Pečení a dušení vepřového v mléce je známé z francouzské kuchyně. Koření a pomeranč se postarají o další provonění a celkové nasměrování ke kulinářskému jihu Evropy.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 150, horkovzdušnou na 130 ˚C. V hmoždíři (nebo v misce pomocí rukojeti válečku) rozdrťte fenykl a spojte ho s česnekem a lžící oleje; osolte a opepřete. Ostrým nožem udělejte do masa několik asi dva centimetry hlubokých zářezů a směs do nich vetřete.
V kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte zbylý olej a máslo. Maso na něm ze všech stran opečte. Stáhněte plamen, přidejte mléko, pomerančovou kůru, skořici a bobkový list. Pomalu uveďte do varu, osolte a opepřete, přikryjte pokličkou a dejte do trouby do střední polohy. Duste asi hodinu a půl – maso občas otočte, aby se dusilo stejnoměrně.
Po této době by se mělo mléko odpařit a v hrnci zbyde zlatavá, zkaramelizovaná voňavá šťáva. Je-li příliš řídká, vyjměte maso, uchovejte ho v teple a šťávu povařte na sporáku, dokud nezíská požadovanou hustotu.
Před podáváním vyjměte koření a kůru. Šťávu přelévejte přes plátky masa. Dobrou přílohou jsou pečené brambory, pyré či těstoviny.
Komentáře