0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obrácený fíkový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 33
Do 20 minut Velmi snadné 6-12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4241 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 638 g
Tuky 144 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rozmarýn ve sladkém dezertu krásně rozehraje chuti. V redakci koláč zmizel okamžitě.

Suroviny

máslo 90 g
třtinový cukr 125 g
fíky 10 ks
bez stopky
rozmarýn 2 ČL
čerstvý, nadrobno
pekanové ořechy 3 PL
nebo vlašské ořechy
mouka pšeničná hladká 125 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr 225 g
citronová šťáva 4 PL
strouhaná kůra
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 °C. Dejte máslo do pečicí formy o průměru 23 cm a vložte ji do horké trouby, aby se máslo rozpustilo.

2

Asi po 5 minutách formu vyjměte z trouby a rovnoměrně ji vysypte třtinovým cukrem. Poklaďte rozpůlenými fíky řezem dolů a posypte lžičkou rozmarýnu. Mezery vyplňte ořechy.

3

V míse promíchejte prosátou mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Zvlášť ušlehejte z bílků pevný sníh.

4

V jiné míse vyšlehejte žloutky s krupicovým cukrem do pěny. Přidejte citronovou šťávu i kůru, vanilkový extrakt i zbylou lžičku rozmarýnu a znovu prošlehejte.

5

Přidejte sypkou směs a dobře promíchejte. Opatrně po dvou částech zapravte sníh z bílků. Těsto dejte do formy na fíky a povrch uhlaďte.

6

Pečte v troubě 40 minut dozlatova; až zapíchnutá dřevěná špejle vyjde čistá, formu s koláčem vyjměte a nechte na roštu chladnout 10 minut. Pak nožem uvolněte boky a opatrně překlopte na servírovací talíř. Podávejte horké nebo při pokojové teplotě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč