Grilované kuře s česnekem a citronem

Grilované kuře s česnekem a citronem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4136 kcal
Bílkoviny 195 g
Sacharidy 123 g
Tuky 316 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při přípravě tohoto receptu jsme se inspirovali brazilským grilováním churrasco. Díky dvěma jehlám se maso dobře otáčí. 

Související recepty

Suroviny

kuřecí stehna 1 kg
horní, s kůží
sůl mořská
citron 2 ks
kůra a šťáva + na dokončení
paprika sladká 1 PL
mletá
chilli omáčka 1 PL
omáčka piri-piri, lze nahradit tabascem
třtinový cukr 2 PL
tmavý
česnek 3 stroužky
drcené
olivový olej panenský 3 PL
koriandr 2 PL
nasekaný
Na zelenou omáčku Aji
koriandr 1 svazek
malý, čerstvý
chilli paprička 2 ks
jalapeño
jarní cibulka 2 ks
nasekaná
česnek 1 stroužek
vinný ocet bílý 1 PL
limeta 1 ks
šťáva
římský kmín 1 špetka
majonéza 4 PL
kvalitní
Na salsu
cibule červená 1 ks
malá
koriandr 1 svazek
čerstvý
rajčata cherry 125 g
paprika červená 0.5 ks
zbavená semeníku
olivový olej panenský 3 PL
vinný ocet červený 2 PL
paprika uzená 1 ČL
mletá
třtinový cukr 1 špetka

1 Kuře vykostěte a dejte do skleněné nebo keramické nádoby. Osolte, přidejte zbylé přísady a promíchejte. Zakryjte a dejte do chladničky marinovat alespoň na 2 hodiny, nejlépe však přes noc.

2 Všechny přísady na zelenou omáčku aji dejte do malého robotu se sekacím nástavcem, osolte a rozmixujte je. Dejte do misky a uložte do chladu. Na salsu nasekejte cibuli, koriandr, rajčátka a papriku nadrobno a smíchejte se zbylými přísadami. Dejte do misky a uložte do chladu.

3 Maso vyjměte hodinu před grilováním a nechte dojít do pokojové teploty. Napíchejte ho po 2-3 na dvojici dlouhých kovových grilovacích jehel (viz foto).

4 Rozehřejte gril na střední teplotu – venkovní, nebo ten v troubě. Grilujte 6 minut po každé straně. Vyjměte a uchovejte přikryté alobalem. Vedle můžete ogrilovat citrony nakrájené na klínky. Podávejte s omáčkou aji a salsou (my jsme doplnili šťávou vypečenou při grilování v troubě). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/7

Obchod Apetit