Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (4)
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9415 kcal
Bílkoviny 12 g
Cukr 66 g
Tuky 1009 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pár kousků zeleniny, pár triků, a jak božské jídlo vznikne!

Suroviny

lilek 2 ks
střeně velký
slunečnicový olej 1 l
na smažení lilků + 3 lžíce na přípravu kari
kurkuma (mletá) 1 PL
paprika 2 ks
barevná, masitá, na kousky
řapíkatý celer 1 ks
střední, světlou část
cibule 1 ks
na klínky
česnek 2 stroužky
na plátky
rajčata 2 ks
malá,na osminky nebo na kousky
kari koření 2 ČL
koření
chilli sušené 1 ČL
paprika sladká 1 ČL
či pálivá
kardamon drcený
kurkuma (mletá) 1 ČL
hořčice hrubozrnná 1 PL
kremžské
ocet 2 PL
sůl
1. Lilky nakrájejte na tenčí kolečka. Každé jemně, ale důkladně osolte a poprašte kurkumou. Nechte aspoň hodinu odstát, aby lilek pustil tekutinu. Pak ho doslova vyždímejte a ještě osušte na kuchyňském papíru.

2. Do kastrůlku nalijte půl litru oleje. Až se prohřeje na střední teplotu, vložte do něj lilky a pomalu je smažte.

3. Ve velké těžké pánvi rozpalte zbytek oleje, vsypte cibuli i česnek a krátce osmahněte. Přidejte rajčata, a jakmile pustí šťávu, přihoďte proužky celeru, kousky papriky a promíchejte. Přisypte všechno koření; řiďte se vlastní chutí, ale určitě použijte přinejmenším směs kari, papriku a kurkumu. Vše asi deset minut, poduste; směs můžete i trochu podlít.

4. Až kolečka lilků zezlátnou, vyjměte je na kuchyňský papír, který odsaje přebytečný tuk. Pak je přidejte ke karí směsi a dochuťte hořčicí a octem. Ještě krátce, asi dvě minuty, poduste a podávejte s čočkovými koláčky.

Komentáře

Anonym

Takto toto jídlo je skutečně luxusní! Dělám ho už dva roky, přesně podle receptu a nemá chybu. Pro masožravce možno doplnit i vepřovými nudličkami, ale nutno říct, že bezmasá verze je lepší. Podávám s chlebovými plackami, zakysanou smetanou (uklidní rozpálený jazyk) a pivem.

Obchod Apetit