Když číšník v restauraci položí otázku "Kdo bude degustovat?", často nastane u stolu chvilka ticha. Není důvod se obávat, nikdo neočekává, že po ochutnání pohovoříte o detailních vlastnostech vína. Jak postupovat?
Prohlédněte si vinětu a zkontrolujte, že název a ročník odpovídá vaší objednávce. Uchopte sklenici za stopku a podívejte se na víno proti světlu. Prohlédněte si barvu, ověřte si, že víno není kalné a nejsou v něm usazeniny. Zakružte sklenicí a pak si k vínu přivoňte.
Napijte se malým douškem a nechte víno chvíli v ústech. Nadechněte se nosem a vnímejte chuť. Po chvíli polkněte.
Nakonec se rozhodněte, zda vám víno chutnalo. Pokud ne, snažte se číšníkovi vysvětlit důvod – například cítíte plíseň, kovovou nebo korkovou pachuť. Před degustací (i při následné konzumaci) se snažte vyvarovat burských oříšků a oliv, ty mohou chuť vína velmi nepříznivě ovlivnit.