Sladké brambory jsou velmi oblíbené nejen v Brazílii. Kořeněné na pánvi je ochutnáte v jejich nejlepší podobě.
Suroviny
Postup
Batáty oloupejte a 2 z nich nakrájejte na kostky. V osolené vodě je vařte 10 minut doměkka. Mezitím zbylé 2 batáty nakrájejte na 1cm kostičky. Ve velké těžké pánvi rozehřejte na středním plameni olej a máslo. Vsypte kostičky syrových batátů a za občasného míchání opékejte 8–10 minut dozlatova.
Sceďte vařené batáty a rozšťouchejte je na kaši. Přidejte do pánve a promíchejte. Řádně osolte i opepřete a míchejte, až se vše prohřeje. Sejměte z ohně a uchovejte horké, než připravíte vejce.
Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, přilijte ocet a ztlumte, aby jen jemně bublala. Zamíchejte, abyste vytvořili vír, a rozklepněte do něj opatrně vejce (lze si ho předem rozklepnout do sběračky). Pošírujte 3–4 minuty, aby bílek ztuhl, ale žloutek zůstal tekutý. Vyjměte děrovanou sběračkou a uchovejte ve vodě pokojové teploty, než stejným způsobem připravíte zbylá vejce.
Batátovou směs z pánve rozdělte na talíře a navrch dejte pošírované vejce. Vejce osolte a opepřete. Navrch rozdrobte sýr feta a posypte petrželkou a chilli. Ihned podávejte.