Mrkvová krémová polévka může mít řadu podob. Na jaře zkuste tuhle variantu s pestem z medvědího česneku.
Suroviny
Postup
Cibuli opečte v hrnci se silným dnem na troše oleje, aby změkla, pak přisypte mrkev, a když začne zlátnout, přisypte čočku, zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte zhruba 20 minut, až bude mrkev měkká a čočka uvařená.
Mezitím rozmixujte medvědí česnek s piniovými oříšky, strouhaným parmazánem a trochou oleje a dále mixujte a přilévejte pramínkem olej, než dosáhnete požadované konzistence pesta.
Uvařenou polévku rozmixujte dohladka a podávejte ji s pestem, hoblinkami parmazánu a opečenými tousty nebo krutonky.
NĚCO NAVÍC
Medvědí česnek můžete na lesních stanovištích najít od března do června, sběr listů se ale doporučuje, jen dokud rostlina nezačne kvést, což je zhruba do konce dubna, potom už jsou listy znatelně tužší.