Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Opékané sladké brambory s fetou a pošírovaným vejcem

Opékané sladké brambory s fetou a pošírovaným vejcem

3.8/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1522 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 86 g
Tuky 96 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladké brambory jsou velmi oblíbené nejen v Brazílii. Kořeněné na pánvi je ochutnáte v jejich nejlepší podobě. 

Související recepty

Suroviny

slunečnicový olej 1 PL
vinný ocet bílý 2 ČL
nebo červený
vejce 4 ks
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
dlouhá, červená, zbavená semínek, nasekaná nadrobno
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Batáty oloupejte a 2 z nich nakrájejte na kostky. V osolené vodě je vařte 10 minut doměkka. Mezitím zbylé 2 batáty nakrájejte na 1cm kostičky. Ve velké těžké pánvi rozehřejte na středním plameni olej a máslo. Vsypte kostičky syrových batátů a za občasného míchání opékejte 8–10 minut dozlatova.

2

Sceďte vařené batáty a rozšťouchejte je na kaši. Přidejte do pánve a promíchejte. Řádně osolte i opepřete a míchejte, až se vše prohřeje. Sejměte z ohně a uchovejte horké, než připravíte vejce.

3

Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, přilijte ocet a ztlumte, aby jen jemně bublala. Zamíchejte, abyste vytvořili vír, a rozklepněte do něj opatrně vejce (lze si ho předem rozklepnout do sběračky). Pošírujte 3–4 minuty, aby bílek ztuhl, ale žloutek zůstal tekutý. Vyjměte děrovanou sběračkou a uchovejte ve vodě pokojové teploty, než stejným způsobem připravíte zbylá vejce.

4

Batátovou směs z pánve rozdělte na talíře a navrch dejte pošírované vejce. Vejce osolte a opepřete. Navrch rozdrobte sýr feta a posypte petrželkou a chilli. Ihned podávejte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/7