Anglická hrachová kaše (pease pudding)

Anglická hrachová kaše (pease pudding)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2952 kcal
Bílkoviny 130 g
Cukr 461 g
Tuky 51 g
Vláknina 130 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pease pudding není dezert, ale tradiční pokrm ze severovýchodu Anglie. Klasicky se podává, popřípadě i vaří s uzeným či šunkou, stejně jako naše hrachová kaše. 

Suroviny

hrách 500 g
loupaná, půlený, žlutý, namočený na pár hodin ve studené vodě (nemusí)
brambory 1 ks
malá, oloupaná nadrobno
cibule 1 ks
nakrájená na drobno
bylinky svazek
po snítce rozmarýnu, bobkového listu, petrželky…
sůl
pepř
čerstvě mletý
hřebíček 2 ks
máslo 1 PL
podle chuti a trocha rozpuštěného k podávání
parika mletá, sladká, červená, na ozdobení, popřípadě na ochucení (nemusí být)
uzené maso
prohřáté a opečené, lze nahradit šunkou, k podávání (nemusí být)

1 Všechny přísady až po hřebíček (včetně) vložte do rendlíku s těžkým dnem a zalijte vodou (asi dvojnásobkem objemu hrachu). Přiveďte k varu, zmírněte oheň a pokračujte, až se všechno svaří doměkka; trvá to asi hodinu. Podle potřeby přilévejte vodu a občas promíchejte.

2 Odstraňte svazeček bylinek a hřebíčky. Přidejte máslo, osolte a opepřete. Rozmačkejte nebo rozmixujte dohladka. Podle chuti ozdobte paprikou a podávejte s uzeným masem či šunkou, přelité rozpuštěným máslem.

NĚCO NAVÍC
Pease pudding lze jíst zatepla i zastudena. Hodí se například jako vegetariánská pomazánka na pečivo a spolu s masem se dá využít také jako výborná náplň do sendvičů. V uzavřené nádobě vydrží samotná kaše v chladničce až týden. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit