0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Máslový nákyp z filo těsta s chai sirupem s whisky

Máslový nákyp z filo těsta s chai sirupem s whisky

2.6 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 17040 kcal
Bílkoviny 450 g
Sacharidy 2574 g
Tuky 336 g
Vláknina 157 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neobvyklý dezert má pro vás hned tři příjemná překvapení – jednak strukturu, která je tvořena křupavými pláty těsta, jednak hedvábný smetanový pudink, který tvoří základ, a potom omamně dobrý voňavý sirup s rozinkami. 

Suroviny

smetana ke šlehání 150 ml
smetana na vaření 350 ml
vejce 3 ks
krupicový cukr 110 g
třtinový cukr 140 g
koření 2 PL
směs chai (viz postup)
skořice 2 ČL
mletá
zázvor (mletý) 1 ČL
muškátový oříšek 1 ČL
čerstvě nastrouhaný
kardamom 1 ČL
mletý
filo těsto 24 plátků
máslo 250 g
rozpuštěné
Na chai sirup s whisky
krupicový cukr 110 g
koření 0.5 porce
základní směs chai (2 sáčky)
rozinky 35 g
propláchnuté
whiskey 2 PL

1 Troubu předehřejte na 180 °C a při- pravte si 4 zapékací misky o objemu cca 300ml. Oba druhy smetany vlijte do rendlíku a na středním ohni zahřívejte, dokud smetanová směs nezačne vřít. Stáhněte z plotny. Vejce a krupicový cukr dejte do větší mísy a společně šlehejte, dokud se nespojí. Za neustálého šlehání do této směsi pomalu tenkým pramínkem vlévejte horkou smetanu. Míchejte, až budou obě směsi dobře propojeny, a potom je rozdělte do připravených zapékacích misek.

2 Do jiné malé misky nasypte třtinový cukr, směs chai, mletou skořici, zázvor, muškátový oříšek a kardamom a dobře promíchejte. Každý plát filo těsta potřete máslem a posypte připravenou směsí cukru a koření. Plát vždy přeložte, ledabyle smotejte či prostě zmuchlejte a do každé zapékací mističky vtlačte 6 takto připravených plátů a nechte 5 minut odpočinout.

3 Připravené mističky položte na pečicí plech a pečte 20–25 minut, nebo dokud nebude povrch krásně zlatý a pevný.

4 Zatímco se nákypy pečou, připravte si sirup. Do malého rendlíku nalijte 125ml vody, vsypte cukr a vhoďte 2 sáčky chai směsi. Zahřejte na nízkou teplotu a míchejte, aby se cukr rozpustil. Potom zvyšte teplotu a vařte 6 minut, nebo dokud směs nenabude husté sirupovité konzistence. Odstavte. Vmíchejte rozinky a whisky a promíchejte. Vylouhované sáčky se směsí chai vyjměte a vyhoďte. Připraveným sirupem zalijte nákypy a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit