0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů

Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů
ZDROJ: Apetit

Česká, polská, slovenská i maďarská kuchyně je v některých ohledech provázaná. Aby ne, dlouhou dobu jsme byli součástí rakousko-uherské velmoci. Právě v tomto období se naše tradiční kuchyně utvářely a dnes už si nejsme přesným původem některých pokrmů jistí. Důležité ale je, že jsme na kuchyni našich sousedů a vzdálených sousedů nezapomněli.

Polská kuchyně

Rozmanitá jídla vycházející z bohatých zdrojů země, ale také blízkosti moře, jsou ovlivněna i řadou dalších kuchyní – židovskou, francouzskou, tureckou či italskou. Polská kuchyně je vydatná, sytá a založená na poctivé domácí výrobě. Za oblíbené suroviny můžeme označit zelí, červenou řepu, brambory, vepřové maso, zvěřinu, ryby a také houby. 

  • Tradičně se připravují hutné polévky, vydatné omáčky, masité pokrmy, pirohy, bigoše, klobásky nebo knedlíky. 

Maďarská kuchyně

Na kalorie vydatná a na maso bohatá maďarská kuchyně vás zaručeně rozehřeje díky oblíbenému koření. Mletá paprika, pálivá či sladká, je hojně využívána, dodá jídlům typickou červenou barvu a také říznou chuť. Maďarská kuchyně vychází z tradice kočovných pastevců, kteří se potřebovali za krátký čas pořádně nasytit. Vařilo se ve velkých kotlících na ohni. Později vývoj tradiční kuchyně ovlivnila také rakouská a turecká gastronomie. 

  • Oblíbenými surovinami jsou i zde brambory a zelí, sladkovodní ryby, vepřové a telecí maso, zelí, rajčata, papriky a dýně. Na zjemnění chuti je využívána zakysaná smetana. Většina pokrmů je připravována na poctivém vepřovém sádle.
  • Maďarské tradiční pokrmy jsou vydatné polévky, světoznámé uzeniny jako čabajka, uherská salám, dále také vydatné hlavní pokrmy jako je paprikáš, perkelt, tokáň nebo lečo. Zapomenout nesmíme na maďarský guláš, langoše ani tarhoňu. 

Slovenská kuchyně

Díky své poloze v sobě slovenská kuchyně snoubí veškeré středoevropské prvky. Je inspirována maďarskou, německou i rakouskou kuchyní. Díky klimatickým podmínkám se liší tradiční pokrmy na severu a jihu. 

  • Využívanými surovinami jsou zelí, brambory, mléčné výrobky s důrazem na sýry, hovězí a vepřové maso.
  • Slovensko je proslulé svými kvalitními sýry, které tvoří základ pro mnoho jídel, vzpomeňme brynzové halušky. K sýrovým pochoutkám řadíme parenicu, korbáčik i oštiepok.
  • Vydatná polévka je i na Slovensku základ, pochutnat si můžeme na kapustnici, fazolové nebo čočkové polévce, ale také bryndzovém demikátu.
  • Svou vlastní kategorii mají tzv. prívarky, zahuštěné a více zredukované polévky. Jejich základem je smetana, protlak nebo mléko.
  • K tradičním hlavním chodům řadíme halušky, lokše, bramboráky, plněné knedlíky, huspaninu, smaženici či klobásy.
  • Sladké moučníky se pečou podobné jako u nás, mezi unikátní receptury však řadíme bratislavské rožky nebo skalický trdelník.

Průvodce následujícími recepty: první třetina receptů patří polské kuchyni, počínaje maďarským gulášem jsme přiložili recepty na tradiční maďarská jídla, pltnickými pirohy začínají pokrmy ze Slovenska.

Švestky ve slanině
Do 20 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné
Dršťková polévka
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Ledová okurková polévka
Do 20 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Fazolové pirohy
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Lečo pirohy
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné
Slezský bigos
Do 20 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Zelné pirožky
Do hodiny
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Mazurek krolewski
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné
Chlodnik
Do 30 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Šo(u)let
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Maďarský rybí guláš
Do 30 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Hlívový guláš
Do hodiny
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Topinka s kapustou a čabajkou
Do 20 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Maďarská rybí polévka
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Maďarský perkelt
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Dušená roštěná
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné
Langoše
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné
Lečo de luxe
Do 30 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné
Lečo s volským okem
Do hodiny
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Jahodový kremeš
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Pro zkušené
Liptovský tatarák
Do 30 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné
Zbojnická pečínka
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Halušky
Do 20 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Halušky s brynzou a slaninou
Do hodiny
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Chlupaté knedlíky
Do hodiny
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné
Bratislavské rohlíčky
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné
Štědrovečerní koláč
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné
Makové pagáče
Do 30 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Netradiční halušky
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Uzené s hrachovou kaší
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné

Obchod Apetit