Obrácený fíkový dort

Obrácený fíkový dort

4.4 / 5. Počet hodnocení: 23
Do 20 minut Velmi snadné 6-12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3431 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 458 g
Tuky 144 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rozmarýn ve sladkém dezertu krásně rozehraje chuti. V redakci koláč zmizel okamžitě.

Suroviny

máslo 90 g
třtinový cukr 125 g
10 ks
černé fíky bez stopky
rozmarýn 2 ČL
čerstvý, nadrobno
pekanové ořechy 3 PL
nebo vlašské ořechy
mouka pšeničná hladká 125 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
plus sůl
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr 225 g
citronová štáva 4 PL
citron 2 ks
strouhaná kůra
vanilkový extrakt 1 ČL

Troubu předehřejte na 175 °C. Dejte máslo do pečicí formy o průměru 23 cm a vložte ji do horké trouby, aby se máslo rozpustilo. Asi po 5 minutách formu vyjměte z trouby a rovnoměrně ji vysypte třtinovým cukrem. Poklaďte rozpůlenými fíky řezem dolů a posypte lžičkou rozmarýnu. Mezery vyplňte ořechy.

2 V míse promíchejte prosátou mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Zvlášť ušlehejte z bílků pevný sníh.

3 V jiné míse vyšlehejte žloutky s krupicovým cukrem do pěny. Přidejte citronovou šťávu i kůru, vanilkový extrakt i zbylou lžičku rozmarýnu a znovu prošlehejte. Přidejte sypkou směs a dobře promíchejte. Opatrně po dvou částech zapravte sníh z bílků. Těsto dejte do formy na fíky a povrch uhlaďte.

4 Pečte v troubě 40 minut dozlatova; až zapíchnutá dřevěná špejle vyjde čistá, formu s koláčem vyjměte a nechte na roštu chladnout 10 minut. Pak nožem uvolněte boky a opatrně překlopte na servírovací talíř. Podávejte horké nebo při pokojové teplotě.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit