0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládovo-kávový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5811 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 298 g
Tuky 476 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Aby se vám nadýchaná čokoládovo-kávová pěna povedla, ujistěte se, že mají všechny suroviny před šleháním pokojovou teplotu, jinak by se směs mohla trochu srazit a zrnkovatět.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 150 g
+ na poprášení
sůl 0.75 ČL
kakao holandského typu 40 g
máslo 125 g
změklé
třtinový cukr 100 g
vejce 1 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
smetana ke šlehání 60 ml
cca 3 lžíce
mascarpone 340 g
Na pěnu
tmavá čokoláda 235 g
přes 60 % kakaové hmoty, nasekané nadrobno
smetana ke šlehání 300 ml
káva mletá 2 PL

1 Na pěnu dejte čokoládu do mísy, jež dobře snáší vyšší teploty. Přiveďte smetanu s kávou k varu, nalijte přes síto na čokoládu a nechte 2 minuty stát. Pak rozmíchejte dohladka. Nechte chladnout 30–45 minut na pokojovou teplotu.

2 Na těsto prosijte mouku, sůl a kakao do mísy. Zvlášť prošlehejte máslo a cukr do pěny; trvá to 4 minuty. Přidejte vejce a vanilku a dobře rozmíchejte. Snižte rychlost a po třetinách postupně zašlehejte moučnou směs; vždy prokládejte lžící smetany. Těsto vytvarujte do silného obdélníku, zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu chladit.

3 Předehřejte troubu na 175 ºC. Odležené těsto vyválejte mezi dvěma archy potravinářské fólie na obdélník zhruba 40 x 15 cm o síle asi 6 mm. Vyložte jím nepřilnavou obdélníkovou formu 35 x 10 cm a zformujte zvýšené okraje. Zbylé těsto odřízněte. Dno hustě propíchejte vidličkou. Dejte do ledničky nebo i do mrazáku (asi na 30 minut), až ztuhne. Pečte 18–20 minut. Nechte vychladnout a opatrně vyjměte z formy.

4 Na vyšší rychlost vyšlehejte směs na pěnu, až začne tvořit špičky; trvá to 6–7 minut. Dejte ji do cukrářského sáčku s řezanou špičkou. Na korpus rozetřete nejdříve mascarpone. Na něj nastříkejte ozdobné růžičky. Moučník lze připravit den předem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit