0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Budětické pouťové koláče

Budětické pouťové koláče

4.3 / 5. Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Pro zkušené Na 12 velkých koláčů (o průměru cca 22 cm)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13095 kcal
Bílkoviny 550 g
Sacharidy 1418 g
Tuky 650 g
Vláknina 203 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K poutím na Sušicku patří koláče, zdobené místní specialitou – „červeným“ mákem. Ten se ale špatně shání, rodiny si jej pěstují samy. Recept pochází od Hanky Kroupové z Budětic, která peče nejlepší pouťové koláče široko daleko, s těstem nadýchaným jako peříčko. Recept se v Hančině rodině dědí po generace a je léty vyladěný k absolutní dokonalosti.

Suroviny

Na těsto
mléko 250 ml
nebo podle toho, jak saje mouka
droždí čerstvé 50 g
mouka pšeničná hladká 1 kg
prosátá + navíc na poprášení
moučkový cukr 200 g
vejce 6 ks
bílky a žloutky oddělené
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
citron 1 ks
nastrouhaná kůra
sůl 1 špetka
máslo 200 g
rozpuštěné, vlahé
rum 1 PL
rum či tuzemák
Na ozdobení
rozinky
namočené v rumu nebo tuzemáku
mandle
celé, loupané
Na tvarohovou náplň
tvaroh 2.5 kg
v alobalu, ne vaničkový
žloutek 4 ks
moučkový cukr
podle chuti
vanilkový cukr 4 bal
citron 1 ks
nastrouhaná kůra
Na makovou náplň
mák mletý 400 g
moučkový cukr
podle chuti
perníkové koření
podle chuti
mléko
na spaření
máslo
kousek
Na povidlovou náplň
švestková povidla
hustá

1 Připravte kvásek. Do trochy vlažného mléka v misce rozdrobte droždí, přidejte lžíci mouky a cukru. Přikryjte a nechte vzejít kvásek. Z bílků ušlehejte tužší sníh. Do velké mísy dejte prosátou mouku, do ní zamíchejte kypřicí prášek, citronovou kůru, zbylý cukr a sůl. Přidejte vlažné máslo, rum, žloutky, vzešlý kvásek a mléko podle potřeby a promíchejte. Nakonec po lžících zlehka zapracujte sníh. Společně vypracujte hladké, vláčné, lesklé a nelepivé těsto; na dobře zpracovaném těstě se budou dělat bubliny. Těsto poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout, než zdvojnásobí svůj objem (zhruba hodinu).

2 Zatímco těsto kyne, připravte náplně. Tvaroh utřete se žloutky, oběma cukry a citronovou kůrou. Mletý mák promíchejte s moučkovým cukrem a perníkovým kořením a spařte jej horkým mlékem, pak přidejte kousek másla, aby mák nebyl suchý.

3 Vykynulé těsto rozdělte na 12 bochánků, můžete ho z mísy odebírat lžící. Bochánky lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte 20 minut kynout. Na plechy dejte pečicí papír, na jeden velký plech se vejdou 2 koláče. Každý bochánek ručně dlaní a prsty vymačkejte do kruhu o průměru zhruba 22cm. Náplně nandejte do cukrářských sáčků a zdobte střídavě mákem, tvarohem a povidly podle libosti – proporcionálně by na koláči mělo být nejvíc tvarohu. Ozdobte rozinkami namočenými v rumu a mandlemi. Pečte na 180°C zhruba 15 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit