Hroznem plněné kachny jsou šťavnaté a křehké. A o vinnou šťávu se poperete.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Kachny omyjte, osušte, uvnitř i vně potřete borovičkou, osolte a opepřete. Otrhejte kuličky hrozna, rozpulte je a vypeckujte. Většinou vína pak naplňte břišní dutinu, otvor sepněte jehlou či zašijte nití a kachny obalte plátky slaniny. Vložte je do pekáčku prsíčky nahoru, pokapejte olejem, přidejte jalovec a 10 minut pečte. Pak přilijte část vývaru, vína a zvolna pečte pod poklicí asi 50–60 minut, podle velikosti kachen. Občas podlijte vývarem a přelijte vypečenou šťávou. Ke konci sundejte poklici a dopečte dozlatova.
Upečené kachny vyjměte, přikryjte a nechte chvíli odpočinout. Mezitím dokončete šťávu. Dolijte ji zbylým vínem a ovocným moštem, vmíchejte med a zavařeninu a povařte do zhoustnutí (asi 10 minut). Přeceďte, přidejte zbylé hroznové víno a ještě pět minut povařte. Dochuťte solí, pepřem, případně citronovou šťávou či cukrem. Kachny naporcujte a podávejte se šťávou.
NĚCO NAVÍC
Výborné se šťouchanými bramborami, kroketami, bramborovými pusinkami nebo bramborovými plackami.
TIPY & TRIKY
V sezoně bývají k dostání celé kachny s kůží i bez ní nebo vykostěná prsa. Maso divokých kachen je sušší než maso jejich domácích příbuzných, proto je pečte s kůží a slaninou nebo zabalené do slaniny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Menu pro loveckou sezonu(4 recepty )
- Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů(28 receptů )
- Kachna na všechny způsoby: 36 ověřených receptů s kachním masem(36 receptů )
- Využijte hroznové víno naplno: Od snídaní po večeře, které překvapí!(42 receptů )