Zprudka opečené vepřové panenky s cibulkami

Zprudka opečené vepřové panenky s cibulkami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2703 kcal
Bílkoviny 172 g
Cukr 137 g
Tuky 128 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Šťavnaté masíčko s vypečenou kůrčičkou...

Suroviny

panenka 750 g
olivový olej
na marinování a potírání
tymián
čerstvý nebo sušený
sůl
na maso
pepř
na maso
víno bílé 2 dcl
sušší
máslo 25 g
studené
brambory 300 g
pevné, nejlépe nové
mrkev 200 g
nakrájené podélně na 3 mm proužky
cuketa 200 g
našikmo na 3 mm plátky
baby kukuřice 300 g
lze nahradit plátky kedluben
jarní cibulka 300 g
s natí, vcelku
olivový olej 5 PL
sůl
pepř
bylinky
na dochucení, např. rozmarýn

Postup

1

Maso zakapejte ve větší míse olejem; buď ho rozetřete štětcem, nebo jej do masa ručně doslova vmasírujte. Posypte sušeným tymiánem nebo poklaďte větvičkami čerstvého. Po téhle proceduře nechte panenky odpočívat – aspoň dvě hodiny, nejlépe však celou noc.

2

Grilovací nebo běžnou silnostěnnou pánev rozpalte na středně vysokou teplotu, na dno kápněte trochu oleje a štětcem nebo mašlovačkou ho rozetřete. Jednotlivé panenky opékejte z každé strany asi osm minut.

3

Větší mísu vyložte velkým obdélníkem alobalu, nejlépe dvojitého. Opečené panenky vyjměte z pánve, položte na alobal, jemně je osolte a opepřete. Všechno maso do alobalu pečlivě zabalte a nechte odpočívat, než budete mít opečenou zeleninu. Maso tak zůstane uvnitř jemně narůžovělé a vláčné. Chcete-li jej propéci více, vložte panenky v alobalu na plech do trouby předehřáté na 200 stupňů, a ještě 15–20 minut nechte dojít.

4

Brambory nakrájejte a deset minut předvařte v osolené vodě. Spolu s ostatní zeleninou je postupně opečte v pánvi a uchovejte v teple. Výpek na pánvi zalijte vínem a krátce povařte.

5

Pokud maso v alobalu pustilo šťávu, přilijte ji do pánve. Omáčku zahustěte kousky studeného másla, podle potřeby dosolte a opepřete. Už nevařte, jen velmi krátce prohřejte.

6

Maso nakrájejte na silnější plátky a podávejte s opečenou zeleninou, bramborami a omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit