Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Meruňkovo-marcipánová babka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 babku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3164 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 448 g
Tuky 131 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zatímco čokoláda a ořechy s rozinkami jsou sázka na jistotu, meruňky a marcipán jsou trochu divoká karta. Z talíře ovšem tahle oranžová kráska zmizela překvapivě jako první!

Související recepty

Suroviny

základní těsto ½ porce
Na náplň
sušené meruňky 2 hrnky
na kostičky, propláchnuté
změklé + na vymázání
sůl 1 špetka
na kostičky
mandle plátky ¼ hrnek
Na polevu
plnotučné
sůl 1 špetka
mandle plátky 1 PL

Postup

1

Na náplň si odložte 1/2 hrnku nakrájených meruněk (budou sloužit k posypání). Zbytek namočte na 10 minut do teplé vody a pak sceďte. Rozmixujte je v robotu spolu s cukrem, máslem a špetkou soli na hrubou pastu.

2

Vymažte máslem chlebíčkovou formu o rozměrech 10 x 23 cm a vyložte ji pečicím papírem, přičemž ho nechte 5 cm po dlouhých stranách přečnívat. Těsto rozválejte na čtverec o hraně 40 cm. Z rozmixované náplně si odložte 1/4 hrnku, zbytkem potřete plát těsta, přičemž nechte 1cm volný okraj. Posypte odloženými kostičkami meruněk, marcipánu a mandlovými lupínky. Sviňte na roládu.

3

Ostrým nožem roládu přeřízněte uprostřed napůl. Získáte tím 2 rolády dlouhé zhruba 20 cm. Špachtlí potřete 1 z nich zbylou rozmixovanou náplní i zvenku (jen vršek a boky). Na potřenou roládu položte křížem nepotřenou. Na každé straně jednou dvakrát přehoďte konce, abyste získali cop ve tvaru spirály. Cop vložte do připravené formy. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.

4

Troubu předehřejte na 190°C. Pečte babku 45 minut dozlatova. Nechte trochu zchladnout a pak za přečnívající okraje papíru zdvih- něte z formy a nechte chladnout na mřížce. Papír odstraňte.

5

Na polevu v rendlíku rozpusťte máslo v mléce. Prošlehejte se zbývajícími přísadami kromě mandlí, horkou babku potřete a posypte mandlemi. Po 30 minutách chladnutí by měla poleva ztuhnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4