Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obrácený fíkový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 64
Do 20 minut Velmi snadné 6-12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4241 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 638 g
Tuky 144 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rozmarýn ve sladkém dezertu krásně rozehraje chuti. V redakci koláč zmizel okamžitě.

Související recepty

Suroviny

třtinový cukr 125 g
fíky 10 ks
bez stopky
rozmarýn 2 ČL
čerstvý, nadrobno
pekanové ořechy 3 PL
nebo vlašské ořechy
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
strouhaná kůra
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 °C. Dejte máslo do pečicí formy o průměru 23 cm a vložte ji do horké trouby, aby se máslo rozpustilo.

2

Asi po 5 minutách formu vyjměte z trouby a rovnoměrně ji vysypte třtinovým cukrem. Poklaďte rozpůlenými fíky řezem dolů a posypte lžičkou rozmarýnu. Mezery vyplňte ořechy.

3

V míse promíchejte prosátou mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Zvlášť ušlehejte z bílků pevný sníh.

4

V jiné míse vyšlehejte žloutky s krupicovým cukrem do pěny. Přidejte citronovou šťávu i kůru, vanilkový extrakt i zbylou lžičku rozmarýnu a znovu prošlehejte.

5

Přidejte sypkou směs a dobře promíchejte. Opatrně po dvou částech zapravte sníh z bílků. Těsto dejte do formy na fíky a povrch uhlaďte.

6

Pečte v troubě 40 minut dozlatova; až zapíchnutá dřevěná špejle vyjde čistá, formu s koláčem vyjměte a nechte na roštu chladnout 10 minut. Pak nožem uvolněte boky a opatrně překlopte na servírovací talíř. Podávejte horké nebo při pokojové teplotě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín