Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:
Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu

Suroviny

Piškot:
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
90g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
citrónová kůra z 1 citrónu
100g hladké mouky
25g másla (rozpuštěné, zchladlé)
kokosová moučka (nepovinně)

Žloutkový krém
2 celá vejce a dva žloutky
60g cukru krupice
20g hladké mouky
20g kukuřičného škrobu
300ml plnotučeného mléka
1/2 vanilkového lusku
20g másla
Piškot Troubu předehřejeme na 170°C. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Pak do něj po částech zašleháme cukr, až se sníh lesklý a pevný. Žloutky prošleháme s vanilkovým cukrem a kůrou a opatrně spojíme se sněhem. Hmota by měla být co nejvíc nadýchaná. Nakonec vmícháme mouku a vychladlé máslo. Vymazanou a kososem nebo moukou vysypanou formu naplníme hmotou a pečeme cca 40-45 minut. Dort necháme trochu vychladnout, vyndáme z formy a na mřížce necháme vychladnout úplně. Skladujeme v lednici zabalené ve fólii. Úskalí: Vyrábět na etapy. Piškot je příliš vysoký, měl by mít max. centimetr výšky. Je nutné ho opravdu dobře prokapat cukrovým sirupem. Jahody musí mít stejnou výšky, aby nerovnoměrně nenadzvedávaly horní korpus. Krému je víc, než je nutné. Sníh nejdřív vyšlehat opravdu dotuha a až pak zašlehat cukr. Třeba vykoumat, jak s tou želatinou. Částečně se osvědčila 1/2 sáčku práškové želatiny doktor Oetker na cca 50 ml vody, rozmíchat v krému, plus smetafix do šlehačky. Marcipán - koupený - se roztéká. Nechat si trochu krému pod marcipánové kolo. Creme pattisiere Ve skleněné míse vymícháme metličkou do světlé pěny vejce a cukr. Mléko společně s vyškrábaným obsahem lusku přivedeme téměř k varu. Velmi horké mléko potom za stálého šlehání pomalu vlijeme do ušlehaných žloutků. Směs vrátíme do hrnce na mírný oheň a mícháme. Asi po dvou minutách začne směs tuhnout do konzistence pudinku. Vlijeme do čisté místy, vmícháme na kousky pokrájené máslo a zakryjeme fólií, aby se dotýkala povrchu směsi - zabráníme tím vytvoření škraloupu. Necháme zcela vychladnout a poté skladujeme v lednici.
Autor: ana.urbanova

Obchod Apetit