Francouzský kohout na víně

Francouzský kohout na víně

4 / 5. Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4582 kcal
Bílkoviny 405 g
Sacharidy 311 g
Tuky 147 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Abyste si maximálně pochutnali na tomhle lahodném klasickém francouzském pokrmu, použijte na vaření takové víno, jaké byste s chutí pili.

Suroviny

kuře 1.6 kg
sůl
pepř
mletý
olivový olej 2 PL
cibule 10 ks
drobné, vcelku
cibule 1 ks
najemno
žampiony 10 ks
anglická slanina 150 g
na jemno
brandy 2 PL
mouka pšeničná hladká 3 ČL
vývar kuřecí 250 ml
víno červené 250 ml
bobkový list 2 ks
tymián 2 snítky

1 Kuře opláchněte a svažte mu nožičky. Osolte, opepřete. Ve velkém kastrolu rozehřejte olej a kuře na něm ze všech stran opečte. Vyjměte a nechte stranou.

2 Do kastrolu vsypte cibulky vcelku a houby. Na středním plameni smažte pět minut dozlatova. Vyjměte a dejte stranou. Vsypte pokrájenou cibuli a slaninu, osmahněte dozlatova, zalijte brandy a odškrábněte přípečky. Poprašte moukou, minutu zasmahněte, zalijte vývarem i vínem a důkladně promíchejte. Vraťte kuře, celé cibulky a houby, přidejte bobkový list a ty­mián. Přikryjte a na mírném plameni hodinu duste.

3 Hotové kuře nechte chvíli odpočívat a pak podávejte naporcované a obložené cibulkami i houbami. Jako příloha poslouží čerstvá bageta, kterou vytřete každou kapku voňavé šťávy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit