Čokoládovo-kávový koláč

Čokoládovo-kávový koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5773 kcal
Bílkoviny 79 g
Cukr 298 g
Tuky 472 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Aby se vám nadýchaná čokoládovo-kávová pěna povedla, ujistěte se, že mají všechny suroviny před šleháním pokojovou teplotu, jinak by se směs mohla trochu srazit a zrnkovatět.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 150 g
plus na poprášení
sůl 0.75 ČL
kakao 40 g
holandského typu
máslo 125 g
změklé
třtinový cukr 100 g
vejce 1 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
smetana ke šlehání 3 PL
(60 ml)
mascarpone 340 g
Na pěnu
tmavá čokoláda 235 g
(přes 60 % kakaové hmoty), nasekané nadrobno
smetana ke šlehání 300 ml
káva 2 PL
jemně mletá

1 Na pěnu dejte čokoládu do mísy, jež dobře snáší vyšší teploty. Přiveďte smetanu s kávou k varu, nalijte přes síto na čokoládu a nechte 2 minuty stát. Pak rozmíchejte dohladka. Nechte chladnout 30–45 minut na pokojovou teplotu.

Na těsto prosijte mouku, sůl a kakao do mísy. Zvlášť prošlehejte máslo a cukr do pěny; trvá to 4 minuty. Přidejte vejce a vanilku a dobře rozmíchejte. Snižte rychlost a po třetinách postupně zašlehejte moučnou směs; vždy prokládejte lžící smetany. Těsto vytvarujte do silného obdélníku, zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu chladit.


3 Předehřejte troubu na 175 ºC. Odležené těsto vyválejte mezi dvěma archy potravinářské fólie na obdélník zhruba 40 x 15 cm o síle asi 6 mm. Vyložte jím nepřilnavou obdélníkovou formu 35 x 10 cm a zformujte zvýšené okraje. Zbylé těsto odřízněte. Dno hustě propíchejte vidličkou. Dejte do ledničky nebo i do mrazáku (asi na 30 minut), až ztuhne. Pečte 18–20 minut. Nechte vychladnout a opatrně vyjměte z formy.

Na vyšší rychlost vyšlehejte směs na pěnu, až začne tvořit špičky; trvá to 6–7 minut. Dejte ji do cukrářského sáčku s řezanou špičkou. Na korpus rozetřete nejdříve mascarpone. Na něj nastříkejte ozdobné růžičky. Moučník lze připravit den předem.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit