Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Divoká kachna plněná hroznovým vínem
Divoká kachna plněná hroznovým vínem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Divoká kachna plněná hroznovým vínem

3.1/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7532 kcal
Bílkoviny 198 g
Sacharidy 158 g
Tuky 645 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hroznem plněné kachny jsou šťavnaté a křehké. A o vinnou šťávu se poperete.

Související recepty

Suroviny

divoké, mladé (každá cca 600-800 g), nejlépe chlazené
sůl
pepř barevný
čerstvě drcený
či gin
olivový olej 3 PL
modré
prorostlá
jalovec 3 snítky
jalovec s jalovčinkami
vývar 400 ml
masový
med 1 PL
rybízová zavařenina 1 PL
jablečná šťáva 100 ml
mošt z jablek či hroznů
na dochucení

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Kachny omyjte, osušte, uvnitř i vně potřete borovičkou, osolte a opepřete. Otrhejte kuličky hrozna, rozpulte je a vypeckujte. Většinou vína pak naplňte břišní dutinu, otvor sepněte jehlou či zašijte nití a kachny obalte plátky slaniny. Vložte je do pekáčku prsíčky nahoru, pokapejte olejem, přidejte jalovec a 10 minut pečte. Pak přilijte část vývaru, vína a zvolna pečte pod poklicí asi 50–60 minut, podle velikosti kachen. Občas podlijte vývarem a přelijte vypečenou šťávou. Ke konci sundejte poklici a dopečte dozlatova.

2

Upečené kachny vyjměte, přikryjte a nechte chvíli odpočinout. Mezitím dokončete šťávu. Dolijte ji zbylým vínem a ovocným moštem, vmíchejte med a zavařeninu a povařte do zhoustnutí (asi 10 minut). Přeceďte, přidejte zbylé hroznové víno a ještě pět minut povařte. Dochuťte solí, pepřem, případně citronovou šťávou či cukrem. Kachny naporcujte a podávejte se šťávou.

NĚCO NAVÍC
Výborné se šťouchanými bramborami, kroketami, bramborovými pusinkami nebo bramborovými plackami.

TIPY & TRIKY
V sezoně bývají k dostání celé kachny s kůží i bez ní nebo vykostěná prsa. Maso divokých kachen je sušší než maso jejich domácích příbuzných, proto je pečte s kůží a slaninou nebo zabalené do slaniny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín