0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s jablky a ořechy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3990 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 279 g
Tuky 277 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablka & ořechy k sobě patří a tenhle koláč, jako stvořený k nedělní kávě, k odpolednímu posezení na zahradě i večernímu pozorování červánků, je toho velmi chutným důkazem.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 150 g
sůl 0.5 ČL
máslo 125 g
změklé
podmáslí 60 ml
Na náplň
máslo 125 g
změklé
třtinový cukr muscovado světlý 0.33 hrnku
vejce 2 ks
žloutek 1 ks
krémový likér 2 PL
lískooříškový (lze vynechat)
sůl 0.5 ČL
mouka lískooříšková 1.5 hrnku
lze nahradit mandlovou
javorový sirup 0.33 hrnku
jablko 3 ks
zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
Na posypání
lískové oříšky 1 hrst
přepůlené nebo nasekané nahrubo
třtinový cukr 2 PL
moučkový cukr
k servírování

Postup

1

Do mísy vsypte mouku a sůl, přidejte máslo a prsty promněte (práci si usnadníte robotem s noži). Přidejte podmáslí a zpracujte v těsto, v případě potřeby přilijte ještě trochu podmáslí. Pokud máte čas nebo si těsto děláte s předstihem, zabalte jej do fólie a dejte chladit do lednice.

2

Vymažte koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru 25 cm. Těsto rozválejte a vyložte jím formu, případné přesahující okraje seřízněte (ale těsto by vám mělo vyjít akorát). Těsto propíchejte vidličkou a dejte do lednice chladit, než připravíte náplň (těsto takto v lednici vydrží až 2 dny).

3

Troubu předehřejte na 170 °C.

4

Máslo prošlehejte s cukrem do světlé pěny, postupně zapracujte po jednom vejce, žloutek, likér a sůl. Nakonec vmíchejte ořechovou nebo mandlovou mouku.

5

Javorový sirup vlijte do pánve s vyšším okrajem a zahřívejte, aby sirup zhoustl. Odstavte a vsypte plátky jablek. Nechte pár minut stát, ale ne moc dlouho, aby jablka nezměkla.

6

Náplň rozetřete na připravené těsto, navrch poklaďte jablka. Posypte ořechy, cukrem a přelijte zbylým sirupem (můžete jím také jen potřít jablka). Koláč dejte péct na 40–45 minut dozlatova. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a poté vyjměte z formy. Posypte moučkovým cukrem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete mouku z lískových ořechů, jednoduše ořechy rozmixujte v robotu. Použít ale můžete i mouku z vlašských ořechů – stejnou, z jaké byste pekli vánoční vanilkové rohlíčky. Ořechy zkrátka tomuto koláči sluší. Ani s mandlovou moukou neuděláte chybu, jen už nebude chuť náplně tak výrazná. A pokud máte doma více hrušek než jablek, klidně použijte je. Chutná to skvěle! Koláč doporučujeme doplnit ušlehanou smetanou, horký bude skvělý s vanilkovou zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit