Lilek je velmi variabilní, u nás pořád ještě tak trochu opomíjená zelenina, která dodá pokrmům hebkou konzistenci a zemitou chuť. Tentokrát jsme z něj připravili univerzální kořeněnou pomazánku, která se hodí nejen na tousty.
Suroviny
Postup
Na lilkovou směs nejprve rozpalte v pánvi olej a po částech smažte lilek dočervena. Vyberte děrovanou sběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách.
Z uvolněné pánve slijte olej, ponechte však v ní asi 1 lžíci. Pak v ní opékejte cibuli, česnek a zázvor 5–7 minut, až změknou. Přidejte chilli papričku a koření a míchejte další minutu. Přidejte rajčata, ocet, cukr, zvyšte plamen a vařte do zhoustnutí. Vraťte opečený lilek, osolte a uchovejte horké.
Chleba opečte pod grilem dozlatova (nebo v toustovači). Potřete lilkovou směsí a posypte sýrem. Rozpečte pod grilem, až se sýr rozteče a zezlátne. Podávejte s listovým salátem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tousty jsou také teplé jídlo! Vyměňte šunku a sýr za moderní směsi a nevšední kombinace chutí(47 receptů )
- 30 receptů na snadná vegetariánská jídla, která v létě oceníte(33 receptů )
- Jednoduché recepty z lilku i světové speciality, na kterých si pochutnáte nejen během grilovací sezony(69 receptů )