Využijte blížící se svatomartinský svátek a dopřejte si husu! Nejlépe čerstvou, nemraženou, a ideálně takovou, která žila volně. K pečené huse pak můžete udělat i domácí knedlíky i obvyklé zelí.
Suroviny
Postup
Husu podle potřeby doškubejte, případně opalte. Odřízněte jí krk a konce křídel. Nasolte ji (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet.
Pak předehřejte troubu na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Husu důkladně pokmínujte. Položte ji na naskládané špejle a/nebo odříznutá křídla do velkého pekáče či na hluboký plech a podlijte trochou horké vody. Vložte do trouby. Po 15 minutách snižte teplotu na 180/160°C, husu přiklopte či zakryjte alobalem a pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (třeba na stehnech), aby se lépe uvolňovalo sádlo, ale nepíchejte až do masa. Sádlo během pečení opatrně sbírejte z pečicí nádoby přímo do čisté sklenice (drží se vždy na hladině výpeku a je na rozdíl od šťávy z masa čiré). Mezitím připravte zelí a další přílohy.
Na kedlubnové zelí nahrubo nastrouhejte kedlubny zbavené zdřevnatělých částí nebo je nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci na tuku opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Přidejte kedlubny, sůl, špetku kmínu a trochu podlijte husím vývarem nebo vodou. Duste doměkka asi 10–15 minut. Chvíli před dokončením zaprašte hladkou moukou, podle chuti oslaďte a okyselte a za stálého míchání doduste.
Husu vyndejte z trouby, nechte chvilku stát, naporcujte a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Na vývar se hodí křídla, krk a vnitřnosti (jater je škoda, z těch si udělejte paštiku anebo je opečte na sádle), popřípadě očištěná hlava a nohy. Zalijte je studenou vodou, osolte a okořeňte celým pepřem, novým kořením, případně hřebíčkem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 15 tipů na svatomartinské husí hody (15 receptů )
- Dopřejte si husí maso(14 receptů )