Francouzský kohout na víně

Francouzský kohout na víně

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4582 kcal
Bílkoviny 405 g
Sacharidy 311 g
Tuky 147 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Abyste si maximálně pochutnali na tomhle lahodném klasickém francouzském pokrmu, použijte na vaření takové víno, jaké byste s chutí pili.

Suroviny

kuře 1.6 kg
sůl
pepř
mletý
olivový olej 2 PL
cibule 10 ks
drobné, vcelku
cibule 1 ks
najemno
žampiony 10 ks
anglická slanina 150 g
na jemno
brandy 2 PL
mouka pšeničná hladká 3 ČL
vývar kuřecí 250 ml
víno červené 250 ml
bobkový list 2 ks
tymián 2 snítky

1 Kuře opláchněte a svažte mu nožičky. Osolte, opepřete. Ve velkém kastrolu rozehřejte olej a kuře na něm ze všech stran opečte. Vyjměte a nechte stranou.

2 Do kastrolu vsypte cibulky vcelku a houby. Na středním plameni smažte pět minut dozlatova. Vyjměte a dejte stranou. Vsypte pokrájenou cibuli a slaninu, osmahněte dozlatova, zalijte brandy a odškrábněte přípečky. Poprašte moukou, minutu zasmahněte, zalijte vývarem i vínem a důkladně promíchejte. Vraťte kuře, celé cibulky a houby, přidejte bobkový list a ty­mián. Přikryjte a na mírném plameni hodinu duste.

3 Hotové kuře nechte chvíli odpočívat a pak podávejte naporcované a obložené cibulkami i houbami. Jako příloha poslouží čerstvá bageta, kterou vytřete každou kapku voňavé šťávy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit