
Máslový nákyp z filo těsta s chai sirupem s whisky
Neobvyklý dezert má pro vás hned tři příjemná překvapení – jednak strukturu, která je tvořena křupavými pláty těsta, jednak hedvábný smetanový pudink, který tvoří základ, a potom omamně dobrý voňavý sirup s rozinkami.
Ingredience
- 150ml smetany ke šlehání (33%)
- 350ml smetany na vaření (12%)
- 3 vejce
- 110g krupicového cukru
- 140g třtinového cukru
- 2 lžíce směsi chai
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/4 lžičky muškátového oříšku, čerstvě nastrouhaného
- 1 lžička mletého kardamomu
- 24 listů těsta filo
- 250g másla, rozpuštěného
- 110g krupicového cukru
- 1/2 dávky základní směsi chai (2 sáčky)
- 35g rozinek, propláchnutých
- 2 lžíce whisky
NA CHAI SIRUP S WHISKY
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 °C a při- pravte si 4 zapékací misky o objemu cca 300ml. Oba druhy smetany vlijte do rendlíku a na středním ohni zahřívejte, dokud smetanová směs nezačne vřít. Stáhněte z plotny. Vejce a krupicový cukr dejte do větší mísy a společně šlehejte, dokud se nespojí. Za neustálého šlehání do této směsi pomalu tenkým pramínkem vlévejte horkou smetanu. Míchejte, až budou obě směsi dobře propojeny, a potom je rozdělte do připravených zapékacích misek.
2 Do jiné malé misky nasypte třtinový cukr, směs chai, mletou skořici, zázvor, muškátový oříšek a kardamom a dobře promíchejte. Každý plát filo těsta potřete máslem a posypte připravenou směsí cukru a koření. Plát vždy přeložte, ledabyle smotejte či prostě zmuchlejte a do každé zapékací mističky vtlačte 6 takto připravených plátů a nechte 5 minut odpočinout.
3 Připravené mističky položte na pečicí plech a pečte 20–25 minut, nebo dokud nebude povrch krásně zlatý a pevný.
4 Zatímco se nákypy pečou, připravte si sirup. Do malého rendlíku nalijte 125ml vody, vsypte cukr a vhoďte 2 sáčky chai směsi. Zahřejte na nízkou teplotu a míchejte, aby se cukr rozpustil. Potom zvyšte teplotu a vařte 6 minut, nebo dokud směs nenabude husté sirupovité konzistence. Odstavte. Vmíchejte rozinky a whisky a promíchejte. Vylouhované sáčky se směsí chai vyjměte a vyhoďte. Připraveným sirupem zalijte nákypy a podávejte.
Přidat komentář