Vepřová pečeně s celerem, cibulkami a slaninou

Vepřová pečeně s celerem, cibulkami a slaninou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (23)
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3404 kcal
Bílkoviny 72 g
Cukr 203 g
Tuky 198 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí vepřové v aromatické marinádě – krásné vaření s výsledkem, který nemá chybu!

Suroviny

2.5 kg
vepřová pečínka libová
česnek 6
oloupaný a nakrájený na tenké klínky
olivový olej 7 PL
citronová štáva
z jednoho citronu
fenyklová semínka 1 ČL
dobromysl 8 snítek
čerstvá
šalotka 300 g
lze nahradit malými cibulkami
celer 1 ks
větší kus, oloupaný a rozčtvrcený
anglická slanina 250 g
nebo uzený bůček s velkým podílem masa, nakrájený na kostičky
víno červené 600 ml
aromatické, suché, např. frankovka
sůl
pepř
1. Malým ostrým nožem vytvořte v mase zářezy a vtlačte do nich česnek co nejhlouběji, aby nevypadával.

2. Pět lžic olivového oleje, citronovou šťávu, fenykl a část dobromysli dejte do mísy (ne kovové a dost velké na to, aby se do ní vešla pečeně), osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Vložte do marinády maso a pořádně směs do masa vetřete. Přikryjte (ne alobalem) a nechte na chladném místě marinovat aspoň šest hodin, ale nejlépe přes noc.

3. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Neloupané cibulky v misce přelijte vařící vodou a po dvou minutách slijte. Slupka půjde snadněji dolů. Odřízněte spodní části a rozdělte cibulky na jednotlivé vrstvy. Celer nakrájejte na kousky velikosti sousta.

4. Na velké těžké pánvi rozpalte zbytek oleje a opečte na něm slaninu. Děrovanou naběračkou ji přeneste do pekáče. V tuku na pánvi osmahněte cibulky a celer, až chytí barvu, a přidejte je do pekáče. Z masa trochu setřete marinádu, posolte je a ze všech stran včetně kratších konců opečte na pánvi. Vložte do pekáče a posypte zbytkem dobromysli.

5. Z pánve slijte tuk, zvyšte teplotu a vlijte na ni víno. Přiveďte k varu a odškrabávejte vypečenou šťávu. Nechte tři minuty probublávat a pak vlijte k masu. Pekáč postavte na sporák a zahřejte, aby se šťáva začala vařit. Přikryjte poklicí a vložte do předehřáté trouby. Pečte hodinu a tři čtvrtě; v polovině této doby pečeni obraťte. Po upečení vyjměte pekáč, a než maso rozkrájíte na plátky, nechte ho čtvrt hodiny odpočívat.

O co požádat řezníka
Ideálním kouskem pro tenhle recept je klasická vepřová ‚pečínka‘ v celku. Líp se vám bude porcovat vykostěná; pokud o vykostění požádáte svého oblíbeného řezníka, nechte si kosti nasekat a přibalit. Můžete z nich mít skvělý vývar jak do polévek, tak k podlévání.

Váš strategický plán
Dobu, kdy maso odpočívá v marinádě, využijte k přípravě šalotek; díky spaření půjdou oloupat mnohem líp. Také slaninu si můžete nakrájet dopředu a uchovat na misce přetažené fólií na potraviny. Naproti tomu celer rozkrájejte až ve chvíli Ch, jinak by zhnědl.

Komentáře

Anonym

Recept jsem vyzkoušela už před delší dobou, přesto vzpomínka na něj je dosud velmi živá. Celer ozvláštnil klasické způsoby pečení vepřového a ve štávě k bramborům je skvělý.

Anonym

Ve strategickém plánu na konci článku resp. pod receptem čtu ingredience jako "jalovec, pórek, zelí", ale v seznamu ingrediencí potřebných pro tento pokrm je nikde nevidím. ????

Anonym

Instrukce patří k receptu "Jalovcové zelí", jak je to v tištěném Apetitu.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...

Obchod Apetit