Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Salát z černé rýže s naklíčeným hrachem

Vyzkoušejte dávnou jarní pochoutku – naklíčený hrách. 

Vydání: 2017/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3-4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT20M
Vaření 0:20
Salát

Ingredience

    • 100 g černé rýže (viz Něco navíc) + mořská sůl
    • cca 150 g zeleného hrachu, naklíčeného (viz Jak na to?)
    • 100 g červené čočky
    • 1 lžíce rýžového nebo jablečného octa
    • 1 lžíce limetové šťávy
    • špetka kajenského pepře
    • 1 lžička jemně strouhaného zázvoru
    • sójová omáčka podle chuti (nemusí být)
    • 3 lžíce panenského olivového oleje
    • 3 hrsti vlašských ořechů
    • hrst nasekaného čerstvého koriandru
    • 100 g balkánského sýra či fety

Příprava jídla

1 Rýži uvařte al dente v 300 ml osolené vody, je-li třeba, sceďte. Hrách krátce povařte a sceďte. Čočku také povařte, aby ztratila syrovou pachuť, rovněž sceďte. Na zálivku prošlehejte rýžový nebo jablečný ocet, limetovou šťávu, kajenský pepř, strouhaný zázvor, sójovou omáčku a olivový olej. Smíchejte s rýží, hrachem, čočkou, ořechy a koriandrem. Podávejte posypané rozdrobeným balkánským sýrem anebo fetou.

JAK NA TO?
Sušený zelený hrách přeberte, propláchněte, nasypte do mísy, zalijte studenou či mírně vlažnou vodou tak, aby byla dostatečná rezerva, hrách totiž pije doslova jako o život. Na 24 hodin uložte do temna (třeba do skříňky). Pak opatrně propláchněte a nasypte na plech či na mělké talíře s vyšším okrajem. Hrách zalijte opět studenou vodou, aby byl zhruba do poloviny ponořený (vodu podle potřeby dolévejte). Nechte stát na světle při pokojové teplotě (přes noc hrachu nesviťte), po cca 24 hodinách na něm vyrazí klíčky. Naklíčený hrách propláchněte a použijte do receptu. 

NĚCO NAVÍC
Černá rýže je oblíbená zejména v Číně, Japonsku a Koreji. Podle čínské tradiční medicíny má i léčivé účinky, je však především velmi chutná. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

Šo(u)let

Šoulet s hlívou

Anglická hrachová kaše (pease pudding)

Inspirace do kuchyně: rýže 30x a stále jinak!

Přidat komentář