Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládová babka
Čokoládová babka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládová babka

3.2/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Pro zkušené Na 1 babku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4208 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 303 g
Tuky 318 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S čokoládou nikdy nešlápnete vedle... Nadýchané těsto, hříšná čokoláda a překvapení v podobě sušenek - dezert snů!

Suroviny

základní těsto ½ porce
Na náplň
nadrobno
tmavá čokoláda 50 g
nadrobno
nasekané + na vymazání
čokoládové sušenky ¾ hrnku
najemno rozmixované, např. koka
med 1,5 PL
tekutý
Na polevu
tmavá čokoláda 175 g
nasekaná
nasekaná
nasekané
kukuřičný sirup 1 PL
lze nahradit zlatým, Golden sirup – prodává např. Tesco

Postup

1

Na náplň nad horkou vodní lázní rozpusťte obě čokolády s máslem. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a pak vmíchejte sušenky a med.

2

Vymažte máslem chlebíčkovou formu o rozměrech 10 x 23 cm a vyložte ji pečicím papírem, přičemž ho nechte 5 cm po dlouhých stranách přečnívat. Těsto rozválejte na čtverec o hraně 40 cm. Z náplně si odložte 1/4 hrnku, zbytkem potřete plát těsta, ale nechte 1cm volný okraj. Od strany blíže k vám těsně sviňte na roládu. Ostrým nožem každou roládu přeřízněte uprostřed napůl. Získáte tím dvě rolády dlouhé zhruba 20 cm. Špachtlí potřete jednu z nich zbylou náplní i zvenku (jen vršek a boky). Na potřenou roládu položte křížem nepotřenou. Na každé straně jednou dvakrát přehoďte konce, abyste získali cop ve tvaru spirály. Cop vložte do připravené formy. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.

3

Troubu předehřejte na 190°C. Pečte 45 minut dozlatova. Nechte trochu zchladnout a pak za přečnívající okraje papíru zdvihněte z formy a nechte úplně vychladnout na mřížce. Papír odstraňte.

4

Na polevu nad horkou vodní lázní rozpusťte obě čokolády s máslem. Vmíchejte sirup a polevou potřete vychladlou babku. Počkejte, než poleva ztuhne.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4