Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 receptů z britské kuchyně, které musíte vyzkoušet

Anglická snídaně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Anglická gastronomie je plná rozmanitých chutí. Na rozdíl od své francouzské rivalky není možná tak proslulá, rozhodně ale má čím zaujmout. Vydejte se s námi na cestu do hrdého Albionu: připravili jsme pro vás 7 neodolatelných pokrmů, které by vám při setkání s tamější kuchyní určitě neměly uniknout.

1. Fish and Chips

Tato proslulá pochoutka bývá někdy označována za anglické národní jídlo. Její kořeny sahají až do 60. let 19. století. Mladý Joseph Malin, jehož rodiče si tehdy v Londýně otevřeli obchůdek se smaženými brambory, je údajně přesvědčil, aby k nim přidali ještě smaženou rybu.

Recept měl obrovský úspěch a v anglické kuchyni nakonec zdomácněl. Ryba (většinou bílá treska) s hranolky se podává dodnes. Jen v roce 2019 mělo být po celé Británii více než deset tisíc restaurací a rychlých občerstvení, které toto jídlo nabízely, což o jeho oblibě leccos vypovídá.

2. Rostbíf (Sunday Roast)

Proslulá nedělní pečeně se připravuje z hovězího masa nakrájeného na jemné plátky. Poctivý rostbíf se peče z nízkého roštěnce, který nejprve osmahneme dozlatova na pánvi a následně necháme péct v troubě.

Podle tradiční anglické receptury nesmí být maso příliš propečené, ale v prostřední části by mělo zůstat růžové. Podává se s bramborami a zeleninou (mrkev, květák, hrášek…) nebo s oblíbeným yorkshirským pudinkem.

3. Yorkshirský pudink

Pokud si v anglické restauraci objednáte tuhle delikatesu jako sladkou tečku po vydatném obědě, budete možná (ne)mile překvapeni. Na stole před vámi se totiž nejspíš objeví nadýchaná, slaná lahůdka z těstíčka z mouky, mléka a vajec.

A přesně tak má pravý yorkshirský pudink vypadat. Nejčastěji se podává ke zmiňovanému rostbífu, kde se do něj přidávala ještě šťáva z pečeného hovězího (zvaná gravy). Stejně dobře si na nich můžete pochutnat třeba v kombinaci s hovězím gulášem nebo třeba rybí pomazánkou.

4. Eton Mess

Milovníkům sladkého doporučujeme vyzkoušet například lahodný pohár Eton Mess, směs bezé a jahod se šlehačkou. Dezert získal svůj název podle věhlasné chlapecké školy Eton College. Každoročně se podává při kriketovém zápasu, ve kterém se žáci Etonu utkávají se soupeři z neméně prestižní školy Harrow.

5. Bangers and Mash

Osvědčená klasika, kterou si zvládnete připravit i bez širokých gastronomických znalostí. Jedná se o klobásky s bramborovou kaší. Klobásy Angličané opravdu milují: vždyť jen na ostrovech se jich vyrábí na čtyři sta druhů. Do tohoto pokrmu se ale nehodí jen tak nějaké uzeniny.

  • Hovězí nebo vepřové klobásy by měly mít vysoký obsah masa (min. 70 %, ale čím kvalitnější, tím lepší). Často se podávají s bylinkami, jako jsou tymián nebo šalvěj, náročnější labužníci nedají dopustit ani na jablka. K bramborové kaši se přidává ještě cibulová omáčka nebo hrášek.

6. Haggis

Národní skotský pokrm, který připomíná jehněčí prejt. Skotové cizincům rádi vyprávějí legendy o tom, že haggis je bájný lesní tvor, který přelstí každého lovce. Ve skutečnosti jde o skopový žaludek, do něhož se přidávají další ovčí vnitřnosti (srdce, plíce nebo játra), koření nebo ovesná krupice.

  • Žaludek naplněný touto směsí potom putuje do hrnce, kde se nechá povařit.
  • Po uvaření se ještě teplý nařízne a za pomocí lžíce jej servírujeme na talíř.
  • Jako přílohu k němu můžete dostat třeba šťouchané brambory se zeleninou s pořádnou porcí másla (ve skotské kuchyní se tomuto pokrmu říká Clapshot).

7. Cawl

Závěrem se zastavíme ještě ve velšské kuchyni, kde s oblibou konzumují tzv. cawl. Do polévky s dušeným masem se přidává hromada zeleniny, od pórku přes brambory až po tuřín nebo mrkev. Neexistuje jediný správný recept, v každém regionu se může příprava mírně lišit.

  • Nejčastěji se podává s chlebem a voňavým sýrem. Pokud za sebou máte náročný den, pořádná porce cawlu vám pomůže doplnit energii na další cesty.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food, Tasty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč