Pečené vepřové kotlety s mangovými knedlíčky

veprova kotleta
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Pečené vepřové kotlety s mangovými knedlíčky

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6981 kcal
Bílkoviny 557 g
Sacharidy 347 g
Tuky 356 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečeni, kterou jsme použili my, získáte při zabijačce. Pokud jste odkázáni pouze na nabídku řeznictví, sáhněte po plecku s kůží (zaručí křupavou kůrku).

Suroviny

kotleta 2 kg
lze nahradit pleckem s kůží
olivový olej 1 ČL
mango 2 ks
pevná, středně velká
máslo 50 g
cibule 1 ks
velká, na jemno
zázvor (čerstvý) 6 cm
čerstvý, oloupaný a posekaný najemno
slanina 2 plátky
nakrájená na proužky
vlašské ořechy 100 g
opražené a nasekané
strouhanka 180 g
nejlépe z čerstvého celozrnného chleba
vejce 1 ks
prošlehané
jablečný ocet 3 PL
mouka pšeničná hladká 2 PL
vývar kuřecí 500 ml
čerstvý
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1

Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 °C. V kůži vytvořte hlubší zářezy. Spodní stranu a oba konce osolte a opepřete. Vložte maso do pekáče kůží nahoru, osušte ji ubrouskem, potřete trochou olivového oleje a posypte hrubou mořskou solí. Tu poté prsty vmasírujte do zářezů.

2

Pečte 35 minut na každých 450 g masa, až bude kůže křupavá a maso šťavnaté a propečené.

3

Připravte nádivku: Nakrájejte na kostičky dužinu manga (pracujte nad miskou, protože ovoce pustí spoustu výborné šťávy).

4

Na rozpuštěném másle osmažte cibulku doměkka. Přidejte zázvor i slaninu a smažte ještě dvě minuty, dokud nebude slanina vyškvařená. Nakonec přisypte mango a vše promíchejte. Nechte trochu vychladnout a pak přidejte oříšky, strouhanku a vejce. Dejte vychladnout.

5

Mokrýma rukama z těsta vyválejte asi pětadvacet kuliček o velikosti pingpongového míčku. Zhruba patnáct minut před koncem pečení je rozložte je kolem masa a upečte dozlatova.

6

Maso i kuličky vyjměte z pekáče a přemístěte na velký tác. Překryjte fólií a nechte patnáct až dvacet minut uležet na teplém místě.

7

Odlijte přebytečný tuk a postavte pekáč nad mírný plamen. Zaprašte moukou, chvíli smažte (přibližně minutu) a pak přidejte ocet. Po dvou minutách přilijte kuřecí vývar a pomalu vařte ještě pět až deset minut, dokud omáčka nezhoustne a nebude hladká. Upečené maso podávejte s nádivkovými kuličkami a omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/9

Komentáře

Obchod Apetit