Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Budětické pouťové koláče
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 50
Více než hodinu Pro zkušené Na 12 velkých koláčů (o průměru cca 22 cm)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13068 kcal
Bílkoviny 552 g
Sacharidy 1422 g
Tuky 650 g
Vláknina 203 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K poutím na Sušicku patří kynuté koláče, zdobené místní specialitou – „červeným“ mákem. Ten se ale špatně shání, rodiny si jej pěstují samy. Recept pochází od Hanky Kroupové z Budětic, která peče nejlepší pouťové koláče široko daleko, s těstem nadýchaným jako peříčko. Recept se v Hančině rodině dědí po generace a je léty vyladěný k absolutní dokonalosti.

Suroviny

Na těsto
mléko 250 ml
nebo podle toho, jak saje mouka
droždí čerstvé 50 g
prosátá + navíc na poprášení
vejce 6 ks
bílky a žloutky oddělené
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
z 1 citronu
sůl 1 špetka
máslo 200 g
rozpuštěné, vlahé
rum 1 PL
rum či tuzemák
Na ozdobení
namočené v rumu nebo tuzemáku
Na tvarohovou náplň
tvaroh 2,5 kg
v alobalu, ne vaničkový
podle chuti
z 1 citronu
Na makovou náplň
mák mletý 400 g
podle chuti
na spaření
kousek
Na povidlovou náplň
švestková povidla
hustá

Postup

1

Připravte kvásek. Do trochy vlažného mléka v misce rozdrobte droždí, přidejte lžíci mouky a cukru. Přikryjte a nechte vzejít kvásek. Z bílků ušlehejte tužší sníh. Do velké mísy dejte prosátou mouku, do ní zamíchejte kypřicí prášek, citronovou kůru, zbylý cukr a sůl.

2

Přidejte vlažné máslo, rum, žloutky, vzešlý kvásek a mléko podle potřeby a promíchejte. Nakonec po lžících zlehka zapracujte sníh.

3

Společně vypracujte hladké, vláčné, lesklé a nelepivé těsto; na dobře zpracovaném těstě se budou dělat bubliny. Těsto poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout, než zdvojnásobí svůj objem (zhruba hodinu).

4

Zatímco těsto kyne, připravte náplně. Tvaroh utřete se žloutky, oběma cukry a citronovou kůrou. Mletý mák promíchejte s moučkovým cukrem a perníkovým kořením a spařte jej horkým mlékem, pak přidejte kousek másla, aby mák nebyl suchý.

5

Vykynulé těsto rozdělte na 12 bochánků, můžete ho z mísy odebírat lžící. Bochánky lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte 20 minut kynout. Na plechy dejte pečicí papír, na jeden velký plech se vejdou 2 koláče.

6

Každý bochánek ručně dlaní a prsty vymačkejte do kruhu o průměru zhruba 22 cm. Náplně nandejte do cukrářských sáčků a zdobte střídavě mákem, tvarohem a povidly podle libosti – proporcionálně by na koláči mělo být nejvíc tvarohu. Ozdobte rozinkami namočenými v rumu a mandlemi.

7

Pečte na 180 °C zhruba 15 minut.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...