Nová registrace Zapomenuté heslo

Chcete si pochutnat a hledáte surovinu, která je dokonale variabilní, přitom nikomu neudělá průvan v peněžence? Vsaďte na luštěniny. Z hrachu, čočky, fazolí nebo cizrny připravíte dokonalý oběd či večeři. Vaše jídlo přitom může mít jednou podobu polévky, jindy kaše, kari, salátu nebo pomazánky. Stačí najít ten nejlepší recept.


 

Jak uvařit luštěniny?

  • Před namáčením luštěniny proberte a propláchněte.
  • Pro každou z luštěnin je potřeba jiná doba namáčení. Loupaná čočka potřebuje jen chvilku, neloupaná zhruba hodinu. Fazole, cizrnu a hrách namáčejte aspoň 12 hodin, nejlépe však přes noc.
  • Namočením zbavíte luštěniny nežádoucích látek pro trávení a pomůžete tak předejít nadýmání.
  • Před samotným vařením fazole, hrách či čočku sceďte, propláchněte a dejte je vařit do nové vody. Nikdy je nevařte ve vodě, ve které se namáčely.
  • Luštěniny vařte ponořené, není potřeba je míchat. Doba varu se pohybuje od 20 až 30 minut do 1 až 2 hodin - v závislosti na druhu.
  • Luštěniny solte až po dovaření, když jsou měkké.
  • Pro lepší stravitelnost se doporučují luštěniny vařit s bylinkami (saturejka, libeček) či mořskými řasami a kořením (římský kmín, koriandr).

Co připravit z luštěnin?

Všechny luštěniny mají zasyrova vysoký podíl bílkovin a sacharidů (škrobů), což z nichž činí potraviny, které zasytí a dobře se s nimi pracuje v kuchyni. Luštěninami zahustíte jakoukoli polévku nebo připravíte kari, salát či pomazánku. Stačí najít ten nejlepší luštěninový receptMezi nejznámější luštěniny (a v kuchyni nejpoužívanější) patří:

  • Čočka – je ideální je na přípravu polévek, salátů, kari, dipu nebo například karbanátků.
  • Hrách – hodí se zejména do polévek, připravíte z něj hrachovou kaši nebo šoulet.
  • Fazole – jsou ideální do mexických směsí s rajčaty, polévek nebo kotlíků, vyrobíte z nich i pomazánku nebo burger.
  • Cizrna – představuje základ pro oblíbený hummus, falafel nebo nespočet druhů kari.  

Další typy a druhy luštěnin jako například mungo, adzuki či pinto fazole, sója nebo bob, seženete ve specializovaných obchodech, jejich použití v kuchyni je obdobné. Hojně se využívají například v indické či mexické. Alternativně můžete některé luštěniny jíst zasyrova, naklíčené.

Jak naklíčit čočku či fazole?

Naklíčením luštěnin se zlepšuje jejich stravitelnost a zvyšuje se využitelnost obsažených vitaminů a enzymů. Při klíčení se mimo jiné škroby mění na jednoduché cukry a ze suchých semen se stává svěží křupavá zelenina, kterou využijete do salátů nebo jako ozdobu pokrmů ve studené i teplé kuchyni. Bez naklíčených fazolí mungo by se neobešla například thajská nebo vietnamská kuchyně.

Zobrazit celý popis ›