Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Caipirinha s ananasem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Na 8 skleniček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2018 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 253 g
Tuky 0 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradičně se caipirinha dělá s limetami a je to národní brazilský koktejl. K základní verzi ale existuje mnoho variant a my jsme vybrali tu ananasovou, protože se skvěle hodí do horkého léta. 

Náš tip: Je dobré vědět - jak na ananas? 

 
Skryt pre seznam

Suroviny

malý, zralý
štáva
máta 1 svazek
třtinový cukr 8 PL
světlý
nebo lépe pálenka cachaça
led
drcený, pro 8 sklenic

Postup

1

Ananas oloupejte, rozčtvrťte a odřízněte dřevnatý střed. Pak dužinu nakrájejte na 3cm kousky. Na 8 párátek napíchejte vždy 3–4 kousky a odložte na závěrečné ozdobení.

2

Zbylý ananas, limetovou šťávu, polovinu mátových lístků a cukr dejte do džbánu a podrťte (my to děláme koncem válečku na těsto, existuje speciální palička na caipirinhu, dobře poslouží i kvedlačka atp.).

3

Zalijte cachaçou nebo rumem a přidejte trochu drceného ledu. Rozdělte do 8 sklenic, přidejte další led a dolejte ananasovou šťávou. Ozdobte zbylými snítkami máty a ananasovými špízky. 

NĚCO NAVÍC
Cachaça (čte se kašasa) je pálenka z třtinové šťávy. Je to nejoblíbenější tvrdý alkohol v Brazílii. Jinde ve světě se nejvíc používá do koktejlů, jako je například caipirinha. Zásadní rozdíl mezi cachaçou a rumem spočívá v tom, že rum se většinou dělá z melasy, která vzniká během vaření třtinové šťávy, aby se oddělilo co nejvíce cukru, kdežto na cachaçu se čerstvá třtinová šťáva nechá zkvasit a pak se z ní pálí výsledný produkt. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/7