Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Bariková vína

Bariková vína

Sud k vínu patří neodmyslitelně od počátku věků. Co o něm víte?
16. 8. 2010 | Autor: redakce Apetitu

Původní dřevěné sudy začínají být nahrazovány sudy kovovými, ale mnoho vinařů na přírodní materiál stále nedá dopustit. Sudy mají důležitou funkci pro zrání vína, protože propouštějí vzduch. Navíc působí tradičně a přírodně.

Sudy se vyrábějí z různých typů dřeva – dubového, kaštanového či akátového. V Chile používají sudy bukové a americká vína zrají i v sudech ze sekvoje. Dříve měli na starosti výrobu bednáři, toto řemeslo ale prakticky zmizelo a zůstalo jen pár posledních nadšenců. Vše už mají na starosti stroje.

Narazili jste někdy na etiketě vína na slovo barrique a nevěděli jste, co to znamená? Barrique je sud o objemu 225 l vyrobený z dubového dřeva, které pochází z Francie nebo USA. Víno ze dřeva vyluhuje aromatické látky, které mu dodají výraznou a originální chuť. Sud určený pro tento způsob zrání vína může být použitý maximálně třikrát a dobu, po kterou v něm víno zraje, určuje nejzkušenější sklepmistr.

Příště ochutnejte víno barrique, uvidíte, jaké umí sud divy.

REKLAMA

Přidat komentář