Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

7 skvělých receptů z britské kuchyně, které musíte vyzkoušet

Fish and chips
ZDROJ: SHARONANG, PIXABAY
sdílet:

Anglická gastronomie je plná rozmanitých chutí. Na rozdíl od své francouzské rivalky není možná tak proslulá, rozhodně ale má čím zaujmout. Vydejte se s námi na cestu do hrdého Albionu: připravili jsme pro vás 7 neodolatelných pokrmů, které by vám při setkání s tamější kuchyní určitě neměly uniknout.

1. Fish and Chips

Tato proslulá pochoutka bývá někdy označována za anglické národní jídlo. Její kořeny sahají až do 60. let 19. století. Mladý Joseph Malin, jehož rodiče si tehdy v Londýně otevřeli obchůdek se smaženými brambory, je údajně přesvědčil, aby k nim přidali ještě smaženou rybu.

Recept měl obrovský úspěch a v anglické kuchyni nakonec zdomácněl. Ryba (většinou bílá treska) s hranolky se podává dodnes. Jen v roce 2019 mělo být po celé Británii více než deset tisíc restaurací a rychlých občerstvení, které toto jídlo nabízely, což o jeho oblibě leccos vypovídá.

Fish and chips
ZDROJ: xoxoaliceoxox, pixabay

2. Rostbíf (Sunday Roast)

Proslulá nedělní pečeně se připravuje z hovězího masa nakrájeného na jemné plátky. Poctivý rostbíf se peče z nízkého roštěnce, který nejprve osmahneme dozlatova na pánvi a následně necháme péct v troubě.

Podle tradiční anglické receptury nesmí být maso příliš propečené, ale v prostřední části by mělo zůstat růžové. Podává se s bramborami a zeleninou (mrkev, květák, hrášek…) nebo s oblíbeným yorkshirským pudinkem.

3. Yorkshirský pudink

Pokud si v anglické restauraci objednáte tuhle delikatesu jako sladkou tečku po vydatném obědě, budete možná (ne)mile překvapeni. Na stole před vámi se totiž nejspíš objeví nadýchaná, slaná lahůdka z těstíčka z mouky, mléka a vajec. 

A přesně tak má pravý yorkshirský pudink vypadat. Nejčastěji se podává ke zmiňovanému rostbífu, kde se do něj přidávala ještě šťáva z pečeného hovězího (zvaná gravy). Stejně dobře si na nich můžete pochutnat třeba v kombinaci s hovězím gulášem nebo třeba rybí pomazánkou.

yorkshirsky puding
ZDROJ: shutterbug75, pixabay

4. Eton Mess

Milovníkům sladkého doporučujeme vyzkoušet například lahodný pohár Eton Mess, směs bezé a jahod se šlehačkou. Pochutina získala svůj název podle věhlasné chlapecké školy Eton College. Každoročně se podává při kriketovém zápasu, ve kterém se žáci Etonu utkávají se soupeři z neméně prestižní školy Harrow.

5. Bangers and Mash

Osvědčená klasika, kterou si zvládnete připravit i bez širokých gastronomických znalostí. Jedná se o klobásky s bramborovou kaší. Klobásy Angličané opravdu milují: vždyť jen na ostrovech se jich vyrábí na čtyři sta druhů. Do tohoto pokrmu se ale nehodí jen tak nějaké uzeniny.

Hovězí nebo vepřové klobásy by měly mít vysoký obsah masa (min. 70 %, ale čím kvalitnější, tím lepší). Často se podávají s bylinkami, jako jsou tymián nebo šalvěj, náročnější labužníci nedají dopustit ani na jablka. K bramborové kaši se přidává ještě cibulová omáčka nebo hrášek.

6. Haggis

Národní skotský pokrm, který připomíná jehněčí prejt. Skotové cizincům rádi vyprávějí legendy o tom, že haggis je bájný lesní tvor, který přelstí každého lovce. Ve skutečnosti jde o skopový žaludek, do něhož se přidávají další ovčí vnitřnosti (srdce, plíce nebo játra), koření nebo ovesná krupice. Žaludek naplněný touto směsí potom putuje do hrnce, kde se nechá povařit.

Po uvaření se ještě teplý nařízne a za pomocí lžíce jej servírujeme na talíř. Jako přílohu k němu můžete dostat třeba rozmačkané brambory se zeleninou s pořádnou porcí másla (ve skotské kuchyní se tomuto pokrmu říká Clapshot).

7. Cawl

Závěrem se zastavíme ještě ve velšské kuchyni, kde s oblibou konzumují tzv. cawl. Do polévky s dušeným masem se přidává hromada zeleniny, od pórku přes brambory až po tuřín nebo mrkev. Neexistuje jediný správný recept, v každém regionu se může příprava mírně lišit. Nejčastěji se podává s chlebem a voňavým sýrem. Pokud za sebou máte náročný den, pořádná porce cawlu vám pomůže doplnit energii na další cesty.

Související články

5 zajímavostí o fish & chips
  • Novinky a zajímavosti

5 zajímavostí o fish & chips

Filet z bělomasé mořské ryby smažený v křupavém těstíčku a dozlatova smažené bramborové hranolky jsou stále jedním z nejoblíbenějších jídel ve Velké Británii. Věděli jste, že si je oblíbili i hudební hvězdy John Lennon, Paul McCartney (než...
Sunday roast aneb nedělní pečínka po anglicku
  • Novinky a zajímavosti

Sunday roast aneb nedělní pečínka po anglicku

Co dobrého si dopřát při nedělním obědě? Zapomeňte pro jednou na české knedlíky s omáčkou a vyšlete své chuťové pohárky do Británie. S tradičním britským pokrmem zvaným Sunday Roast, který je v této zemi doslova svátostí, potěšíte celou...
Objevte spolu s námi britské dezerty
  • Tipy a triky

Objevte spolu s námi britské dezerty

Eton messV doslovném překladu je tento dezert pojmenován jako Etonský nepořádek. Nemusíte se však bát, při jeho výrobě si neobvyklý nepořádek v kuchyni rozhodně nenaděláte. Název vychází z nepříliš upraveného vzhledu dezertu....
Pickles: kvašená zelenina do každé domácnosti
  • Tipy a triky

Pickles: kvašená zelenina do každé domácnosti

Anglický výraz pickles vychází z nizozemského slova pekel, které označuje solanku, tedy slaný nálev. Slovem pickles se tedy rozumí veškerá kvašená zelenina, vyznačuje se především pikantnějším nálevem.Kvašení zeleniny není žádná...
Inspirativní britští kuchaři a kuchařky pod lupou
  • Novinky a zajímavosti

Inspirativní britští kuchaři a kuchařky pod lupou

Usměvavý Jamie OliverKdo by neznal Jamieho Olivera? Tenhle populární, věčně se usmívající britský kuchař se těší slávě už přes 20 let. Jeho televizní kulinářské show spolu s desítkami vydaných kuchařek jsou populární po celém...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit