0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5697 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 270 g
Tuky 433 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladká klasika britské kuchyně – napadlo by vás, že vanilkový krém je britský vynález?

Suroviny

mléko 400 ml
plnotučné
smetana 400 ml
vanilkový lusk 1 ks
krupicový cukr 150 g
žloutek 8 ks
z velkých vajec
máslo 60 g
pokojové teploty + na vymazání
chleba bílý 500 g
starší
rozinky 4 PL
zlaté

1 Do těžkého silnostěnného kastrolu vlijte mléko a smetanu. Vanilku podélně rozřízněte špičkou ostrého nože a vyškrábněte semínka. Dejte je i s kůrou do mléka se smetanou a přiveďte k mírnému varu. Z cukru dejte dvě lžíce stranou a zbytek utřete v misce se žloutky. Za stálého prošlehávání metlou k nim vlijte horké mléko.

2 Pekáček vymažte máslem, chléb pokrájejte asi na centimetrové krajíce a odkrojte kůrky. Po obou stranách lehce potřete máslem. Částí namazaných plátků vyložte dno pekáčku v jedné vrstvě, případně je překrojte, aby byla vrstva souvislá. Posypte polovinou rozinek a pokračujte další vrstvou chleba. Vrstvy zopakujte. Nákyp přelijte mléčným krémem (kůru z vanilky vyjměte a dál použijte, viz Tipy) a nechte asi dvacet minut stát, aby pečivo nasáklo krémem.

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Nákyp vložte do trouby a pečte, dokud krém nezpevní; trvá to asi dvacet minut.

4 Formu opatrně vyjměte, nákyp posypte zbylým cukrem a vraťte do trouby, kterou jste přepnuli na gril. Dvě minuty zapékejte a formou přitom jednou nebo dvakrát otočte, aby se povrch zapekl opravdu rovnoměrně. Podávejte ještě teplé. Ke všem žemlovkám či nákypům se výborně hodí ovocné kompoty (například jablečný či třešňový) a svěží, aromatická bílá vína, jako jsou ryzlinky nebo muškáty. Tento typ jídla můžete podávat jako hlavní chod i jako dezert, teplé z trouby nebo vychladlé na pokojovou teplotu.

Tipy
Vanilkový smetanový krém je pro cukráře tak základní, že se mu říkává cukrářský (crème patisserie), vzhledem k původu také někdy anglický (crème anglaise). Vaří se z plnotučného mléka a/nebo smetany, zahřáté k bodu varu s tobolkou vanilky a prošlehané se žloutky. Z vanilky můžete vyškrábnout semínka a vrátit je do krému. Osušenou kůrou tobolky snadno ovoníte moučkový nebo krupicový cukr; jednoduše ji vložte do sklenice nebo rozmixujte spolu s cukrem.

Cukr k ovonění dezertů včetně žemlovky nemusí být jen vanilkový! Delikátně voní i cukr s levandulí, s růžovými lístky, svěží je s mátou nebo meduňkou. Sušené listy či květy můžete k cukru vložit anebo je s ním rozmixovat, aby se stejnoměrně rozptýlily.

Pečení ve vodní lázni je velmi šetrné; zabrání připálení dezertu a díky horké páře v troubě ho ještě víc zvláční. Jak na to? Formu postavte do pekáče s vyššími okraji a vlijte horkou vodu tak, aby sahla do poloviny formy.

Sníh z bílků dodává těstu lehkost – a sněhová čepice je efektní. Ve zcela čisté (odmaštěné) misce a se zrnkem soli sníh snadno vyšleháte i ruční metličkou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč