U nás nepříliš známá kombinace medu a sýra vás příjemně překvapí. Francouzi si ji vychutnávají zcela běžně.
Propojení sýru s medem vychází z dlouholeté tradice. Při kombinování vycházejte z jednoduchého pravidla: k lehkým sýrům jemný med, k výraznějším med aromatičtější. Čerstvé sýry, jako jsou ricotta, mascarpone, gorgonzola či kozí žervé, doplňte jemným akátovým nebo břečťanovým medem.
K silně aromatickým, výrazným sýrům s modrou plísní a zralým ovčím a kozím sýrům podávejte tmavý med lesní, který se hodí také k sýrům s bílou plísní (např. brie). Sýr s medem vhodně doplní také čerstvé ovoce (hruška, fíky…) a vlašské ořechy. Podávejte s ošatkou čerstvého pečiva. Ideální je francouzská bageta či kváskový chléb s rozinkami, olivami nebo ořechy. Výborný je také tmavý žitný chléb.
Náš tip: K snídani opečte dokřupava plátky toustového chleba, namažte je krémovým kozím sýrem a lehce polijte světlým tekutým medem. Nám nejvíc chutná kombinace jemného kozího žervé Dora BIO a zlatého akátového medu.