0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Máslový nákyp z filo těsta s chai sirupem s whisky

Máslový nákyp z filo těsta s chai sirupem s whisky

2.6 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 17040 kcal
Bílkoviny 450 g
Sacharidy 2574 g
Tuky 336 g
Vláknina 157 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neobvyklý dezert má pro vás hned tři příjemná překvapení – jednak strukturu, která je tvořena křupavými pláty těsta, jednak hedvábný smetanový pudink, který tvoří základ, a potom omamně dobrý voňavý sirup s rozinkami. 

Suroviny

smetana ke šlehání 150 ml
smetana na vaření 350 ml
vejce 3 ks
krupicový cukr 110 g
třtinový cukr 140 g
koření 2 PL
směs chai (viz postup)
skořice 2 ČL
mletá
zázvor (mletý) 1 ČL
muškátový oříšek 1 ČL
čerstvě nastrouhaný
kardamom 1 ČL
mletý
filo těsto 24 plátků
máslo 250 g
rozpuštěné
Na chai sirup s whisky
krupicový cukr 110 g
koření ½ porce
základní směs chai (2 sáčky)
rozinky 35 g
propláchnuté
whiskey 2 PL

1 Troubu předehřejte na 180 °C a při- pravte si 4 zapékací misky o objemu cca 300ml. Oba druhy smetany vlijte do rendlíku a na středním ohni zahřívejte, dokud smetanová směs nezačne vřít. Stáhněte z plotny. Vejce a krupicový cukr dejte do větší mísy a společně šlehejte, dokud se nespojí. Za neustálého šlehání do této směsi pomalu tenkým pramínkem vlévejte horkou smetanu. Míchejte, až budou obě směsi dobře propojeny, a potom je rozdělte do připravených zapékacích misek.

2 Do jiné malé misky nasypte třtinový cukr, směs chai, mletou skořici, zázvor, muškátový oříšek a kardamom a dobře promíchejte. Každý plát filo těsta potřete máslem a posypte připravenou směsí cukru a koření. Plát vždy přeložte, ledabyle smotejte či prostě zmuchlejte a do každé zapékací mističky vtlačte 6 takto připravených plátů a nechte 5 minut odpočinout.

3 Připravené mističky položte na pečicí plech a pečte 20–25 minut, nebo dokud nebude povrch krásně zlatý a pevný.

4 Zatímco se nákypy pečou, připravte si sirup. Do malého rendlíku nalijte 125ml vody, vsypte cukr a vhoďte 2 sáčky chai směsi. Zahřejte na nízkou teplotu a míchejte, aby se cukr rozpustil. Potom zvyšte teplotu a vařte 6 minut, nebo dokud směs nenabude husté sirupovité konzistence. Odstavte. Vmíchejte rozinky a whisky a promíchejte. Vylouhované sáčky se směsí chai vyjměte a vyhoďte. Připraveným sirupem zalijte nákypy a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč