Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty se sýrem gruyère

Gruyère je sýr původem ze Švýcarska, kde se oficiálně vyrábí již od 12. století. Jeho historie je však pravděpodobně ještě mnohem delší. Některé prameny hovoří o tom, že se ve Švýcarsku vyráběl již ve druhém století našeho letopočtu.

 

Gruyère je tvrdý sýr s výraznější chutí a zrnitou strukturou, který se vyrábí z nepasterizovaného mléka. Má světlejší barvu a tmavší tvrdou kůru. Zraje obvykle 1 – 2 roky.Přidává se do fondue, je součástí quiche, připravíte s ním skvělou francouzskou cibulačku nebo lahodný sendvič croque-monsieur. Jeho chuť mistrně doprovází ryzlink nebo cider.

Související články

Kam (nejen) v Praze pro dokonalé koblihy?

Kam (nejen) v Praze pro dokonalé koblihy?

Jsou sladké a nadýchané, s lahodnou náplní i cukrovou posypkou a mají tak silnou pozici, že se nenechají zastrašit ani cool variantami typu donuty a cronuty, muffiny a cupcaky nebo makronky. Řeč je samozřejmě o koblihách, které patří k...
Germknödel: Sladká alpská pochoutka s českým rodokmenem
  • Zajímavosti

Germknödel: Sladká alpská pochoutka s českým rodokmenem

Kynuté knedlíky, které kdysi bývaly jednoduchým postním jídlem, dnes evokují hlavně pohodu alpských horských chat. Naplněné povidly, přelité voňavou vanilkovou omáčkou a posypané mákem – kdo by odolal? A pokud vás právě nečekají zasněžené...