Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zprudka opečené vepřové panenky s cibulkami

Zprudka opečené vepřové panenky s cibulkami

4.7/5 Počet hodnocení: 33
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2703 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 137 g
Tuky 128 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnaté masíčko s vypečenou kůrčičkou...

Související recepty

Suroviny

panenka 750 g
olivový olej
na marinování a potírání
tymián
čerstvý nebo sušený
sůl
na maso
pepř
na maso
sušší
studené
pevné, nejlépe nové
mrkev 200 g
nakrájené podélně na 3 mm proužky
cuketa 200 g
našikmo na 3 mm plátky
baby kukuřice 300 g
lze nahradit plátky kedluben
jarní cibulka 300 g
s natí, vcelku
olivový olej 5 PL
sůl
pepř
bylinky
na dochucení, např. rozmarýn

Postup

1

Maso zakapejte ve větší míse olejem; buď ho rozetřete štětcem, nebo jej do masa ručně doslova vmasírujte. Posypte sušeným tymiánem nebo poklaďte větvičkami čerstvého. Po téhle proceduře nechte panenky odpočívat – aspoň dvě hodiny, nejlépe však celou noc.

2

Grilovací nebo běžnou silnostěnnou pánev rozpalte na středně vysokou teplotu, na dno kápněte trochu oleje a štětcem nebo mašlovačkou ho rozetřete. Jednotlivé panenky opékejte z každé strany asi osm minut.

3

Větší mísu vyložte velkým obdélníkem alobalu, nejlépe dvojitého. Opečené panenky vyjměte z pánve, položte na alobal, jemně je osolte a opepřete. Všechno maso do alobalu pečlivě zabalte a nechte odpočívat, než budete mít opečenou zeleninu. Maso tak zůstane uvnitř jemně narůžovělé a vláčné. Chcete-li jej propéci více, vložte panenky v alobalu na plech do trouby předehřáté na 200 stupňů, a ještě 15–20 minut nechte dojít.

4

Brambory nakrájejte a deset minut předvařte v osolené vodě. Spolu s ostatní zeleninou je postupně opečte v pánvi a uchovejte v teple. Výpek na pánvi zalijte vínem a krátce povařte.

5

Pokud maso v alobalu pustilo šťávu, přilijte ji do pánve. Omáčku zahustěte kousky studeného másla, podle potřeby dosolte a opepřete. Už nevařte, jen velmi krátce prohřejte.

6

Maso nakrájejte na silnější plátky a podávejte s opečenou zeleninou, bramborami a omáčkou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

21.11.2006 15:39
Zkusila jsem a vřele doporučuji, pekla jsem 2 velké panenky pro 6 osob a měla jsem dát víc zeleniny, protože všem chutnala.
10.05.2006 18:08
*** příspěvek byl odstraněn redakcí ***

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...