Rozinkovo-ořechová babka

Rozinkovo-ořechová babka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2210 kcal
Bílkoviny 17 g
Cukr 191 g
Tuky 150 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tahle náplň je favoritem naší art directorky Marcelky – chutná jako nejlepší jablečný štrúdl, i když v ní není ani jedno jablko! 

Suroviny

základní těsto 0.5
Na náplň
1.5 hrnek
zlaté rozinky propláchnuté, namočené na 10min do teplé vody, scezené
vlašské ořechy 0.5 hrnek
opražené, nahrubo
krupicový cukr 85 g
máslo 3 PL
změklé, + na vymazání
skořice 0.5 PL
mletá
sůl špetka
0.25 hrnek
tmavé rozinky propláchnuté, namočené na 10min do teplé vody, scezené
Na polevu
máslo 60 g
3 PL
plnotučné mléko
skořice 1 PL
mletá
sůl špetka
moučkový cukr 85 g

1 Na náplň nasekejte v robotu dohladka všechny přísady kromě tmavých rozinek a ořechů.

2 Vymažte máslem chlebíčkovou formu o rozměrech 10x23cm a vyložte ji pečicím papírem, přičemž ho nechte 5cm po dlouhých stranách přečnívat. Těsto rozválejte na čtverec o hraně 40cm. Z rozmixované náplně si odložte 1/4 hrnku, zbytkem potřete plát těsta, přičemž nechte 1cm volný okraj. Posypte tmavými rozinkami a ořechy. Od strany nejblíže k vám těsně sviňte na roládu. Ostrým nožem každou roládu přeřízněte uprostřed napůl. Získáte tím dvě rolády dlouhé zhruba 20cm. Špachtlí potřete jednu z nich zbylou rozmixovanou náplní i zvenku (jen vršek a boky). Na potřenou roládu položte křížem nepotřenou. Na každé straně jednou dvakrát přehoďte konce, abyste získali cop ve tvaru spirály. Cop vložte do připravené formy. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.

3 Troubu předehřejte na 190°C. Pečte babku 45 minut dozlatova. Nechte trochu zchladnout a pak za přečnívající okraje papíru zdvihněte z formy a nechte chladnout na mřížce. Papír odstraňte.

4 Na polevu v rendlíku rozpusťte máslo v mléce. Prošlehejte se zbývajícími přísadami a potřete horké babky. Po 30 minutách chladnutí by měla poleva ztuhnout. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit