustí spoustu výborné šťávy).
Na rozpuštěném másle osmažte cibulku doměkka. Přidejte zázvor i slaninu a smažte ještě dvě minuty, dokud nebude slanina vyškvařená. Nakonec přisypte mango a vše promíchejte. Nechte trochu vychladnout a pak přidejte oříšky, strouhanku a vejce. Dejte vychladnout.
Mokrýma rukama z těsta vyválejte asi pětadvacet kuliček o velikosti pingpongového míčku. Zhruba patnáct minut před koncem pečení je rozložte je kolem masa a upečte dozlatova.
Maso i kuličky vyjměte z pekáče a přemístěte na velký tác. Překryjte fólií a nechte patnáct až dvacet minut uležet na teplém místě.
Odlijte přebytečný tuk a postavte pekáč nad mírný plamen. Zaprašte moukou, chvíli smažte (přibližně minutu) a pak přidejte ocet. Po dvou minutách přilijte kuřecí vývar a pomalu vařte ještě pět až deset minut, dokud omáčka nezhoustne a nebude hladká. Upečené maso podávejte s nádivkovými kuličkami a omáčkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slavnostní vepřové hody: 12 receptů pro milovníky masa(15 receptů )
Komentáře