Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní recept na těsto na babky
Základní recept na těsto na babky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Základní recept na těsto na babky

4.6/5 Počet hodnocení: 30
Více než hodinu Snadné Na 2 babky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3569 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 368 g
Tuky 180 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upéct moučník jménem babka z brioškového těsta je trochu výzva, ale s naším podrobným návodem to zvládnete raz dva. Z těsta uděláte dvě babky, a tak vaše největší starost bude vybrat ze tří náplní tu, kterou napoprvé oželíte. 

Suroviny

+ 2 lžíce na kvásek
sůl 1 špetka
mléko 200 ml
plnotučné, vlažné
droždí čerstvé ½ kostky
21g
vejce 1 ks
velké
z velkého vejce
máslo 150 g
změklé
olej
na potření plechu

Postup

1

V míse smíchejte mouku s cukrem a špetkou soli. V misce nebo odměrce smíchejte 170ml vlažného mléka, 2 lžíce cukru a droždí a nechte v teple 10 minut stát, až vzejde kvásek (vytvoří se na něm bublinky a jeho objem se začne zvětšovat).

2

Kvásek smíchejte s prošlehaným vejcem a žloutkem a v robotu nebo v míse smíchejte se suchými přísadami. Hněťte 7–8 minut (v robotu sundávejte těsto ze stěn). Podle potřeby přilijte další mléko (množství záleží na nasákavosti mouky); cílem je získat měkké těsto.

3

Zapracujte máslo a hněťte další 3 minuty, až je těsto pěkně hladké. Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu, až těsto zdvojnásobí objem.

4

yložte plech nebo tác, který se vejde do ledničky, pečicím papírem. Pomažte ho olejem. Vyklopte na něj těsto a přepulte ho. Roztlačte každou polovinu na úhledný obdélník. Obě poloviny zakryjte potravinovou fólií a dejte na noc do chladničky odpočinout. 

5

PŘÍPRAVA BABKY KROK ZA KROKEM
Jednu placku přes noc odleželého těsta na druhý den rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na čtverec o hraně 40 cm. Z rozmixované části náplně si odložte 1/4 hrnku (pasta z meruněk, rozinek nebo čokolády). Zbytkem potřete plát těsta – nechte asi 1 cm volného okraje.

6

Potřené těsto stejnoměrně posypte kousky náplně, v tomto případě kostičkami meruněk, marcipánu a mandlovými lupínky (u rozinkové jsou to ořechy a tmavé rozinky). Od bližší strany těsně sviňte na roládu.

válení babky

7

Vznikne asi 40cm dlouhá roláda. Překrojte ji uprostřed napůl tak, aby vznikly dvě o délce cca 20cm. Špachtlí potřete jednu z nich zbylou rozmixovanou náplní i zvenku (jen vršek a boky). Na potřenou roládu položte křížem nepotřenou. Na každé straně jednou či dvakrát prohoďte oba konce, abyste získali cop ve tvaru spirály. 

8

Vymažte chlebíčkovou formu o rozměrech 10x23cm máslem a vyložte ji pečicím papírem – nechte ho 5cm po dlouhých stranách přečnívat. Smotaný cop vložte do připravené formy. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí objem. Pak upečte podle konkrétního receptu.

pečení babky

9

Troubu předehřejte na 190°C. Pečte babku 45 minut dozlatova. Upečenou babku nechte trochu zchladnout a pak za přečnívající okraje papíru vyzdvihněte z formy a nechte vychladnout na mřížce. Papír odstraňte. Během chladnutí potřete ještě horkou babku připravenou polevou a jako v tomto případě posypte mandlemi. Po 30 minutách chladnutí by měla poleva ztuhnout. 

hotová babky

VYPLATÍ SE VĚDĚT...

  • Babka je moučník mnoha podob, nás nejvíc nadchla americká verze. Původní babka je polská (i ukrajinská či běloruská) a připomíná spíše naši bábovku. Název má původ ve slově babička a zřejmě odkazoval na bohatě nabírané sukně, jež starší ženy nosily a které tvarem připomínaly formu na bábovku.
  • Dobrotu z brioškového těsta, která se pod tímto názvem peče v USA, přinesli do Nového světa židovští přistěhovalci. Vychází z různých tradičních sladkostí, jako je například rugelach a kakaós, jejichž spojením vznikl v nové domovině zajímavý moučník.
  • Chcete-li mít na řezu z náplně bohatší spirálu, vyválejte těsto více dotenka. Při pletení pak musíte těsto víckrát zatočit, aby se vám babka vešla do připravené chlebíčkové formy. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4