0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty na luštěniny

Chcete si pochutnat a hledáte surovinu, která je dokonale variabilní, přitom nikomu neudělá průvan v peněžence? Vsaďte na luštěniny. Z hrachu, čočky, fazolí nebo cizrny připravíte dokonalý oběd či večeři. Vaše jídlo přitom může mít jednou podobu polévky, jindy kaše, kari, salátu nebo pomazánky. Stačí najít ten nejlepší recept.

...

 

Jak uvařit luštěniny?

  • Před namáčením luštěniny proberte a propláchněte.
  • Pro každou z luštěnin je potřeba jiná doba namáčení. Loupaná čočka potřebuje jen chvilku, neloupaná zhruba hodinu. Fazole, cizrnu a hrách namáčejte aspoň 12 hodin, nejlépe však přes noc.
  • Namočením zbavíte luštěniny nežádoucích látek pro trávení a pomůžete tak předejít nadýmání.
  • Před samotným vařením fazole, hrách či čočku sceďte, propláchněte a dejte je vařit do nové vody. Nikdy je nevařte ve vodě, ve které se namáčely.
  • Luštěniny vařte ponořené, není potřeba je míchat. Doba varu se pohybuje od 20 až 30 minut do 1 až 2 hodin - v závislosti na druhu.
  • Luštěniny solte až po dovaření, když jsou měkké.
  • Pro lepší stravitelnost se doporučují luštěniny vařit s bylinkami (saturejka, libeček) či mořskými řasami a kořením (římský kmín, koriandr).

Co připravit z luštěnin?

Všechny luštěniny mají zasyrova vysoký podíl bílkovin a sacharidů (škrobů), což z nichž činí potraviny, které zasytí a dobře se s nimi pracuje v kuchyni. Luštěninami zahustíte jakoukoli polévku nebo připravíte kari, salát či pomazánku. Stačí najít ten nejlepší luštěninový receptMezi nejznámější luštěniny (a v kuchyni nejpoužívanější) patří:

  • Čočka – je ideální je na přípravu polévek, salátů, kari, dipu nebo například karbanátků.
  • Hrách – hodí se zejména do polévek, připravíte z něj hrachovou kaši nebo šoulet.
  • Fazole – jsou ideální do mexických směsí s rajčaty, polévek nebo kotlíků, vyrobíte z nich i pomazánku nebo burger.
  • Cizrna – představuje základ pro oblíbený hummus, falafel nebo nespočet druhů kari.  

Další typy a druhy luštěnin jako například mungo, adzuki či pinto fazole, sója nebo bob, seženete ve specializovaných obchodech, jejich použití v kuchyni je obdobné. Hojně se využívají například v indické či mexické. Alternativně můžete některé luštěniny jíst zasyrova, naklíčené.

Jak naklíčit čočku či fazole?

Naklíčením luštěnin se zlepšuje jejich stravitelnost a zvyšuje se využitelnost obsažených vitaminů a enzymů. Při klíčení se mimo jiné škroby mění na jednoduché cukry a ze suchých semen se stává svěží křupavá zelenina, kterou využijete do salátů nebo jako ozdobu pokrmů ve studené i teplé kuchyni. Bez naklíčených fazolí mungo by se neobešla například thajská nebo vietnamská kuchyně.


Celý popis

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč