Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Budětické pouťové koláče

K poutím na Sušicku patří koláče, zdobené místní specialitou – „červeným“ mákem. Ten se ale špatně shání, rodiny si jej pěstují samy. Recept pochází od Hanky Kroupové z Budětic, která peče nejlepší pouťové koláče široko daleko, s těstem nadýchaným jako peříčko. Recept se v Hančině rodině dědí po generace a je léty vyladěný k absolutní dokonalosti.

Vydání: 2019/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 12 velkých koláčů (o průměru cca 22 cm)
Doba přípravy: Více než hodinu
+ kynutí
PT15M
Pečení 0:15
Koláč Česká

Ingredience

    NA TĚSTO

    • cca 250 ml mléka (nebo podle toho, jak saje mouka)
    • 50 g čerstvého droždí
    • 1 kg hladké mouky, prosáté + navíc na poprášení
    • 200 g moučkového cukru
    • 6 vajec, bílky a žloutky oddělené
    • 1 kypřicí prášek do pečiva
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • špetka soli
    • 200 g másla, rozpuštěného a vlahého
    • 1 lžíce rumu či tuzemáku

    NA OZDOBENÍ

    • rozinky namočené v rumu či tuzemáku
    • celé mandle

    NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

    • 2–2,5 kg tvarohu (v alobalu, ne vaničkový)
    • 4 žloutky
    • moučkový cukr podle chuti
    • 4 vanilkové cukry
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu

    NA MAKOVOU NÁPLŇ

    • 400 g čerstvě mletého máku
    • moučkový cukr podle chuti
    • perníkové koření podle chuti
    • mléko na spaření
    • kousek másla

    NA POVIDLOVOU NÁPLŇ

    hustá povidla

Příprava jídla

1 Připravte kvásek. Do trochy vlažného mléka v misce rozdrobte droždí, přidejte lžíci mouky a cukru. Přikryjte a nechte vzejít kvásek. Z bílků ušlehejte tužší sníh. Do velké mísy dejte prosátou mouku, do ní zamíchejte kypřicí prášek, citronovou kůru, zbylý cukr a sůl. Přidejte vlažné máslo, rum, žloutky, vzešlý kvásek a mléko podle potřeby a promíchejte. Nakonec po lžících zlehka zapracujte sníh. Společně vypracujte hladké, vláčné, lesklé a nelepivé těsto; na dobře zpracovaném těstě se budou dělat bubliny. Těsto poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout, než zdvojnásobí svůj objem (zhruba hodinu).

2 Zatímco těsto kyne, připravte náplně. Tvaroh utřete se žloutky, oběma cukry a citronovou kůrou. Mletý mák promíchejte s moučkovým cukrem a perníkovým kořením a spařte jej horkým mlékem, pak přidejte kousek másla, aby mák nebyl suchý.

3 Vykynulé těsto rozdělte na 12 bochánků, můžete ho z mísy odebírat lžící. Bochánky lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte 20 minut kynout. Na plechy dejte pečicí papír,
na jeden velký plech se vejdou 2 koláče. Každý bochánek ručně dlaní a prsty vymačkejte do kruhu o průměru zhruba 22cm. Náplně nandejte do cukrářských sáčků a zdobte střídavě mákem, tvarohem a povidly podle libosti – proporcionálně by na koláči mělo být nejvíc tvarohu. Ozdobte rozinkami namočenými v rumu a mandlemi. Pečte na 180°C zhruba 15 minut.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sakrajda neboli perníkový závin

Tvarožník s ostružinami

Smažené krupicové noky se švestkovou omáčkou

Přidat komentář