Suroviny
třtinový cukr
250
g
citron
2
ks
lze nahradit limetou (nejlépe BIO)
1
sušený zázvor
zázvor (čerstvý)
čerstvý, několik plátků
voda
Na kvásek
cukr
1
PL
1
sušené droždí
1.V misce rozmícháme 2 lžíce teplé vody, cukr a droždí a za občasného míchání je necháme rozpustit. Pak misku postavíme na teplé místo a počkáme, dokud směs nezačne kvasit.
2.Do nerezové misky nastrouháme najemno kůru z 1 citronu nebo limety, přidáme cukr a sušený zázvor, přilijeme 2,5 dl vařící vody a necháme 10 minut odstát. Pak vše scedíme a nalijeme do plastové láhve o obsahu 1,5 l. Dolijeme ji studenou vodou tak, aby se tekutina ochladila na tělesnou teplotu, přidáme kvásek a dolijeme vlažnou vodou asi 5 cm pod horní okraj. Láhev pevně uzavřeme a necháme ji asi 3 dny stát při pokojové teplotě. Láhev chodíme několikrát denně kontrolovat, a když je příliš tvrdá, velice opatrně pomalu otočíme uzávěrem, aby mohly uniknout nashromážděné plyny.
3.Po 3 dnech dáme pivo důkladně vychladit, pak láhev velmi opatrně otevřeme, pivo rozlijeme do sklenic, doplníme plátky oloupaného čerstvého zázvoru a šťávou i kůrou ze zbylého citronu nebo limetky a podáváme.