Vepřová pečeně s celerem, cibulkami a slaninou

Vepřová pečeně s celerem, cibulkami a slaninou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 (22)
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3404 kcal
Bílkoviny 72 g
Cukr 203 g
Tuky 198 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Domácí vepřové v aromatické marinádě – krásné vaření s výsledkem, který nemá chybu!

Suroviny

2.5 kg
vepřová pečínka libová
česnek 6
oloupaný a nakrájený na tenké klínky
olivový olej 7 PL
citronová štáva
z jednoho citronu
fenyklová semínka 1 ČL
dobromysl 8 snítek
čerstvá
šalotka 300 g
lze nahradit malými cibulkami
celer 1 ks
větší kus, oloupaný a rozčtvrcený
anglická slanina 250 g
nebo uzený bůček s velkým podílem masa, nakrájený na kostičky
víno červené 600 ml
aromatické, suché, např. frankovka
sůl
pepř
1. Malým ostrým nožem vytvořte v mase zářezy a vtlačte do nich česnek co nejhlouběji, aby nevypadával.

2. Pět lžic olivového oleje, citronovou šťávu, fenykl a část dobromysli dejte do mísy (ne kovové a dost velké na to, aby se do ní vešla pečeně), osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Vložte do marinády maso a pořádně směs do masa vetřete. Přikryjte (ne alobalem) a nechte na chladném místě marinovat aspoň šest hodin, ale nejlépe přes noc.

3. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Neloupané cibulky v misce přelijte vařící vodou a po dvou minutách slijte. Slupka půjde snadněji dolů. Odřízněte spodní části a rozdělte cibulky na jednotlivé vrstvy. Celer nakrájejte na kousky velikosti sousta.

4. Na velké těžké pánvi rozpalte zbytek oleje a opečte na něm slaninu. Děrovanou naběračkou ji přeneste do pekáče. V tuku na pánvi osmahněte cibulky a celer, až chytí barvu, a přidejte je do pekáče. Z masa trochu setřete marinádu, posolte je a ze všech stran včetně kratších konců opečte na pánvi. Vložte do pekáče a posypte zbytkem dobromysli.

5. Z pánve slijte tuk, zvyšte teplotu a vlijte na ni víno. Přiveďte k varu a odškrabávejte vypečenou šťávu. Nechte tři minuty probublávat a pak vlijte k masu. Pekáč postavte na sporák a zahřejte, aby se šťáva začala vařit. Přikryjte poklicí a vložte do předehřáté trouby. Pečte hodinu a tři čtvrtě; v polovině této doby pečeni obraťte. Po upečení vyjměte pekáč, a než maso rozkrájíte na plátky, nechte ho čtvrt hodiny odpočívat.

O co požádat řezníka
Ideálním kouskem pro tenhle recept je klasická vepřová ‚pečínka‘ v celku. Líp se vám bude porcovat vykostěná; pokud o vykostění požádáte svého oblíbeného řezníka, nechte si kosti nasekat a přibalit. Můžete z nich mít skvělý vývar jak do polévek, tak k podlévání.

Váš strategický plán
Dobu, kdy maso odpočívá v marinádě, využijte k přípravě šalotek; díky spaření půjdou oloupat mnohem líp. Také slaninu si můžete nakrájet dopředu a uchovat na misce přetažené fólií na potraviny. Naproti tomu celer rozkrájejte až ve chvíli Ch, jinak by zhnědl.

Komentáře

Anonym

Recept jsem vyzkoušela už před delší dobou, přesto vzpomínka na něj je dosud velmi živá. Celer ozvláštnil klasické způsoby pečení vepřového a ve štávě k bramborům je skvělý.

Anonym

Ve strategickém plánu na konci článku resp. pod receptem čtu ingredience jako "jalovec, pórek, zelí", ale v seznamu ingrediencí potřebných pro tento pokrm je nikde nevidím. ????

Anonym

Instrukce patří k receptu "Jalovcové zelí", jak je to v tištěném Apetitu.

Apetit magazín

  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...
Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit