Recepty s čedarem
Čedar, polotvrdý sýr, se vyrábí v jihozápadní Anglii, konkrétně ve městě Cheddar v Sommersetu a nese chráněné zeměpisné označení. Čedar se prodává v různých stupních zralosti a ostrosti chuti. Je velmi oblíbený zejména v anglofonních zemích, kde je vyhledávanou součástí sendvičů. S čedarem se však dá skvěle pracovat i v teplé kuchyni. Můžete s ním zapékat těstoviny, gratinovat brambory, přidat ho do všech sýrových omáček a pokrmů, kde potřebujete přidat chuť a konzistenci sýra.
...
- První zmínka o tomto sýru pochází z roku 1170, ale jeho výroba je zřejmě mnohem starší. Je dokonce možné, že receptutu na jeho výrobu přinesli do Británie již Římané.
- Čedar se vyrábí z pasterizovaného i nepasterizovaného kravského mléka, někdy se používá i mléko kozí.
- Klasický čedar má tvar bochníku a váží asi 28 kilogramů. Bochníky se obvazují a nechávají se zrát 6 až 18 měsíců.
Celý popis