0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tousty s kořeněným lilkem

Tousty s kořeněným lilkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tousty s kořeněným lilkem

3.3 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4181 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 465 g
Tuky 178 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lilek je velmi variabilní, u nás pořád ještě tak trochu opomíjená zelenina, která dodá pokrmům hebkou konzistenci a zemitou chuť. Tentokrát jsme z něj připravili univerzální kořeněnou pomazánku, která se hodí nejen na tousty. 

Suroviny

chleba 6 plátků
např. rustikální nebo benátský
sýr provolone 200 g
nahrubo strouhaný, lze nahradit ementálem, nahrubo strouhaným
salát
směs salátových lístků
Na lilek
rostlinný olej 100 ml
lilek 1 ks
velký, cca 400g, na kostky
cibule 1 ks
na plátky
česnek 2 stroužky
na plátky
zázvor (čerstvý) 10 g
čerstvý, oloupaný, nadrobno
chilli paprička 1 ks
zelená, dlouhá, nadrobno
hořčičné semínko 1 ČL
černé (hnědé)
římský kmín 1 ČL
drcený
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
mletá
konzervovaná rajčata loupaná 400 g
konzerva cherry rajčátek, scezená
jablečný ocet 150 ml
nebo ještě lépe sladový ocet, množství lze upravit podle chuti
třtinový cukr 2 PL
nebo podle chuti
sůl mořská

1 Na lilkovou směs nejprve rozpalte v pánvi olej a po částech smažte lilek dočervena. Vyberte děrovanou sběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách.

2 Z uvolněné pánve slijte olej, ponechte však v ní asi 1 lžíci. Pak v ní opékejte cibuli, česnek a zázvor 5–7 minut, až změknou. Přidejte chilli papričku a koření a míchejte další minutu. Přidejte rajčata, ocet, cukr, zvyšte plamen a vařte do zhoustnutí. Vraťte opečený lilek, osolte a uchovejte horké.

3 Chleba opečte pod grilem dozlatova (nebo v toustovači). Potřete lilkovou směsí a posypte sýrem. Rozpečte pod grilem, až se sýr rozteče a zezlátne. Podávejte s listovým salátem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4

Obchod Apetit