0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bariková vína

Bariková vína
sdílet:

Sud k vínu patří neodmyslitelně od počátku věků. Co o něm víte?

Původní dřevěné sudy začínají být nahrazovány sudy kovovými, ale mnoho vinařů na přírodní materiál stále nedá dopustit. Sudy mají důležitou funkci pro zrání vína, protože propouštějí vzduch. Navíc působí tradičně a přírodně.

Sudy se vyrábějí z různých typů dřeva – dubového, kaštanového či akátového. V Chile používají sudy bukové a americká vína zrají i v sudech ze sekvoje. Dříve měli na starosti výrobu bednáři, toto řemeslo ale prakticky zmizelo a zůstalo jen pár posledních nadšenců. Vše už mají na starosti stroje.

Narazili jste někdy na etiketě vína na slovo barrique a nevěděli jste, co to znamená? Barrique je sud o objemu 225 l vyrobený z dubového dřeva, které pochází z Francie nebo USA. Víno ze dřeva vyluhuje aromatické látky, které mu dodají výraznou a originální chuť. Sud určený pro tento způsob zrání vína může být použitý maximálně třikrát a dobu, po kterou v něm víno zraje, určuje nejzkušenější sklepmistr.

Příště ochutnejte víno barrique, uvidíte, jaké umí sud divy.
 

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč