Vepřová pečínka s tuňákovou majonézou

Vepřová pečínka s tuňákovou majonézou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10529 kcal
Bílkoviny 601 g
Sacharidy 8 g
Tuky 899 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace vepřového masa, tuňáka a ančoviček – to všechno podávané na studeno – vypadá na první pohled divoce, ale výsledek je překvapivě jemný.

Suroviny

vepřové maso 2.5 kg
česnek 6 stroužků
rozmarýn svazek
citronová štáva
z jednoho citronu
olej 50 ml
tuňák 250 g
v konzervě, v oleji
ančovičky (konzerva) 50 g
na ozdobu
kapary 50 g
na ozdobu
sůl
petrželka 2 ČL
nasekaná
pepř
Na majonézu
citronová štáva
ze 2 citronů
ančovičky (konzerva) 50 g
kapary 50 g
žloutek 2 ks
olivový olej 500 ml

1Předehřejte troubu na 230 °C, horkovzdušnou na 210 °C. Malým ostrým nožem nařízněte maso od žeber, aby se vám po upečení snadněji uvolňovalo. Smíchejte česnek, lístky rozmarýnu a pepř s olejem. Ten vetřete do masa i mezi kosti a nechte několik hodin marinovat (nejlépe přes noc).

2Do pekáče dejte pečicí mřížku, na tu položte maso a osolte ho. Vložte do trouby; po dvaceti minutách vepřové polijte vypečenou šťávou a snižte teplotu v troubě o 20 °C. Během další hodiny pečení maso polijte ještě jednou nebo dvakrát.

3Vyjměte mřížku a položte vepřové přímo na pekáč. Polijte ho citronovou šťávou a výpekem. Pečte ještě deset až patnáct minut, pak maso vyndejte a nechte nejméně dvě hodiny vychladnout. (Klidně ho můžete upéci den nebo dva dopředu a zabalené ho uchovat v ledničce.)

4Až vepřové úplně vychladne, opatrně ho uvolněte od kosti tak, aby zůstalo vcelku (možná na to ani nebudete potřebovat nůž). Maso nakrájejte na tenké plátky a narovnejte na servírovací talíř.

5Tuňáka nechte odkapat, vidličkou ho rozdělte na kousky a vmíchejte do majonézy. Tou přelijte maso na talíři, ozdobte ho ančovičkami, kapary a petrželkou – a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Anonym

Recept se nachází také v č.1/05, str.25, na webu je jiná fotografie jídla.

Obchod Apetit