Cukroví nemusíte sladit jen klasickým řepným cukrem. Přidejte si do nákupního košíku také datlový či obilný sirup.
Jak vybírat
Pokud se vydáte na nákup sirupů, jimiž můžete osladit těsto, raději dejte přednost biokvalitě. Biosirupy mají mnohem lepší chuť a jsou sladší; například běžný pšeničný sirup je sice levnější, ale velmi málo sladí a má zvláštní dochuť.
Jak sladit sirupem
Obilné sirupy bez problémů nahradí bílý cukr. Jen je nutné z receptu odebrat i trošku tekutiny. Jsou o trochu méně sladké než cukr – jeden hrnek cukru odpovídá asi hrnku a půl sirupu. V takovém případě uberte asi půl hrnku tekutiny; pokud se do těsta žádná nepřilévá, přidejte na každý hrnek sirupu asi 5 lžic mouky.
V českých obchodech koupíte následující druhy sirupů:
- datlový
- rýžový
- kamutový
- pšeničný
- špaldový
- ječmenný
- kukuřičný
- javorový