Pease pudding není dezert, ale tradiční pokrm ze severovýchodu Anglie. Klasicky se podává, popřípadě i vaří s uzeným či šunkou, stejně jako naše hrachová kaše.
Suroviny
1 Všechny přísady až po hřebíček (včetně) vložte do rendlíku s těžkým dnem a zalijte vodou (asi dvojnásobkem objemu hrachu). Přiveďte k varu, zmírněte oheň a pokračujte, až se všechno svaří doměkka; trvá to asi hodinu. Podle potřeby přilévejte vodu a občas promíchejte.
2 Odstraňte svazeček bylinek a hřebíčky. Přidejte máslo, osolte a opepřete. Rozmačkejte nebo rozmixujte dohladka. Podle chuti ozdobte paprikou a podávejte s uzeným masem či šunkou, přelité rozpuštěným máslem.
NĚCO NAVÍC
Pease pudding lze jíst zatepla i zastudena. Hodí se například jako vegetariánská pomazánka na pečivo a spolu s masem se dá využít také jako výborná náplň do sendvičů. V uzavřené nádobě vydrží samotná kaše v chladničce až týden.