Vyzkoušejte dávnou jarní pochoutku – naklíčený hrách.
Suroviny
Postup
Rýži uvařte al dente v 300 ml osolené vody, je-li třeba, sceďte. Hrách krátce povařte a sceďte. Čočku také povařte, aby ztratila syrovou pachuť, rovněž sceďte. Na zálivku prošlehejte rýžový nebo jablečný ocet, limetovou šťávu, kajenský pepř, strouhaný zázvor, sójovou omáčku a olivový olej. Smíchejte s rýží, hrachem, čočkou, ořechy a koriandrem. Podávejte posypané rozdrobeným balkánským sýrem anebo fetou.
JAK NA TO?
Sušený zelený hrách přeberte, propláchněte, nasypte do mísy, zalijte studenou či mírně vlažnou vodou tak, aby byla dostatečná rezerva, hrách totiž pije doslova jako o život. Na 24 hodin uložte do temna (třeba do skříňky). Pak opatrně propláchněte a nasypte na plech či na mělké talíře s vyšším okrajem. Hrách zalijte opět studenou vodou, aby byl zhruba do poloviny ponořený (vodu podle potřeby dolévejte). Nechte stát na světle při pokojové teplotě (přes noc hrachu nesviťte), po cca 24 hodinách na něm vyrazí klíčky. Naklíčený hrách propláchněte a použijte do receptu.
NĚCO NAVÍC
Černá rýže je oblíbená zejména v Číně, Japonsku a Koreji. Podle čínské tradiční medicíny má i léčivé účinky, je však především velmi chutná.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Skvělé rýžové recepty, které neprovětrají peněženku: Dejte si ji po čínsku, indicku nebo česku(31 receptů )
- 30denní jídelníček na posílení imunity(30 receptů )
- Měsíční flexitariánský jídelníček(31 receptů )