Tradičně se caipirinha dělá s limetami a je to národní brazilský koktejl. K základní verzi ale existuje mnoho variant a my jsme vybrali tu ananasovou, protože se skvěle hodí do horkého léta.
Náš tip: Je dobré vědět - jak na ananas?
Suroviny
Postup
Ananas oloupejte, rozčtvrťte a odřízněte dřevnatý střed. Pak dužinu nakrájejte na 3cm kousky. Na 8 párátek napíchejte vždy 3–4 kousky a odložte na závěrečné ozdobení.
Zbylý ananas, limetovou šťávu, polovinu mátových lístků a cukr dejte do džbánu a podrťte (my to děláme koncem válečku na těsto, existuje speciální palička na caipirinhu, dobře poslouží i kvedlačka atp.).
Zalijte cachaçou nebo rumem a přidejte trochu drceného ledu. Rozdělte do 8 sklenic, přidejte další led a dolejte ananasovou šťávou. Ozdobte zbylými snítkami máty a ananasovými špízky.
NĚCO NAVÍC
Cachaça (čte se kašasa) je pálenka z třtinové šťávy. Je to nejoblíbenější tvrdý alkohol v Brazílii. Jinde ve světě se nejvíc používá do koktejlů, jako je například caipirinha. Zásadní rozdíl mezi cachaçou a rumem spočívá v tom, že rum se většinou dělá z melasy, která vzniká během vaření třtinové šťávy, aby se oddělilo co nejvíce cukru, kdežto na cachaçu se čerstvá třtinová šťáva nechá zkvasit a pak se z ní pálí výsledný produkt.