Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s jablky a ořechy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3990 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 279 g
Tuky 277 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablka & ořechy k sobě patří a tenhle koláč, jako stvořený k nedělní kávě, k odpolednímu posezení na zahradě i večernímu pozorování červánků, je toho velmi chutným důkazem.

Suroviny

Na těsto
sůl ½ ČL
máslo 125 g
změklé
Na náplň
máslo 125 g
změklé
třtinový cukr muscovado světlý hrnku
vejce 2 ks
lískooříškový (lze vynechat)
sůl ½ ČL
mouka lískooříšková 1,5 hrnku
lze nahradit mandlovou
zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
Na posypání
lískové oříšky 1 hrst
přepůlené nebo nasekané nahrubo
třtinový cukr 2 PL
k servírování

Postup

1

Do mísy vsypte mouku a sůl, přidejte máslo a prsty promněte (práci si usnadníte robotem s noži). Přidejte podmáslí a zpracujte v těsto, v případě potřeby přilijte ještě trochu podmáslí. Pokud máte čas nebo si těsto děláte s předstihem, zabalte jej do fólie a dejte chladit do lednice.

2

Vymažte koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru 25 cm. Těsto rozválejte a vyložte jím formu, případné přesahující okraje seřízněte (ale těsto by vám mělo vyjít akorát). Těsto propíchejte vidličkou a dejte do lednice chladit, než připravíte náplň (těsto takto v lednici vydrží až 2 dny).

3

Troubu předehřejte na 170 °C.

4

Máslo prošlehejte s cukrem do světlé pěny, postupně zapracujte po jednom vejce, žloutek, likér a sůl. Nakonec vmíchejte ořechovou nebo mandlovou mouku.

5

Javorový sirup vlijte do pánve s vyšším okrajem a zahřívejte, aby sirup zhoustl. Odstavte a vsypte plátky jablek. Nechte pár minut stát, ale ne moc dlouho, aby jablka nezměkla.

6

Náplň rozetřete na připravené těsto, navrch poklaďte jablka. Posypte ořechy, cukrem a přelijte zbylým sirupem (můžete jím také jen potřít jablka). Koláč dejte péct na 40–45 minut dozlatova. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a poté vyjměte z formy. Posypte moučkovým cukrem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete mouku z lískových ořechů, jednoduše ořechy rozmixujte v robotu. Použít ale můžete i mouku z vlašských ořechů – stejnou, z jaké byste pekli vánoční vanilkové rohlíčky. Ořechy zkrátka tomuto koláči sluší. Ani s mandlovou moukou neuděláte chybu, jen už nebude chuť náplně tak výrazná. A pokud máte doma více hrušek než jablek, klidně použijte je. Chutná to skvěle! Koláč doporučujeme doplnit ušlehanou smetanou, horký bude skvělý s vanilkovou zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč