Jablíčka s exkluzivním doprovodem vám zpříjemní a osladí i ten nejupršenější podzimní den! Už jejich vůně má přímo antidepresivní účinky.
Suroviny
Postup
Na tvarohový krém utřete tvaroh s cukrem, citronovou kůrou a vanilkou a dejte do chladu. Troubu předehřejte na 170 °C.
Do rendlíku dejte med, třtinový cukr, dezertní víno, skořici, hřebíček a badyán a přilijte 750 ml vody. Na malém plameni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pak mírně zvyšte plamen a přiveďte k varu.
Jablka rozložte do zapékací nádoby a přelijte je horkou tekutinou z rendlíku. Zakryjte alobalem a pečte 30 minut, pak jablka obraťte, zase zakryjte a pečte dalších 15–20 minut doměkka.
Jablka vyberte děrovanou sběračkou a zakryjte alobalem. Šťávu přelijte do rendlíku a svařte na hustotu sirupu, na silném plameni to zabere 15–20 minut.
Mezitím plátky chleba rozložte na plech a pečte 10–15 minut dokřupava. Nechte ho vychladnout a pak spolu s oříšky, třtinovým cukrem a mletým hřebíčkem rozmixujte nahrubo. Vraťte na plech, rozprostřete a pečte dalších 10 minut, až se rozvoní.
Jablka podávejte přelitá sirupem, posypaná drobenkou a s tvarohovým krémem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- S mascarpone, ciderem i po francouzsku aneb 9krát pečená jablka(9 receptů )
- Menu na cestu z města(9 receptů )
- Vášeň pro jablka: 20 receptů pro milovníky jablek(20 receptů )
- Co s jablky: 35 snadných jablečných dezertů, na kterých si pochutnají všichni (35 receptů )