Divoká kachna plněná hroznovým vínem

Divoká kachna plněná hroznovým vínem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5645 kcal
Bílkoviny 147 g
Cukr 146 g
Tuky 463 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hroznem plněné kachny jsou šťavnaté a křehké. A o vinnou šťávu se poperete.

Suroviny

kachna 2 ks
divoké, mladé (cca každá 600-800g)
sůl
pepř
čerstvě drcený barevný
borovička 50 ml
či gin
olivový olej 3 PL
hroznové víno 600 g
modré
anglická slanina 6 plátků
prorostlé
3 snítky
jalovce s jalovčinkami
citronová štáva 1 PL
vývar 400 ml
víno červené 200 ml
máslo 1 PL
med 1 PL
rybízová zavařenina 1 PL
100 ml
mošt z jablek či hroznů
cukr
na dochucení

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Kachny omyjte, osušte, uvnitř i vně potřete borovičkou, osolte a opepřete. Otrhejte kuličky hrozna, rozpulte je a vypeckujte. Většinou vína pak naplňte břišní dutinu, otvor sepněte jehlou či zašijte nití a kachny obalte plátky slaniny. Vložte je do pekáčku prsíčky nahoru, pokapejte olejem, přidejte jalovec a 10 minut pečte. Pak přilijte část vývaru, vína a zvolna pečte pod poklicí asi 50–60 minut, podle velikosti kachen. Občas podlijte vývarem a přelijte vypečenou šťávou. Ke konci sundejte poklici a dopečte dozlatova.

2 Upečené kachny vyjměte, přikryjte a nechte chvíli odpočinout. Mezitím dokončete šťávu. Dolijte ji zbylým vínem a ovocným moštem, vmíchejte med a zavařeninu a povařte do zhoustnutí (asi 10 minut). Přeceďte, přidejte zbylé hroznové víno a ještě pět minut povařte. Dochuťte solí, pepřem, případně citronovou šťávou či cukrem. Kachny naporcujte a podávejte se šťávou.

NĚCO NAVÍC
Výborné se šťouchanými bramborami, kroketami, bramborovými pusinkami nebo bramborovými plackami.

TIPY & TRIKY
V sezoně bývají k dostání celé kachny s kůží i bez ní nebo vykostěná prsa. Maso divokých kachen je sušší než maso jejich domácích příbuzných, proto je pečte s kůží a slaninou nebo zabalené do slaniny.

 

Apetit magazín

  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit