Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Anglická hrachová kaše (pease pudding)
Anglická hrachová kaše (pease pudding)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Anglická hrachová kaše (pease pudding)

3.9/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2832 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 466 g
Tuky 51 g
Vláknina 130 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pease pudding není dezert, ale tradiční pokrm ze severovýchodu Anglie. Klasicky se podává, popřípadě i vaří s uzeným či šunkou, stejně jako naše hrachová kaše. 

Suroviny

hrách žlutý 500 g
loupaný půlený, namočený na pár hodin ve studené vodě (namočení není nezbytně nutné)
malá, oloupaná nadrobno
nakrájená nadrobno
bylinky 1 svazek
2 snítky petrželky, 1 snítka rozmarýnu, bobkový list
sůl
pepř
čerstvě mletý
podle chuti + rozpuštěné k podávání
na ozdobení, popřípadě i na ochucení (nemusí být)
prohřáté a opečené, lze nahradit šunkou, k podávání (nemusí být)

Postup

1

Všechny přísady až po hřebíček (včetně) vložte do rendlíku s těžkým dnem a zalijte vodou (asi dvojnásobkem objemu hrachu). Přiveďte k varu, zmírněte oheň a pokračujte, až se všechno svaří doměkka; trvá to asi hodinu. Podle potřeby přilévejte vodu a občas promíchejte.

2

Odstraňte svazeček bylinek a hřebíčky. Přidejte máslo, osolte a opepřete. Rozmačkejte nebo rozmixujte dohladka. Podle chuti ozdobte paprikou a podávejte s uzeným masem či šunkou, přelité rozpuštěným máslem.

NĚCO NAVÍC
Pease pudding lze jíst zatepla i zastudena. Hodí se například jako vegetariánská pomazánka na pečivo a spolu s masem se dá využít také jako výborná náplň do sendvičů. V uzavřené nádobě vydrží samotná kaše v chladničce až týden.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín