Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilované kuře s česnekem a citronem

Grilované kuře s česnekem a citronem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4136 kcal
Bílkoviny 195 g
Sacharidy 123 g
Tuky 316 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při přípravě tohoto receptu jsme se inspirovali brazilským grilováním churrasco. Díky dvěma jehlám se maso dobře otáčí. 

Suroviny

horní, s kůží
sůl mořská
kůra a šťáva + na dokončení
omáčka piri-piri, lze nahradit tabascem
třtinový cukr 2 PL
tmavý
česnek 3 stroužky
drcené
olivový olej panenský 3 PL
koriandr čerstvý 2 PL
nasekaný
Na zelenou omáčku Aji
koriandr čerstvý 1 svazek
malý, čerstvý
jalapeño
jarní cibulka 2 ks
nasekaná
česnek 1 stroužek
vinný ocet bílý 1 PL
šťáva
římský kmín 1 špetka
majonéza 4 PL
kvalitní
Na salsu
koriandr čerstvý 1 svazek
čerstvý
rajčata cherry 125 g
zbavená semeníku
olivový olej panenský 3 PL
vinný ocet červený 2 PL
paprika mletá uzená 1 ČL
mletá
třtinový cukr 1 špetka

Postup

1

Kuře vykostěte a dejte do skleněné nebo keramické nádoby. Osolte, přidejte zbylé přísady a promíchejte. Zakryjte a dejte do chladničky marinovat alespoň na 2 hodiny, nejlépe však přes noc.

2

Všechny přísady na zelenou omáčku aji dejte do malého robotu se sekacím nástavcem, osolte a rozmixujte je. Dejte do misky a uložte do chladu. Na salsu nasekejte cibuli, koriandr, rajčátka a papriku nadrobno a smíchejte se zbylými přísadami. Dejte do misky a uložte do chladu.

3

Maso vyjměte hodinu před grilováním a nechte dojít do pokojové teploty. Napíchejte ho po 2-3 na dvojici dlouhých kovových grilovacích jehel (viz foto).

4

Rozehřejte gril na střední teplotu – venkovní, nebo ten v troubě. Grilujte 6 minut po každé straně. Vyjměte a uchovejte přikryté alobalem. Vedle můžete ogrilovat citrony nakrájené na klínky. Podávejte s omáčkou aji a salsou (my jsme doplnili šťávou vypečenou při grilování v troubě).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/7