Caipirinha s ananasem

Caipirinha s ananasem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Na 8 skleniček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2018 kcal
Bílkoviny 0 g
Cukr 253 g
Tuky 0 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tradičně se caipirinha dělá s limetami a je to národní brazilský koktejl. K základní verzi ale existuje mnoho variant a my jsme vybrali tu ananasovou, protože se skvěle hodí do horkého léta. 

Suroviny

ananas 1 ks
malý, zralý
limeta 4 ks
štáva
máta 1 svazek
třtinový cukr 8 PL
světlý
bílý rum 400 ml
nebo lépe pálenka cachaça
led
drcený, pro 8 sklenic
ananasový džus 800 ml

1 Ananas oloupejte, rozčtvrťte a odřízněte dřevnatý střed. Pak dužinu nakrájejte na 3cm kousky. Na 8 párátek napíchejte vždy 3–4 kousky a odložte na závěrečné ozdobení. Zbylý ananas, limetovou šťávu, polovinu mátových lístků a cukr dejte do džbánu a podrťte (my to děláme koncem válečku na těsto, existuje speciální palička na caipirinhu, dobře poslouží i kvedlačka atp.).

2 Zalijte cachaçou nebo rumem a přidejte trochu drceného ledu. Rozdělte do 8 sklenic, přidejte další led a dolejte ananasovou šťávou. Ozdobte zbylými snítkami máty a ananasovými špízky. 

NĚCO NAVÍC
Cachaça (čte se kašasa) je pálenka z třtinové šťávy. Je to nejoblíbenější tvrdý alkohol v Brazílii. Jinde ve světě se nejvíc používá do koktejlů, jako je například caipirinha. Zásadní rozdíl mezi cachaçou a rumem spočívá v tom, že rum se většinou dělá z melasy, která vzniká během vaření třtinové šťávy, aby se oddělilo co nejvíce cukru, kdežto na cachaçu se čerstvá třtinová šťáva nechá zkvasit a pak se z ní pálí výsledný produkt. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit