Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salát z černé rýže s naklíčeným hrachem
Salát z černé rýže s naklíčeným hrachem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salát z černé rýže s naklíčeným hrachem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2110 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 175 g
Tuky 101 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušejte dávnou jarní pochoutku – naklíčený hrách. 

Suroviny

rýže černá 100 g
viz Něco navíc
sůl mořská
hrách zelený 150 g
naklíčený (viz Jak na to?)
rýžový ocet 1 PL
nebo jablečný
limetová šťáva 1 PL
kajenský pepř 1 špetka
zázvor (čerstvý) 1 ČL
jemně strouhaný
sójová omáčka
podle chuti (nemusí být)
olivový olej panenský 3 PL
koriandr čerstvý 1 hrst
čerstvý, nasekaný
či feta

Postup

1

Rýži uvařte al dente v 300 ml osolené vody, je-li třeba, sceďte. Hrách krátce povařte a sceďte. Čočku také povařte, aby ztratila syrovou pachuť, rovněž sceďte. Na zálivku prošlehejte rýžový nebo jablečný ocet, limetovou šťávu, kajenský pepř, strouhaný zázvor, sójovou omáčku a olivový olej. Smíchejte s rýží, hrachem, čočkou, ořechy a koriandrem. Podávejte posypané rozdrobeným balkánským sýrem anebo fetou.

JAK NA TO?
Sušený zelený hrách přeberte, propláchněte, nasypte do mísy, zalijte studenou či mírně vlažnou vodou tak, aby byla dostatečná rezerva, hrách totiž pije doslova jako o život. Na 24 hodin uložte do temna (třeba do skříňky). Pak opatrně propláchněte a nasypte na plech či na mělké talíře s vyšším okrajem. Hrách zalijte opět studenou vodou, aby byl zhruba do poloviny ponořený (vodu podle potřeby dolévejte). Nechte stát na světle při pokojové teplotě (přes noc hrachu nesviťte), po cca 24 hodinách na něm vyrazí klíčky. Naklíčený hrách propláchněte a použijte do receptu.

NĚCO NAVÍC
Černá rýže je oblíbená zejména v Číně, Japonsku a Koreji. Podle čínské tradiční medicíny má i léčivé účinky, je však především velmi chutná.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín