0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bariková vína

Bariková vína
sdílet:

Sud k vínu patří neodmyslitelně od počátku věků. Co o něm víte?

Původní dřevěné sudy začínají být nahrazovány sudy kovovými, ale mnoho vinařů na přírodní materiál stále nedá dopustit. Sudy mají důležitou funkci pro zrání vína, protože propouštějí vzduch. Navíc působí tradičně a přírodně.

Sudy se vyrábějí z různých typů dřeva – dubového, kaštanového či akátového. V Chile používají sudy bukové a americká vína zrají i v sudech ze sekvoje. Dříve měli na starosti výrobu bednáři, toto řemeslo ale prakticky zmizelo a zůstalo jen pár posledních nadšenců. Vše už mají na starosti stroje.

Narazili jste někdy na etiketě vína na slovo barrique a nevěděli jste, co to znamená? Barrique je sud o objemu 225 l vyrobený z dubového dřeva, které pochází z Francie nebo USA. Víno ze dřeva vyluhuje aromatické látky, které mu dodají výraznou a originální chuť. Sud určený pro tento způsob zrání vína může být použitý maximálně třikrát a dobu, po kterou v něm víno zraje, určuje nejzkušenější sklepmistr.

Příště ochutnejte víno barrique, uvidíte, jaké umí sud divy.
 

Související články

Jak degustovat víno jako profesionál
  • Tipy a triky

Jak degustovat víno jako profesionál

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní přehled. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...

Obchod Apetit