Energetická bomba, po které můžete vyrazit kácet stromy. Tak by se dala popsat pravá anglická snídaně, na niž nedají v Británii dopustit. Jak vlastně tahle receptura vznikla? A kde podávají k snídani bramboráčky nebo dokonce mořské řasy?
Doslova „Plná anglická snídaně“ vděčí za svůj název tomu, že je… no, plná nejrůznějších dobrot. V některých krajích se jí přezdívá „Full Monty“ podle slavného generála Montgomeryho z 2. světové války.
- Obávaný velitel Bernard Motntgomery údajně začínal anglickou snídaní každý den svého tažení v Severní Africe. Že by snad právě jí vděčil za svá triumfální vítězství?
- Britský spisovatel Sommerset Maugham jednou prohlásil: „Abyste se v Anglii dobře najedli, museli byste snídat třikrát denně.“ Jestliže poukazoval na oblibu anglické snídaně, dnes by byl obzvlášť nadšený. Tradiční „Full English Breakfast“ je totiž populárnější než kdy dříve.
- Anglickou snídaní začínal svůj den i legendární Winston Churchill.
Snídaně vyvolených nebo národní pochoutka
Ale nebylo tomu tak odjakživa. Ve 13. století, kdy se anglická snídaně nejspíš objevuje poprvé, si ji mohli dopřát jenom nejurozenější vrstvy – šlechta. Ať už společenská smetánka vyrážela na lov nebo pořádala hodokvas pro vážené hosty, anglická snídaně nesměla na stolech chybět.
- Méně zámožní si většinou museli vystačit s obyčejným chlebem a laciným anglickým pivem.
Změna přišla až na prahu moderní doby. Během 19. století se Anglie stala kolébkou průmyslové revoluce. S objevem nových technologií začali lidé dobývat uhlí, pracovat v továrnách… a k tomu potřebovali pořádnou dávku energie. Tehdy se anglická snídaně rozšířila do všech koutů Evropy. A zůstala dodnes.
Jak si připravit anglickou snídani?
Chcete nastartovat svůj den ve velkém stylu? Dopřejte si pořádnou kalorickou nálož. Při přípravě anglické snídaně budete potřebovat:
- 1 – 2 čerstvé grilovací (neuzené) klobásky nebo 2 – 4 menší párečky
- 1 – 2 plátky anglické slaniny
- 1 vejce
- 1 rajče
- 1 plechovku fazolí v rajčatové omáčce (Baked Beans)
- hrstičku menších žampionů
- 2 kusy kváskového chleba nebo bílé toasty
- kávu nebo čaj
Suroviny na pravou anglickou snídani se v českých podmínkách trochu odlišují – Britové třeba nepoužívají uzenou, ale jenom nasolenou slaninu, výběr čerstvých snídaňových klobásek je také daleko širší a bohatší než u nás.
Sto lidí, sto chutí
Anglická snídaně se postupně rozšířila po celé Anglii, kde se také dočkala nejrůznějších úprav. Podívejte se, bez čeho si první jídlo dne nedokáží představit v dalších anglických zemích.
- Cornwall: hog´s pudding (druh bílé klobásy), Cornish potato cakes (smažené bramborové placky smíchané s máslem a moukou)
- Irsko: soda bread, černý pudink (něco jako naše jelito)
- Skotsko: potato scones (bramborové koláčky), haggis (vařené skopové vnitřnosti v ovčím žaludku), ovesné vločky
- Wales: laver bread/laver cakes (chleba nebo koláčky z mořských čas).
A to zdaleka není všechno. Do oblíbeného pokrmu přidávají místní starousedlíci dalších více než 40 různých potravin, jako jsou třeba lívance nebo anglické muffiny.