Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová pečeně s celerem, cibulkami a slaninou
Vepřová pečeně s celerem, cibulkami a slaninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřová pečeně s celerem, cibulkami a slaninou

4.6/5 Počet hodnocení: 36
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9367 kcal
Bílkoviny 467 g
Sacharidy 73 g
Tuky 750 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí vepřové v aromatické marinádě – krásné vaření s výsledkem, který nemá chybu! Pečená vepřová pečeně se zeleninou představuje ideální slavnostní oběd, téměř bez práce. Po dobu marinování masa si připravte šalotky, slaninu, ale třeba také brambory nebo bramborové knedlíky, které se k pečínce výborně hodí.

Suroviny

vepřová
česnek 7 stroužků
na tenké klínky
olivový olej 7 PL
fenyklová semínka 1 ČL
oregano 8 snítek
čerstvé, nebo 2 lžíce sušeného, rozemnuté
nebo malé cibule
celer 1 ks
velký, oloupaný a rozčtvrcený
libová, na kostičky
suché, aromatické (např. Frankovka)
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Malým ostrým nožem vytvořte v mase zářezy a vtlačte do nich česnek co nejhlouběji, aby nevypadával.

2

Pět lžic olivového oleje, citronovou šťávu, fenykl a část oregana dejte do mísy (ne kovové a dost velké na to, aby se do ní vešla pečeně), osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Vložte do marinády maso a pořádně směs do masa vetřete. Přikryjte (ne alobalem) a nechte na chladném místě marinovat aspoň šest hodin, ale nejlépe přes noc.

3

Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Neloupané cibulky v misce přelijte vařící vodou a po dvou minutách slijte. Slupka půjde snadněji dolů. Odřízněte spodní části a rozdělte cibulky na jednotlivé vrstvy. Celer nakrájejte na kousky velikosti sousta.

4

Na velké těžké pánvi rozpalte zbytek oleje a opečte na něm slaninu. Děrovanou naběračkou ji přeneste do pekáče. V tuku na pánvi osmahněte cibulky a celer, až chytí barvu, a přidejte je do pekáče. Z masa trochu setřete marinádu, posolte je a ze všech stran včetně kratších konců opečte na pánvi. Vložte do pekáče a posypte zbytkem dobromysli.

5

Z pánve slijte tuk, zvyšte teplotu a vlijte na ni víno. Přiveďte k varu a odškrabávejte vypečenou šťávu. Nechte tři minuty probublávat a pak vlijte k masu. Pekáč postavte na sporák a zahřejte, aby se šťáva začala vařit. Přikryjte poklicí a vložte do předehřáté trouby. Pečte hodinu a tři čtvrtě; v polovině této doby pečeni obraťte. Po upečení vyjměte pekáč, a než maso rozkrájíte na plátky, nechte ho čtvrt hodiny odpočívat.

O co požádat řezníka
Ideálním kouskem pro tenhle recept je klasická vepřová ‚pečínka‘ v celku. Líp se vám bude porcovat vykostěná; pokud o vykostění požádáte svého oblíbeného řezníka, nechte si kosti nasekat a přibalit. Můžete z nich mít skvělý vývar jak do polévek, tak k podlévání.

Váš strategický plán
Dobu, kdy maso odpočívá v marinádě, využijte k přípravě šalotek; díky spaření půjdou oloupat mnohem líp. Také slaninu si můžete nakrájet dopředu a uchovat na misce přetažené fólií na potraviny. Naproti tomu celer rozkrájejte až ve chvíli Ch, jinak by zhnědl.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/2

Komentáře

31.08.2007 10:20
Recept se nachází v č.2/05, str.22
22.02.2006 15:06
Recept jsem vyzkoušela už před delší dobou, přesto vzpomínka na něj je dosud velmi živá. Celer ozvláštnil klasické způsoby pečení vepřového a ve štávě k bramborům je skvělý.
07.06.2007 14:30
Ve strategickém plánu na konci článku resp. pod receptem čtu ingredience jako "jalovec, pórek, zelí", ale v seznamu ingrediencí potřebných pro tento pokrm je nikde nevidím. ????
10.08.2008 09:09
Instrukce patří k receptu "Jalovcové zelí", jak je to v tištěném Apetitu.

Apetit magazín