V Brazílii se tenhle pokrm dělá z česnekové klobásy zvané linguiça, my jsme ji nahradili chorizem a výsledek je také skvělý. Pokrm se podává v barech v Riu a zapíjí se místním pivem.
Postup
Chorizo nakrájejte šikmo na plátky. V pánvi na oleji je opékejte pár minut dozlatova. Vyjměte a odložte. Do uvolněné pánve vlijte alkohol a nechte 2 minuty vařit, přičemž seškrabte chutné připečeniny.
Pak přidejte cibuli a česnek a opékejte 2–3 minuty, až se česnek rozvoní a cibule začne měknout, ale stále bude trochu křupavá. Vraťte do pánve chorizo a dobře promíchejte. Je-li směs příliš suchá, přilijte trošku vody.
NĚCO NAVÍC
Cachaça (čte se kašasa) je pálenka z třtinové šťávy. Je to nejoblíbenější tvrdý alkohol v Brazílii. Jinde ve světě se nejvíc používá do koktejlů, jako je například caipirinha. Zásadní rozdíl mezi cachaçou a rumem spočívá v tom, že rum se většinou dělá z melasy, která vzniká během vaření třtinové šťávy, aby se oddělilo co nejvíce cukru, kdežto na cachaçu se čerstvá třtinová šťáva nechá zkvasit a pak se z ní pálí výsledný produkt.