0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5697 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 270 g
Tuky 433 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladká klasika britské kuchyně – napadlo by vás, že vanilkový krém je britský vynález?

Suroviny

mléko 400 ml
plnotučné
smetana 400 ml
vanilkový lusk 1 ks
krupicový cukr 150 g
žloutek 8 ks
z velkých vajec
máslo 60 g
pokojové teploty + na vymazání
chleba bílý 500 g
starší
rozinky 4 PL
zlaté

1 Do těžkého silnostěnného kastrolu vlijte mléko a smetanu. Vanilku podélně rozřízněte špičkou ostrého nože a vyškrábněte semínka. Dejte je i s kůrou do mléka se smetanou a přiveďte k mírnému varu. Z cukru dejte dvě lžíce stranou a zbytek utřete v misce se žloutky. Za stálého prošlehávání metlou k nim vlijte horké mléko.

2 Pekáček vymažte máslem, chléb pokrájejte asi na centimetrové krajíce a odkrojte kůrky. Po obou stranách lehce potřete máslem. Částí namazaných plátků vyložte dno pekáčku v jedné vrstvě, případně je překrojte, aby byla vrstva souvislá. Posypte polovinou rozinek a pokračujte další vrstvou chleba. Vrstvy zopakujte. Nákyp přelijte mléčným krémem (kůru z vanilky vyjměte a dál použijte, viz Tipy) a nechte asi dvacet minut stát, aby pečivo nasáklo krémem.

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Nákyp vložte do trouby a pečte, dokud krém nezpevní; trvá to asi dvacet minut.

4 Formu opatrně vyjměte, nákyp posypte zbylým cukrem a vraťte do trouby, kterou jste přepnuli na gril. Dvě minuty zapékejte a formou přitom jednou nebo dvakrát otočte, aby se povrch zapekl opravdu rovnoměrně. Podávejte ještě teplé. Ke všem žemlovkám či nákypům se výborně hodí ovocné kompoty (například jablečný či třešňový) a svěží, aromatická bílá vína, jako jsou ryzlinky nebo muškáty. Tento typ jídla můžete podávat jako hlavní chod i jako dezert, teplé z trouby nebo vychladlé na pokojovou teplotu.

Tipy
Vanilkový smetanový krém je pro cukráře tak základní, že se mu říkává cukrářský (crème patisserie), vzhledem k původu také někdy anglický (crème anglaise). Vaří se z plnotučného mléka a/nebo smetany, zahřáté k bodu varu s tobolkou vanilky a prošlehané se žloutky. Z vanilky můžete vyškrábnout semínka a vrátit je do krému. Osušenou kůrou tobolky snadno ovoníte moučkový nebo krupicový cukr; jednoduše ji vložte do sklenice nebo rozmixujte spolu s cukrem.

Cukr k ovonění dezertů včetně žemlovky nemusí být jen vanilkový! Delikátně voní i cukr s levandulí, s růžovými lístky, svěží je s mátou nebo meduňkou. Sušené listy či květy můžete k cukru vložit anebo je s ním rozmixovat, aby se stejnoměrně rozptýlily.

Pečení ve vodní lázni je velmi šetrné; zabrání připálení dezertu a díky horké páře v troubě ho ještě víc zvláční. Jak na to? Formu postavte do pekáče s vyššími okraji a vlijte horkou vodu tak, aby sahla do poloviny formy.

Sníh z bílků dodává těstu lehkost – a sněhová čepice je efektní. Ve zcela čisté (odmaštěné) misce a se zrnkem soli sníh snadno vyšleháte i ruční metličkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit