Upéct moučník jménem babka z brioškového těsta je trochu výzva, ale s naším podrobným návodem to zvládnete raz dva. Z těsta uděláte dvě babky, a tak vaše největší starost bude vybrat ze tří náplní tu, kterou napoprvé oželíte.
Suroviny
Postup
V míse smíchejte mouku s cukrem a špetkou soli. V misce nebo odměrce smíchejte 170ml vlažného mléka, 2 lžíce cukru a droždí a nechte v teple 10 minut stát, až vzejde kvásek (vytvoří se na něm bublinky a jeho objem se začne zvětšovat).
Kvásek smíchejte s prošlehaným vejcem a žloutkem a v robotu nebo v míse smíchejte se suchými přísadami. Hněťte 7–8 minut (v robotu sundávejte těsto ze stěn). Podle potřeby přilijte další mléko (množství záleží na nasákavosti mouky); cílem je získat měkké těsto.
Zapracujte máslo a hněťte další 3 minuty, až je těsto pěkně hladké. Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu, až těsto zdvojnásobí objem.
yložte plech nebo tác, který se vejde do ledničky, pečicím papírem. Pomažte ho olejem. Vyklopte na něj těsto a přepulte ho. Roztlačte každou polovinu na úhledný obdélník. Obě poloviny zakryjte potravinovou fólií a dejte na noc do chladničky odpočinout.
PŘÍPRAVA BABKY KROK ZA KROKEM
Jednu placku přes noc odleželého těsta na druhý den rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na čtverec o hraně 40 cm. Z rozmixované části náplně si odložte 1/4 hrnku (pasta z meruněk, rozinek nebo čokolády). Zbytkem potřete plát těsta – nechte asi 1 cm volného okraje.
Potřené těsto stejnoměrně posypte kousky náplně, v tomto případě kostičkami meruněk, marcipánu a mandlovými lupínky (u rozinkové jsou to ořechy a tmavé rozinky). Od bližší strany těsně sviňte na roládu.
Vznikne asi 40cm dlouhá roláda. Překrojte ji uprostřed napůl tak, aby vznikly dvě o délce cca 20cm. Špachtlí potřete jednu z nich zbylou rozmixovanou náplní i zvenku (jen vršek a boky). Na potřenou roládu položte křížem nepotřenou. Na každé straně jednou či dvakrát prohoďte oba konce, abyste získali cop ve tvaru spirály.
Vymažte chlebíčkovou formu o rozměrech 10x23cm máslem a vyložte ji pečicím papírem – nechte ho 5cm po dlouhých stranách přečnívat. Smotaný cop vložte do připravené formy. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí objem. Pak upečte podle konkrétního receptu.
Troubu předehřejte na 190°C. Pečte babku 45 minut dozlatova. Upečenou babku nechte trochu zchladnout a pak za přečnívající okraje papíru vyzdvihněte z formy a nechte vychladnout na mřížce. Papír odstraňte. Během chladnutí potřete ještě horkou babku připravenou polevou a jako v tomto případě posypte mandlemi. Po 30 minutách chladnutí by měla poleva ztuhnout.
VYPLATÍ SE VĚDĚT...
- Babka je moučník mnoha podob, nás nejvíc nadchla americká verze. Původní babka je polská (i ukrajinská či běloruská) a připomíná spíše naši bábovku. Název má původ ve slově babička a zřejmě odkazoval na bohatě nabírané sukně, jež starší ženy nosily a které tvarem připomínaly formu na bábovku.
- Dobrotu z brioškového těsta, která se pod tímto názvem peče v USA, přinesli do Nového světa židovští přistěhovalci. Vychází z různých tradičních sladkostí, jako je například rugelach a kakaós, jejichž spojením vznikl v nové domovině zajímavý moučník.
- Chcete-li mít na řezu z náplně bohatší spirálu, vyválejte těsto více dotenka. Při pletení pak musíte těsto víckrát zatočit, aby se vám babka vešla do připravené chlebíčkové formy.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 4x babka(4 recepty )