0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Základní recept na těsto na babky

Základní recept na těsto na babky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Základní recept na těsto na babky

4.7/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Snadné Na 2 babky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3569 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 368 g
Tuky 180 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upéct moučník jménem babka z brioškového těsta je trochu výzva, ale s naším podrobným návodem to zvládnete raz dva. Z těsta uděláte dvě babky, a tak vaše největší starost bude vybrat ze tří náplní tu, kterou napoprvé oželíte. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 440 g
4 hrnky
krupicový cukr 75 g
+ 2 lžíce na kvásek
sůl 1 špetka
mléko 200 ml
plnotučné, vlažné
droždí čerstvé ½ kostky
21g
vejce 1 ks
velké
žloutek 1 ks
z velkého vejce
máslo 150 g
změklé
olej
na potření plechu

Postup

1

V míse smíchejte mouku s cukrem a špetkou soli. V misce nebo odměrce smíchejte 170ml vlažného mléka, 2 lžíce cukru a droždí a nechte v teple 10 minut stát, až vzejde kvásek (vytvoří se na něm bublinky a jeho objem se začne zvětšovat).

2

Kvásek smíchejte s prošlehaným vejcem a žloutkem a v robotu nebo v míse smíchejte se suchými přísadami. Hněťte 7–8 minut (v robotu sundávejte těsto ze stěn). Podle potřeby přilijte další mléko (množství záleží na nasákavosti mouky); cílem je získat měkké těsto.

3

Zapracujte máslo a hněťte další 3 minuty, až je těsto pěkně hladké. Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu, až těsto zdvojnásobí objem.

4

yložte plech nebo tác, který se vejde do ledničky, pečicím papírem. Pomažte ho olejem. Vyklopte na něj těsto a přepulte ho. Roztlačte každou polovinu na úhledný obdélník. Obě poloviny zakryjte potravinovou fólií a dejte na noc do chladničky odpočinout. 

5

PŘÍPRAVA BABKY KROK ZA KROKEM
Jednu placku přes noc odleželého těsta na druhý den rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na čtverec o hraně 40 cm. Z rozmixované části náplně si odložte 1/4 hrnku (pasta z meruněk, rozinek nebo čokolády). Zbytkem potřete plát těsta – nechte asi 1 cm volného okraje.

6

Potřené těsto stejnoměrně posypte kousky náplně, v tomto případě kostičkami meruněk, marcipánu a mandlovými lupínky (u rozinkové jsou to ořechy a tmavé rozinky). Od bližší strany těsně sviňte na roládu.

válení babky

7

Vznikne asi 40cm dlouhá roláda. Překrojte ji uprostřed napůl tak, aby vznikly dvě o délce cca 20cm. Špachtlí potřete jednu z nich zbylou rozmixovanou náplní i zvenku (jen vršek a boky). Na potřenou roládu položte křížem nepotřenou. Na každé straně jednou či dvakrát prohoďte oba konce, abyste získali cop ve tvaru spirály. 

8

Vymažte chlebíčkovou formu o rozměrech 10x23cm máslem a vyložte ji pečicím papírem – nechte ho 5cm po dlouhých stranách přečnívat. Smotaný cop vložte do připravené formy. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí objem. Pak upečte podle konkrétního receptu.

pečení babky

9

Troubu předehřejte na 190°C. Pečte babku 45 minut dozlatova. Upečenou babku nechte trochu zchladnout a pak za přečnívající okraje papíru vyzdvihněte z formy a nechte vychladnout na mřížce. Papír odstraňte. Během chladnutí potřete ještě horkou babku připravenou polevou a jako v tomto případě posypte mandlemi. Po 30 minutách chladnutí by měla poleva ztuhnout. 

hotová babky

VYPLATÍ SE VĚDĚT...

  • Babka je moučník mnoha podob, nás nejvíc nadchla americká verze. Původní babka je polská (i ukrajinská či běloruská) a připomíná spíše naši bábovku. Název má původ ve slově babička a zřejmě odkazoval na bohatě nabírané sukně, jež starší ženy nosily a které tvarem připomínaly formu na bábovku.
  • Dobrotu z brioškového těsta, která se pod tímto názvem peče v USA, přinesli do Nového světa židovští přistěhovalci. Vychází z různých tradičních sladkostí, jako je například rugelach a kakaós, jejichž spojením vznikl v nové domovině zajímavý moučník.
  • Chcete-li mít na řezu z náplně bohatší spirálu, vyválejte těsto více dotenka. Při pletení pak musíte těsto víckrát zatočit, aby se vám babka vešla do připravené chlebíčkové formy. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč