0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Meruňkovo-marcipánová babka

Meruňkovo-marcipánová babka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Meruňkovo-marcipánová babka

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 babku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3164 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 448 g
Tuky 131 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zatímco čokoláda a ořechy s rozinkami jsou sázka na jistotu, meruňky a marcipán jsou trochu divoká karta. Z talíře ovšem tahle oranžová kráska zmizela překvapivě jako první!

Suroviny

základní těsto ½ porce
Na náplň
sušené meruňky 2 hrnky
na kostičky, propláchnuté
krupicový cukr 55 g
máslo 3 PL
změklé + na vymázání
sůl 1 špetka
marcipán 50 g
na kostičky
mandle plátky ¼ hrnek
Na polevu
máslo 60 g
mléko 3 PL
plnotučné
sůl 1 špetka
moučkový cukr 85 g
mandle plátky 1 PL

1 Na náplň si odložte 1/2 hrnku nakrájených meruněk (budou sloužit k posypání). Zbytek namočte na 10 minut do teplé vody a pak sceďte. Rozmixujte je v robotu spolu s cukrem, máslem a špetkou soli na hrubou pastu.

2 Vymažte máslem chlebíčkovou formu o rozměrech 10 x 23 cm a vyložte ji pečicím papírem, přičemž ho nechte 5 cm po dlouhých stranách přečnívat. Těsto rozválejte na čtverec o hraně 40 cm. Z rozmixované náplně si odložte 1/4 hrnku, zbytkem potřete plát těsta, přičemž nechte 1cm volný okraj. Posypte odloženými kostičkami meruněk, marcipánu a mandlovými lupínky. Sviňte na roládu.

3 Ostrým nožem roládu přeřízněte uprostřed napůl. Získáte tím 2 rolády dlouhé zhruba 20 cm. Špachtlí potřete 1 z nich zbylou rozmixovanou náplní i zvenku (jen vršek a boky). Na potřenou roládu položte křížem nepotřenou. Na každé straně jednou dvakrát přehoďte konce, abyste získali cop ve tvaru spirály. Cop vložte do připravené formy. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.

4 Troubu předehřejte na 190°C. Pečte babku 45 minut dozlatova. Nechte trochu zchladnout a pak za přečnívající okraje papíru zdvih- něte z formy a nechte chladnout na mřížce. Papír odstraňte.

5 Na polevu v rendlíku rozpusťte máslo v mléce. Prošlehejte se zbývajícími přísadami kromě mandlí, horkou babku potřete a posypte mandlemi. Po 30 minutách chladnutí by měla poleva ztuhnout. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč