Máslový nákyp z filo těsta s chai sirupem s whisky

Máslový nákyp z filo těsta s chai sirupem s whisky

Hodnocení receptu
Průměr: 1.8 ()
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4860 kcal
Bílkoviny 53 g
Cukr 410 g
Tuky 331 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Neobvyklý dezert má pro vás hned tři příjemná překvapení – jednak strukturu, která je tvořena křupavými pláty těsta, jednak hedvábný smetanový pudink, který tvoří základ, a potom omamně dobrý voňavý sirup s rozinkami. 

Suroviny

smetana 150 ml
ke šlehání, 33%
smetana na vaření 350 ml
na vaření
vejce 3 ks
krupicový cukr 110 g
třtinový cukr 140 g
2 PL
směs chai
skořice 2 ČL
mletá
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý
muškátový oříšek 1 ČL
čerstvě nastrouhaný
1 ČL
kardamon mletý
24
těsto filo
máslo 250 g
rozpuštěné
Na chai sirup s whisky
krupicový cukr 110 g
1
směs chai základní směs (2 sáčky)
rozinky 35 g
propláchnuté
2 PL
whisky

1 Troubu předehřejte na 180 °C a při- pravte si 4 zapékací misky o objemu cca 300ml. Oba druhy smetany vlijte do rendlíku a na středním ohni zahřívejte, dokud smetanová směs nezačne vřít. Stáhněte z plotny. Vejce a krupicový cukr dejte do větší mísy a společně šlehejte, dokud se nespojí. Za neustálého šlehání do této směsi pomalu tenkým pramínkem vlévejte horkou smetanu. Míchejte, až budou obě směsi dobře propojeny, a potom je rozdělte do připravených zapékacích misek.

2 Do jiné malé misky nasypte třtinový cukr, směs chai, mletou skořici, zázvor, muškátový oříšek a kardamom a dobře promíchejte. Každý plát filo těsta potřete máslem a posypte připravenou směsí cukru a koření. Plát vždy přeložte, ledabyle smotejte či prostě zmuchlejte a do každé zapékací mističky vtlačte 6 takto připravených plátů a nechte 5 minut odpočinout.

3 Připravené mističky položte na pečicí plech a pečte 20–25 minut, nebo dokud nebude povrch krásně zlatý a pevný.

4 Zatímco se nákypy pečou, připravte si sirup. Do malého rendlíku nalijte 125ml vody, vsypte cukr a vhoďte 2 sáčky chai směsi. Zahřejte na nízkou teplotu a míchejte, aby se cukr rozpustil. Potom zvyšte teplotu a vařte 6 minut, nebo dokud směs nenabude husté sirupovité konzistence. Odstavte. Vmíchejte rozinky a whisky a promíchejte. Vylouhované sáčky se směsí chai vyjměte a vyhoďte. Připraveným sirupem zalijte nákypy a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit