0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obrácený fíkový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 31
Do 20 minut Velmi snadné 6-12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4241 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 638 g
Tuky 144 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rozmarýn ve sladkém dezertu krásně rozehraje chuti. V redakci koláč zmizel okamžitě.

Suroviny

máslo 90 g
třtinový cukr 125 g
fíky 10 ks
bez stopky
rozmarýn 2 ČL
čerstvý, nadrobno
pekanové ořechy 3 PL
nebo vlašské ořechy
mouka pšeničná hladká 125 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr 225 g
citronová štáva 4 PL
citron 2 ks
strouhaná kůra
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Dejte máslo do pečicí formy o průměru 23 cm a vložte ji do horké trouby, aby se máslo rozpustilo. Asi po 5 minutách formu vyjměte z trouby a rovnoměrně ji vysypte třtinovým cukrem. Poklaďte rozpůlenými fíky řezem dolů a posypte lžičkou rozmarýnu. Mezery vyplňte ořechy.

2 V míse promíchejte prosátou mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Zvlášť ušlehejte z bílků pevný sníh.

3 V jiné míse vyšlehejte žloutky s krupicovým cukrem do pěny. Přidejte citronovou šťávu i kůru, vanilkový extrakt i zbylou lžičku rozmarýnu a znovu prošlehejte. Přidejte sypkou směs a dobře promíchejte. Opatrně po dvou částech zapravte sníh z bílků. Těsto dejte do formy na fíky a povrch uhlaďte.

4 Pečte v troubě 40 minut dozlatova; až zapíchnutá dřevěná špejle vyjde čistá, formu s koláčem vyjměte a nechte na roštu chladnout 10 minut. Pak nožem uvolněte boky a opatrně překlopte na servírovací talíř. Podávejte horké nebo při pokojové teplotě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit