Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rozinkovo-ořechová babka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 babku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3390 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 456 g
Tuky 151 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle náplň je favoritem naší art directorky Marcelky – chutná jako nejlepší jablečný štrúdl, i když v ní není ani jedno jablko! 

Suroviny

základní těsto ½ porce
Na náplň
rozinky 1,5 hrnek
zlaté, propláchnuté, namočené na 10 minut do teplé vody, scezené
změklé + na vymazání
mletá
sůl 1 špetka
rozinky ¼ hrnek
tmavé, propláchnuté, namočené na 10 minut do teplé vody, scezené
opražené, nasekané nahrubo
Na polevu
plnotučné
mletá
sůl 1 špetka

Postup

1

Na náplň nasekejte v robotu dohladka všechny přísady kromě tmavých rozinek a ořechů.

2

Vymažte máslem chlebíčkovou formu o rozměrech 10 x 23 cm a vyložte ji pečicím papírem, přičemž ho nechte 5 cm po dlouhých stranách přečnívat. Těsto rozválejte na čtverec o hraně 40 cm. Z rozmixované náplně si odložte 1/4 hrnku, zbytkem potřete plát těsta, přičemž nechte 1cm volný okraj. Posypte tmavými rozinkami a ořechy. Od strany nejblíže k vám těsně sviňte na roládu. Ostrým nožem každou roládu přeřízněte uprostřed napůl. Získáte tím dvě rolády dlouhé zhruba 20 cm. Špachtlí potřete jednu z nich zbylou rozmixovanou náplní i zvenku (jen vršek a boky). Na potřenou roládu položte křížem nepotřenou. Na každé straně jednou dvakrát přehoďte konce, abyste získali cop ve tvaru spirály. Cop vložte do připravené formy. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.

3

Troubu předehřejte na 190°C. Pečte babku 45 minut dozlatova. Nechte trochu zchladnout a pak za přečnívající okraje papíru zdvihněte z formy a nechte chladnout na mřížce. Papír odstraňte.

4

Na polevu v rendlíku rozpusťte máslo v mléce. Prošlehejte se zbývajícími přísadami a potřete horké babky. Po 30 minutách chladnutí by měla poleva ztuhnout.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4