Salát z černé rýže s naklíčeným hrachem

Salát z černé rýže s naklíčeným hrachem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1306 kcal
Bílkoviny 59 g
Cukr 124 g
Tuky 58 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušejte dávnou jarní pochoutku – naklíčený hrách. 

Suroviny

rýže černá 100 g
s mořskou solí
150 g
zelený hrách naklíčený
čočka červená 100 g
ocet 1 PL
rýžový nebo jablečný
1 PL
limetková šťáva
kajenský pepř špetka
zázvor (čerstvý) 1 ČL
jemně strouhaný
sójová omáčka
podle chuti (nemusí být)
vlašské ořechy 3 hrst
koriandr 1 hrst
čerstvý, nasekaný
balkánský sýr 100 g
či feta

1 Rýži uvařte al dente v 300 ml osolené vody, je-li třeba, sceďte. Hrách krátce povařte a sceďte. Čočku také povařte, aby ztratila syrovou pachuť, rovněž sceďte. Na zálivku prošlehejte rýžový nebo jablečný ocet, limetovou šťávu, kajenský pepř, strouhaný zázvor, sójovou omáčku a olivový olej. Smíchejte s rýží, hrachem, čočkou, ořechy a koriandrem. Podávejte posypané rozdrobeným balkánským sýrem anebo fetou.

JAK NA TO?
Sušený zelený hrách přeberte, propláchněte, nasypte do mísy, zalijte studenou či mírně vlažnou vodou tak, aby byla dostatečná rezerva, hrách totiž pije doslova jako o život. Na 24 hodin uložte do temna (třeba do skříňky). Pak opatrně propláchněte a nasypte na plech či na mělké talíře s vyšším okrajem. Hrách zalijte opět studenou vodou, aby byl zhruba do poloviny ponořený (vodu podle potřeby dolévejte). Nechte stát na světle při pokojové teplotě (přes noc hrachu nesviťte), po cca 24 hodinách na něm vyrazí klíčky. Naklíčený hrách propláchněte a použijte do receptu. 

NĚCO NAVÍC
Černá rýže je oblíbená zejména v Číně, Japonsku a Koreji. Podle čínské tradiční medicíny má i léčivé účinky, je však především velmi chutná. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit