Opékané sladké brambory s fetou a pošírovaným vejcem

Opékané sladké brambory s fetou a pošírovaným vejcem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1522 kcal
Bílkoviny 73 g
Cukr 86 g
Tuky 96 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Sladké brambory jsou velmi oblíbené nejen v Brazílii. Kořeněné na pánvi je ochutnáte v jejich nejlepší podobě. 

Suroviny

batáty 4 ks
slunečnicový olej 1 PL
máslo 1 PL
vinný ocet bílý 2 ČL
nebo červený
vejce 4 ks
feta 100 g
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
chilli paprička 1 ks
dlouhá, červená, zbavená semínek, nasekaná nadrobno
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Batáty oloupejte a 2 z nich nakrájejte na kostky. V osolené vodě je vařte 10 minut doměkka. Mezitím zbylé 2 batáty nakrájejte na 1cm kostičky. Ve velké těžké pánvi rozehřejte na středním plameni olej a máslo. Vsypte kostičky syrových batátů a za občasného míchání opékejte 8–10 minut dozlatova.

2 Sceďte vařené batáty a rozšťouchejte je na kaši. Přidejte do pánve a promíchejte. Řádně osolte i opepřete a míchejte, až se vše prohřeje. Sejměte z ohně a uchovejte horké, než připravíte vejce.

3 Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, přilijte ocet a ztlumte, aby jen jemně bublala. Zamíchejte, abyste vytvořili vír, a rozklepněte do něj opatrně vejce (lze si ho předem rozklepnout do sběračky). Pošírujte 3–4 minuty, aby bílek ztuhl, ale žloutek zůstal tekutý. Vyjměte děrovanou sběračkou a uchovejte ve vodě pokojové teploty, než stejným způsobem připravíte zbylá vejce.

4 Batátovou směs z pánve rozdělte na talíře a navrch dejte pošírované vejce. Vejce osolte a opepřete. Navrch rozdrobte sýr feta a posypte petrželkou a chilli. Ihned podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit