Zapečená čokoláda

Zapečená čokoláda

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (33)
Více než hodinu Velmi snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1753 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 84 g
Tuky 119 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na první pohled jednoduchost sama – ale ten pocit, když se lžička proboří krustičkou do žhavé čokoládové lávy…

Suroviny

máslo 50 g
plus na vymazání formiček
mandle 1 PL
mleté, plus trochu na vysypání formiček
čokoláda na vaření 100 g
žloutek 1 ks
středně velké
vejce 1 ks
krupicový cukr 2 PL
přírodní
likér 4 PL
likér Baileys
moučkový cukr
na poprášení

1 Troubu předehřejte na 230, horkovzdušnou na 210 °C. Dvě formičky na suflé, případně silnostěnné ohnivzdorné kameninové hrnky vytřete trochou másla a vysypte částí mletých mandlí. Čokoládu a máslo spolu rozpusťte na vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.

 

2 Žloutek, celé vejce a cukr spolu vyšlehejte do pěny a pak do ní jemně vetřete rozpuštěnou čokoládu s máslem, mandle i likér. Rozdělte do formiček nebo hrnků. (V téhle fázi je můžete zakrýt a uložit až na čtyři hodiny do chladničky. Pokud pak dáváte budoucí dezert do trouby studený, přidejte k době pečení dvě až tři minuty.) Vložte do trouby a asi deset minut pečte, až povrch zpevní a dezert trochu vyběhne.

 

3 Na hotovou zapečenou čokoládu položte připravenou šablonu ve tvaru srdíčka a poprašte povrch moučkovým cukrem. Pak šablonu sejměte a dezert ihned podávejte.

P.S.
Abyste dobře trefili velikost srdíčka, použijte jako vzor hrneček. Podle horního okraje si obkreslete kruh, vystřihněte ho, přeložte napůl, vystřihněte půlsrdíčko a rozložte ho.  ■

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

Anonym

Tento dezertík jsem dělal několikrát a je úžasný! Jen pozor, pokud ho před zapečením v troube dáte do lednice, počítejte minimálně se 4 minutami v troubě navíc. Nejlepší je, když ve středu zůstané kapku tekutý, ale chce to vychytat-už jsme ho měli i řádně propečený (nic moc) a na povrchu tenká kůrka a pod ní bláto (taky nic moc). Ovšem návštěvy tento dezert zbožnují:-)

Anonym

Je to nebezpecny recept, jsem na nem totiz uz zavisla:o)) Neni potreba cokoladu rozpoustet s maslem, staci samotna cokolada nebo pridat trosicku vody. Nevim, jak kdo, ale mne zapecena cokolada chutnala trosku "upecenejsi", ne uplne tekuta... Rozhodne stoji z to vyzkouset, je to dobrota:)

Anonym

Udělala jsem ho jako dezert a od te doby maji moji pratele divoke sny a zda se jim o zapecene cokolade:)

Anonym

ja tomu receptu proste neodolala, je to naprosto luxusni pochutnáníčko... zatím jsem to vyzkoušela bez chlazeni, to az priste, ze by uz zitra... je to jako droga...

Anonym

proč mi vyběhl a po chvili,co jsem vyndala z trouby spadl.Jakoby srazil...

Anonym

Asi byl málo propečený, je to stejné jako u bábovky, pokud je vevnitř syrová, po vyndání z trouby spadne... Ale jak jsem psala, my meli i vyriantu s krupaou kurkou a blátivym stredem, ale tvar to drzelo. Dnes vecer prijdou kamaradi, tak hadejte, co bude za dezert?

Anonym

To vyšlhání se dá provést ručně nebo je na to potřeba šlehač?

Anonym

Na tento úžasný dezertík jsme chodili do jedné restaurace. Teď už nemusíme , protože ho umím a to díky vám. Je to úžasný zážitek a díky za to.

Obchod Apetit