Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Anglická hrachová kaše (pease pudding)

Pease pudding není dezert, ale tradiční pokrm ze severovýchodu Anglie. Klasicky se podává, popřípadě i vaří s uzeným či šunkou, stejně jako naše hrachová kaše. 

Vydání: 2017/2
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT1H
Vaření 1:00
Britská

Ingredience

    • 500g půleného loupaného žlutého hrachu (může se, ale nutně nemusí, namočit na pár hodin do studené vody)
    • 1 malá brambora, oloupaná a nadrobno
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • svazeček bylinek (1–2 snítky petrželky, 1 snítka rozmarýnu, bobkový list)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 hřebíčky
    • 1 lžíce másla (podle chuti) + rozpuštěné k podávání
    • mletá sladká paprika na ozdobení, popřípadě i na dochucení (nemusí být)
    • prohřáté či opečené uzené maso nebo šunka k podávání (nemusí být) 

Příprava jídla

1 Všechny přísady až po hřebíček (včetně) vložte do rendlíku s těžkým dnem a zalijte vodou (asi dvojnásobkem objemu hrachu). Přiveďte k varu, zmírněte oheň a pokračujte, až se všechno svaří doměkka; trvá to asi hodinu. Podle potřeby přilévejte vodu a občas promíchejte.

2 Odstraňte svazeček bylinek a hřebíčky. Přidejte máslo, osolte a opepřete. Rozmačkejte nebo rozmixujte dohladka. Podle chuti ozdobte paprikou a podávejte s uzeným masem či šunkou, přelité rozpuštěným máslem.

NĚCO NAVÍC
Pease pudding lze jíst zatepla i zastudena. Hodí se například jako vegetariánská pomazánka na pečivo a spolu s masem se dá využít také jako výborná náplň do sendvičů. V uzavřené nádobě vydrží samotná kaše v chladničce až týden. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salát z černé rýže s naklíčeným hrachem

Anglická snídaně: Odkud se vzala proslulá Full English Breakfast?

Víte, co se ukrývá pod slupkou hrášku i hrachu?

Přidat komentář