
Anglická hrachová kaše (pease pudding)
Pease pudding není dezert, ale tradiční pokrm ze severovýchodu Anglie. Klasicky se podává, popřípadě i vaří s uzeným či šunkou, stejně jako naše hrachová kaše.
Ingredience
- 500g půleného loupaného žlutého hrachu (může se, ale nutně nemusí, namočit na pár hodin do studené vody)
- 1 malá brambora, oloupaná a nadrobno
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- svazeček bylinek (1–2 snítky petrželky, 1 snítka rozmarýnu, bobkový list)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 hřebíčky
- 1 lžíce másla (podle chuti) + rozpuštěné k podávání
- mletá sladká paprika na ozdobení, popřípadě i na dochucení (nemusí být)
- prohřáté či opečené uzené maso nebo šunka k podávání (nemusí být)
Příprava jídla
1 Všechny přísady až po hřebíček (včetně) vložte do rendlíku s těžkým dnem a zalijte vodou (asi dvojnásobkem objemu hrachu). Přiveďte k varu, zmírněte oheň a pokračujte, až se všechno svaří doměkka; trvá to asi hodinu. Podle potřeby přilévejte vodu a občas promíchejte.
2 Odstraňte svazeček bylinek a hřebíčky. Přidejte máslo, osolte a opepřete. Rozmačkejte nebo rozmixujte dohladka. Podle chuti ozdobte paprikou a podávejte s uzeným masem či šunkou, přelité rozpuštěným máslem.
NĚCO NAVÍC
Pease pudding lze jíst zatepla i zastudena. Hodí se například jako vegetariánská pomazánka na pečivo a spolu s masem se dá využít také jako výborná náplň do sendvičů. V uzavřené nádobě vydrží samotná kaše v chladničce až týden.
Přidat komentář