Britský spisovatel Sommerset Maugham jednou prohlásil: „Abyste se v Anglii dobře najedli, museli byste snídat třikrát denně.“ Jestliže poukazoval na oblibu anglické snídaně, dnes by byl obzvlášť nadšený. Tradiční „Full English Breakfast“ je totiž populárnější než kdy dříve.
Snídaně vyvolených, nebo národní pochoutka?
Ale nebylo tomu tak odjakživa. Ve 13. století, kdy se anglická snídaně nejspíš objevuje poprvé, si ji mohli dopřát jenom nejurozenější vrstvy – šlechta. Ať už společenská smetánka vyrážela na lov nebo pořádala hodokvas pro vážené hosty, anglická snídaně nesměla na stolech chybět.
Méně zámožní si většinou museli vystačit s obyčejným chlebem a laciným anglickým pivem. Změna přišla až na prahu moderní doby.
Během 19. století se Anglie stala kolébkou průmyslové revoluce. S objevem nových technologií začali lidé dobývat uhlí, pracovat v továrnách… a k tomu potřebovali pořádnou dávku energie. Tehdy se anglická snídaně rozšířila do všech koutů Evropy. A zůstala dodnes.
Kde se vzal název „Full English Breakfast“?
Doslova „Plná anglická snídaně“ vděčí za svůj název tomu, že je… no, plná nejrůznějších dobrot. V některých krajích se jí přezdívá „Full Monty“ podle slavného generála Montgomeryho z 2. světové války.
Obávaný velitel údajně začínal anglickou snídaní každý den svého tažení v Severní Africe. Že by snad právě jí vděčil za svá triumfální vítězství?
Jak si připravit anglickou snídani?
Chcete nastartovat svůj den ve velkém stylu? Dopřejte si pořádnou kalorickou nálož. Při přípravě anglické snídaně budete potřebovat:
- 1–2 grilovací neuzené grilovací klobásy nebo 2–4 menší párečky,
- 1–2 plátky anglické slaniny,
- 1 vejce,
- 1 střední rajče,
- 1 plechovku fazolí v rajčatové omáčce,
- hrstičku menších žampionů,
- 2 kusy kváskového chleba nebo bílé toasty,
- kávu nebo čaj (jako zápitek).
Ingredience se od pravé anglické snídaně trochu liší, abyste si ji mohli dopřát v českých podmínkách (Britové třeba nepoužívají uzenou, ale jenom nasolenou slaninu).
Pokud neradi sedíte u jídla sami, překvapte svou drahou polovičku snídaní až do postele. Úplně stejně začínal svůj den i legendární Winston Churchill.
Sto lidí, sto chutí
Anglická snídaně se postupně rozšířila po celé Anglii, kde se také dočkala nejrůznějších úprav. Podívejte se, bez čeho si první jídlo dne nedokáží představit v dalších anglických zemích.
Cornwall: Hog´s pudding (druh klobásy), Cornish potato cakes (smažené bramborové placky smíchané s máslem a moukou).
Irsko: Soda Bread (chleba kypřený jedlou sodou), černý pudink (masová směs podobná našim jelitům).
Skotsko: Potato scones (bramborové koláčky), Haggis (něco jako skopový prejt), ovesné vločky.
Wales: Laver bread / Laver cakes (chleba nebo koláčky z mořských čas).
A to zdaleka není všechno. Do oblíbeného pokrmu přidávají místní starousedlíci dalších více než 40 různých potravin, jako jsou třeba lívance nebo anglické muffiny.
Jak se vám zamlouvá anglická kuchyně? Dejte nám vědět v komentářích. A pokud chcete vyzkoušet další anglické laskominy, najdete pár osvědčených tipů v sekci pod článkem.
Přidat komentář