Meruňkovo-marcipánová babka

Meruňkovo-marcipánová babka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3143 kcal
Bílkoviny 38 g
Cukr 446 g
Tuky 130 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Zatímco čokoláda a ořechy s rozinkami jsou sázka na jistotu, meruňky a marcipán jsou trochu divoká karta. Z talíře ovšem tahle oranžová kráska zmizela překvapivě jako první!

Suroviny

základní těsto 0.5
1 obdélník
Na náplň
sušené meruňky 2 hrnek
na kostičky, propláchnuté
krupicový cukr 55 g
máslo 3 PL
změklé, + na vymázání
sůl špetka
marcipán 50 g
na kostičky
mandle plátky 0.25 hrnek
Na polevu
máslo 60 g
3 PL
plnotučné mléko
sůl špetka
moučkový cukr 85 g
mandle plátky 1 PL

1 Na náplň si odložte 1/2 hrnku nakrájených meruněk (budou sloužit k posypání). Zbytek namočte na 10 minut do teplé vody a pak sceďte. Rozmixujte je v robotu spolu s cukrem, máslem a špetkou soli na hrubou pastu.

2 Vymažte máslem chlebíčkovou formu o rozměrech 10x23cm a vyložte ji pečicím papírem, přičemž ho nechte 5cm po dlouhých stranách přečnívat. Těsto rozválejte na čtverec o hraně 40cm. Z rozmixované náplně si odložte 1/4 hrnku, zbytkem potřete plát těsta, přičemž nechte 1cm volný okraj. Posypte odloženými kostičkami meruněk, marcipánu a mandlovými lupínky. Sviňte na roládu.

3 Ostrým nožem roládu přeřízněte uprostřed napůl. Získáte tím 2 rolády dlouhé zhruba 20cm. Špachtlí potřete 1 z nich zbylou rozmixovanou náplní i zvenku (jen vršek a boky). Na potřenou roládu položte křížem nepotřenou. Na každé straně jednou dvakrát přehoďte konce, abyste získali cop ve tvaru spirály. Cop vložte do připravené formy. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.

4 Troubu předehřejte na 190°C. Pečte babku 45 minut dozlatova. Nechte trochu zchladnout a pak za přečnívající okraje papíru zdvih- něte z formy a nechte chladnout na mřížce. Papír odstraňte.

5 Na polevu v rendlíku rozpusťte máslo v mléce. Prošlehejte se zbývajícími přísadami kromě mandlí, horkou babku potřete a posypte mandlemi. Po 30 minutách chladnutí by měla poleva ztuhnout. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit