Do hodiny
Snadné
Spletené moučníky ukrývají barevnou mozaiku, kterou odhalíte hned při prvním zakrojení. Sice jejich příprava trvá o trochu déle. V tomto případě platí víc než kdy jindy, že trpělivost růže přináší. Pojďte si provonět byt skořicí, ořechy, mákem nebo třeba marcipánem a potěšit nejen čichové, ale i chuťové buňky.
Pro začátečníky se může zdát kynuté těsto trochu obtížnější, ale stačí si osvojit pár základních pravidel a vše hravě zvládnete.
S dobře vykynutým těstem se skvěle pracuje. Je vláčné, jemné a nelepí. Válením a splétáním z něj dokážete vykouzlit mistrovské dílo mnoha tvarů a podob.
Kynuté těsto je chutné samo o sobě, ale pokud do něj zakomponujete nějakou z oblíbených náplní, rázem povznesete dezert o level výš.
Podzim přímo vybízí k využití již sklizené a uskladněné úrody. Přineste ze sklepa jablíčka, hrušky, povidla, naloupejte ořechy, namelte mák.
Sesbírali jsme pro vás osvědčené recepty na zamotané plněné moučníky, kterým nikdo neodolá.
Babka je moučník pocházející z židovské kuchyně a údajně se pekl při oslavách chanuky. Tvoří ho vyválené brioškové těsto potřené náplní, následně smotané a spletené do copu.
Při rozkrojení moučníku vás překvapí překrásná mramorová kresba, která připomíná nadýchané sukně tehdejších babiček. Pravděpodobně z toho důvodu si dezert vysloužil i své jméno. Pokud čekáte návštěvu a chcete před ní zazářit, určitě babku vyzkoušejte.
Věnec je symbolem slunce a připomíná nekonečný běh času. Navíc kruhový tvar zajišťuje ochranu. Ne nadarmo si je věšíme na vstupní dveře a během adventu pokládáme na stůl.
Můžete si je dopřát i v podobě sladkého zákusku a na vlastní kůži se přesvědčit, jak mírumilovná nálada u jeho pojídání zavládne.
Smotané dobroty s chutí a vůní skořice jsou skutečně k neodolání. Vyválenou placku těsta potřete náplní, smotejte do rolády a tu nakrájejte na jednotlivá kolečka, připomínající ulitu. Před upečením je potřete máslem nebo rozšlehaným vejcem.
Uplést copánek ze tří pramenů bývá často velká výzva nejen pro muže. Ovšem v případě pletení těchto sladkých motanců si hravě vystačíte s omotáváním jednoho pramene přes druhý. Drobné nedostatky navíc zakryje následné kynutí.
Pokud i přesto nejste se svým výtvorem vzhledově spojeni, nevěstě hlavu. Říká se, že „učení dělá mistra“. A abyste své umění mohli stále zdokonalovat, přikládáme několik osvědčených zamotaných receptů, na kterých se můžete vyřádit.
Zdroj informací: časopis Apetit