Hrachová polévka s badyánem
Do hodiny
Snadné
Hrách a kroupy jsou oblíbeným staročeským pokrmem, která rozhodně patří i do současné kuchyně. Z výživového hlediska se tyto dvě suroviny dokonale doplňují a dodají tělu přesně to, co potřebuje. Navíc dokonale chutnají a potěší i ty, kteří maso příliš nevyhledávají.
O tom, že hrách byl pro naše předky důležitou potravinou je jasné už z toho, do kolika rčení, říkadel a pohádek se dostal. Aby také ne, vypěstovat si tuto nenáročnou luštěninu mohl každý hospodář, který vlastnil alespoň malou zahrádku nebo kus políčka.
Mladý čerstvý hrášek a hrách jsou jedna plodina. Zelený hrášek v lusku je čerstvý a nezralý – z výživového hlediska se řadí mezi zeleninu. Oproti tomu hrách je dozrálý a patří mezi luštěniny.
Někteří mají s luštěninami problém proto, že způsobují nadýmání. Abyste tento fakt minimalizovali, zkuste několik našich tipů:
Jestli jsme výše psali, že hrách se vyskytuje velmi často v naší lidové slovesnosti, tak jeho stejně oblíbeným parťákem jsou kroupy. Kroupy jsou mírně obroušená zrna ječmene setého, která jsou k dostání v různých velikostech.
Ječmen, je navíc nejstarší pěstovanou obilninou, kterrou z našich spíží téměř vytlačila pšenice. K této pochoutce se však můžeeme vracet, k dostání je totiž zcela běžně.
Zdroj info: časopis Apetit