0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zprudka opečené vepřové panenky s cibulkami

Zprudka opečené vepřové panenky s cibulkami

4.8 / 5. Počet hodnocení: 31
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2703 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 137 g
Tuky 128 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnaté masíčko s vypečenou kůrčičkou...

Suroviny

panenka 750 g
olivový olej
na marinování a potírání
tymián
čerstvý nebo sušený
sůl
na maso
pepř
na maso
víno bílé 2 dcl
sušší
máslo 25 g
studené
brambory 300 g
pevné, nejlépe nové
mrkev 200 g
nakrájené podélně na 3 mm proužky
cuketa 200 g
našikmo na 3 mm plátky
baby kukuřice 300 g
lze nahradit plátky kedluben
jarní cibulka 300 g
s natí, vcelku
olivový olej 5 PL
sůl
pepř
bylinky
na dochucení, např. rozmarýn

Postup

1

Maso zakapejte ve větší míse olejem; buď ho rozetřete štětcem, nebo jej do masa ručně doslova vmasírujte. Posypte sušeným tymiánem nebo poklaďte větvičkami čerstvého. Po téhle proceduře nechte panenky odpočívat – aspoň dvě hodiny, nejlépe však celou noc.

2

Grilovací nebo běžnou silnostěnnou pánev rozpalte na středně vysokou teplotu, na dno kápněte trochu oleje a štětcem nebo mašlovačkou ho rozetřete. Jednotlivé panenky opékejte z každé strany asi osm minut.

3

Větší mísu vyložte velkým obdélníkem alobalu, nejlépe dvojitého. Opečené panenky vyjměte z pánve, položte na alobal, jemně je osolte a opepřete. Všechno maso do alobalu pečlivě zabalte a nechte odpočívat, než budete mít opečenou zeleninu. Maso tak zůstane uvnitř jemně narůžovělé a vláčné. Chcete-li jej propéci více, vložte panenky v alobalu na plech do trouby předehřáté na 200 stupňů, a ještě 15–20 minut nechte dojít.

4

Brambory nakrájejte a deset minut předvařte v osolené vodě. Spolu s ostatní zeleninou je postupně opečte v pánvi a uchovejte v teple. Výpek na pánvi zalijte vínem a krátce povařte.

5

Pokud maso v alobalu pustilo šťávu, přilijte ji do pánve. Omáčku zahustěte kousky studeného másla, podle potřeby dosolte a opepřete. Už nevařte, jen velmi krátce prohřejte.

6

Maso nakrájejte na silnější plátky a podávejte s opečenou zeleninou, bramborami a omáčkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

Anonym

*** příspěvek byl odstraněn redakcí ***

Anonym

Zkusila jsem a vřele doporučuji, pekla jsem 2 velké panenky pro 6 osob a měla jsem dát víc zeleniny, protože všem chutnala.

Apetit magazín

AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...

Obchod Apetit