Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak nakoupit uzené maso, abyste si nepřinesli domů vodu

Uzená šunka
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Chcete osmažit kostičky uzeného a ony se místo toho vaří ve vodě? Kupujete uzenou plec, kýtu či bok zatavené v plastových obalech, protože jsou v nabídce za dobrou cenu? Možná to není tak výhodné, jak se na první pohled zdá... S našimi triky už při nákupu kouřem vonícího masa nezaváháte. 

Jak se vyrábí uzené?

  • Tradičně se maso před uzením nasolí, nechá několik dnů až týdnů zrát a pak pomalu vyudí. V dnešní době honby za nízkou cenou však tohle není nejběžnější způsob výroby uzeného. Tím, že při tomto postupu maso ztrácí vodu, přirozeně ubyde na váze a stává se dražším. Takto zůstane ze 100 kg syrového masa nakonec zhruba 80 kg prvotřídního voňavého a chutného uzeného.
  • Existuje ale i rychlejší metoda výroby uzeného. Levné uzené, které koupíte v supermarketu a je vakuově zabalené v plastu, vzniklo pravděpodobně mokrou cestou. To je metoda, při které se maso ošetřuje (mj.) přídatnými látkami, jenž vážou vodu, a kouřovým aroma. Takto vznikne ze 100 kg syrového masa asi 180 kg uzeného. Díky vodě, která je těžká a která se v mase udrží, může být maso levnější, kvalitativně je ovšem zcela jinde. Poznat je to na chuti.

Záleží-li vám tedy na kvalitě uzeného, máte dvě možnosti: 

Buď vložíte svou důvěru do rukou řezníka, který ví, co prodává a také poradí, jaké maso k čemu zvolit. Nebo se věnujte studiu obalu masa, které kupujete. Informace, co maso obsahuje, jsou povinně uvedeny na každém výrobku.

  • U uzeného, které se suší, se vždy uvádí, kolik syrového masa bylo použito na 100 gramu výrobku, který držíte v ruce.
  • U uzeného v igelitu, který drží vlhkost, se zase dočtete, kolik masa a jaké další přídatné látky (éčka) výrobek obsahuje.

Zdroj: dTest, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč