0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená husa & kedlubnové zelí

Pečená husa & kedlubnové zelí

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 807 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 47 g
Tuky 49 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Využijte blížící se svatomartinský svátek a dopřejte si husu! Nejlépe čerstvou, nemraženou, a ideálně takovou, která žila volně. K pečené huse pak můžete udělat i domácí knedlíky i obvyklé zelí.

Suroviny

husa 1 ks
nejlépe o váze cca 5kg
sůl
kmín
celý
Kedlubnové zelí
kedlubna 500 g
okrájená
sádlo 2 PL
může být vypečené z husy, možno nahradit rostlinným olejem
cibule 1 ks
nadrobno
sůl
kmín
mletý (drcený)
vývar
vývar z husích odřezků a drůbků na podlití, možno nahradit vodou
mouka pšeničná hladká 2 ČL
krupicový cukr 1 ČL
vinný ocet bílý
podle chuti

1 Husu podle potřeby doškubejte, případně opalte. Odřízněte jí krk a konce křídel. Nasolte ji (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet.

2 Pak předehřejte troubu na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Husu důkladně pokmínujte. Položte ji na naskládané špejle a/nebo odříznutá křídla do velkého pekáče či na hluboký plech a podlijte trochou horké vody. Vložte do trouby. Po 15 minutách snižte teplotu na 180/160°C, husu přiklopte či zakryjte alobalem a pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (třeba na stehnech), aby se lépe uvolňovalo sádlo, ale nepíchejte až do masa. Sádlo během pečení opatrně sbírejte z pečicí nádoby přímo do čisté sklenice (drží se vždy na hladině výpeku a je na rozdíl od šťávy z masa čiré). Mezitím připravte zelí a další přílohy.

3 Na kedlubnové zelí nahrubo nastrouhejte kedlubny zbavené zdřevnatělých částí nebo je nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci na tuku opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Přidejte kedlubny, sůl, špetku kmínu a trochu podlijte husím vývarem nebo vodou. Duste doměkka asi 10–15 minut. Chvíli před dokončením zaprašte hladkou moukou, podle chuti oslaďte a okyselte a za stálého míchání doduste.

4 Husu vyndejte z trouby, nechte chvilku stát, naporcujte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na vývar se hodí křídla, krk a vnitřnosti (jater je škoda, z těch si udělejte paštiku anebo je opečte na sádle), popřípadě očištěná hlava a nohy. Zalijte je studenou vodou, osolte a okořeňte celým pepřem, novým kořením, případně hřebíčkem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč