Šafrán patří už od starověku mezi nejvzácnější koření. Jen pár jemných nitek šafránu dokáže pokrm ochutit, nádherně provonět i obarvit na zářivě žluto.
Suroviny
400
g
těstoviny pennoni giganti lze nahradit jinými velkými trubkami
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
250
g
růžičky brokolice pěkné
olivový olej
1
PL
cibule
1
ks
nadrobno
česnek
2
stroužek
na tenké plátky
smetana ke šlehání
300
ml
špetka
nitky šafránu nasucho opražené
ančovičky (konzerva)
5
ks
nasekané
hobliny, k podávání
Postup
1
Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Brokolici vhoďte do vroucí osolené vody, vařte 3 minuty, pak slijte a rychle zchlaďte pod tekoucí studenou vodou.
2
Ve velké pánvi na oleji opékejte cibuli a česnek na mírném plameni asi 5 minut, až změknou. Přidejte smetanu, šafrán a vařte, až se omáčka zredukuje napolovic. Pak přidejte sardelky, brokolici a scezené těstoviny a míchejte, až se vše prohřeje. Osolte a opepřete podle chuti a ihned podávejte. Můžete posypat parmazánem.