Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty z hrachu

Hrachová polévka nebo hrachová kaše dokážou zasytit i velké jedlíky, obzvlášť pokud je doplníme o poctivou uzeninu a krajíc dobrého chleba. Hrách a kroupy nebo pučálka patří mezi jídla skromné kuchyně, která za málo peněz vykouzlí celý orchestr chutí. Nezáleží přitom, jestli použijete hrách žlutý, zelený, celý nebo loupaný. S našimi recepty připravíte pokaždé ta nejlepší hrachová jídla.

...

 

Tradiční i netradiční hrachová polévka 

Hrachová polévka patří mezi stálice české kuchyně už od nepaměti. Mnozí na ni nedají dopustit ani o Štědrém večeru.

  • Na hrachovku použijte loupaný půlený hrách, který ušetří spoustu času. Nemusí se totiž namáčet den předem.
  • Aby byla vaše hrachovka sytá a dobře vychucená, dejte si trochu práce s jíškou, kterou zalijte vývarem.
  • Hrachovou polévku ale můžete zahustit i bez mouky tak, že část uvařeného hrachu rozmixujete ponorným mixérem. Vzniklou kaši pak vlijete zpět.
  • Navrch můžete přidat i kousek uzeniny, ať už klobásu, párek, anglickou slaninu nebo na kousky pokrájené uzené z komína.

Jestli na závěr budete polévku pasírovat, to už necháme na vás. Podle našich receptů se můžete pustit do tradiční hrachové polévky s opečenou slaninou a houstičkami, netradičně ochucené hrachové polévky s badyánem nebo neméně zajímavé uzené hrachovo-mrkvové polévky

Moderní hrachová kaše 

Lví podíl na nevalné pověsti hrachové kaše nejspíš mají školní jídelny. Je to velká škoda, protože hrachová kaše, je-li připravena poctivě a s láskou, vás může svou chutí i konzistencí okouzlit.

Židovský hrachový šoulet 

Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každej den…“ zpívá se v jedné notoricky známé lidové písni. Řeč je o tzv. hrachovém šouletu, původně židovském pokrmu, v němž se tyto dvě ingredience báječně doplňují. Do trojice k nim však ještě podle zvyklosti patří nějaké tučnější maso: husa, kachna nebo tučné hovězí.

  • Na dochucení šouletu budete potřebovat už jen klasické staročeské koření: majoránku, kmín, česnek a cibuli.
  • Nemusíte se bát, že by toto jídlo bylo mdlé. O chuť šouletu se postará výpek z použitého masa, kterým hrách a hlavně kroupy báječně nasáknou.
  • Pokud chcete šoulet ještě trochu obměnit, zkuste náš šoulet s hlívou ústřičnou, která dodá pokrmu chuť umami. 

Pučálka, jak ji znaly naše prababičky 

Pučálka je naklíčený a opečený hrách, který ve staročeské kuchyni platil za postní jídlo. Tento pokrm byl kdysi natolik tradiční a rozšířený, že dokonce existovaly tzv. báby pučálnice. Tyto ženy sedávaly na ulici u malých kamínek a pražily v nich naklíčený hrách, který pak nabízely za úplatu kolemjdoucím. Na Chodsku se pak pučálce říká také „pálenec“. Jak na pučálku? 

  • Na naklíčení hrachu budete potřebovat, stejně jako naše prababičky, prázdnou zavařovačku a balení celého hrachu.  
  • Hrách propláchněte vlažnou vodou a nasypte do poloviny výšky připravené sklenice.  
  • Sklenici naplňte vodou, přetáhněte gázou s gumičkou a nechte na světlém místě do druhého dne.  
  • Poté hrách propláchněte a znovu celý postup ještě několikrát opakujte.  
  • Třetí až čtvrtý den uvidíte malé klíčky.  
  • Hrách opečte na másle nebo vepřovém sádle do křupava. Ochuťte pepřem a solí. 

Hrách setý je popínavá jednoletka, jejíž plody se nazývají lusky a obsahují semena zvaná hrášek. Zelený hrášek v lusku je považován za zeleninuzralá a suchá semena hrachu pak označujeme jako luštěninu. V hrachu najdeme například vitamíny skupiny B, fosfor, draslík, hořčík i vápník. 


Celý popis