Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapékané těstoviny
Zapékané těstoviny
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékané těstoviny

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3496 kcal
Bílkoviny 158 g
Sacharidy 424 g
Tuky 109 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Geniální recept, do kterého schováte zbylé kousky sýrů, brokolici, která už není v nejlepší kondici, maso či den staré pečivo... A přitom si báječně pochutnáte!

Suroviny

kolínka 400 g
nebo jiné krátké těstoviny
rozebraná na růžičky
olivový olej 50 ml
nebo 2 lžíce másla + na vymazání mísy
nakrájená nadrobno
mléko 550 ml
či jiné zelené lupení
strouhaný, lze nahradit jiným polotvrdým sýrem
či ementál, strouhaný
kuře 200 g
pečené či vařené, obrané, na kousky
sůl
pepř
čerstvě mletý
housky 1 ks
nebo rohlík, či cca 2 plátky toustového chleba
salát
listový či míchaný, čerstvý, k podávání

Postup

1

Těstoviny vařte ve vroucí osolené vodě, aby byly al dente. Na poslední 2–3 minuty k nim přidejte brokolici. Sceďte, propláchněte studenou vodou a odložte pod navlhčenou utěrku.

2

Předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím v rendlíku rozehřejte na středním ohni olej či máslo a opékejte na něm cibuli zvolna doměkka (asi 10 minut). Vsypte mouku, mírně zesilte oheň a opékejte a míchejte 2–3 minuty, až mouka zezlátne a rozvoní se. Pak zmírněte oheň a pomalu přilévejte mléko za stálého šlehání balonovou či pružinovou metlou. Potom znovu zesilte oheň na střední a míchejte či šlehejte, až směs zhoustne a mírně se provaří (asi 5–10 minut). Vsypte špenát (z mraženého dobře vymačkejte vodu) a polovinu strouhaných sýrů. Míchejte, až se sýry rozpustí.

3

Připravenou omáčku promíchejte s těstovinami s brokolicí a kuřecím masem, podle chuti osolte a opepřete. Nalijte do větší zapékací mísy vymazané tukem. Pečivo rozmixujte na strouhanku, smíchejte ji se zbývajícím sýrem a směsí posypte povrch pekáče. Pečte 20–25 minut, až vršek zezlátne a omáčka bude bublat. Podávejte se salátem s výraznou zálivkou podle chuti.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4