Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak nakoupit uzené maso, abyste si nepřinesli domů vodu

Uzená šunka
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Chcete osmažit kostičky uzeného a ony se místo toho vaří ve vodě? Kupujete uzenou plec, kýtu či bok zatavené v plastových obalech, protože jsou v nabídce za dobrou cenu? Možná to není tak výhodné, jak se na první pohled zdá... S našimi triky už při nákupu kouřem vonícího masa nezaváháte. 

Jak se vyrábí uzené?

  • Tradičně se maso před uzením nasolí, nechá několik dnů až týdnů zrát a pak pomalu vyudí. V dnešní době honby za nízkou cenou však tohle není nejběžnější způsob výroby uzeného. Tím, že při tomto postupu maso ztrácí vodu, přirozeně ubyde na váze a stává se dražším. Takto zůstane ze 100 kg syrového masa nakonec zhruba 80 kg prvotřídního voňavého a chutného uzeného.
  • Existuje ale i rychlejší metoda výroby uzeného. Levné uzené, které koupíte v supermarketu a je vakuově zabalené v plastu, vzniklo pravděpodobně mokrou cestou. To je metoda, při které se maso ošetřuje (mj.) přídatnými látkami, jenž vážou vodu, a kouřovým aroma. Takto vznikne ze 100 kg syrového masa asi 180 kg uzeného. Díky vodě, která je těžká a která se v mase udrží, může být maso levnější, kvalitativně je ovšem zcela jinde. Poznat je to na chuti.

Záleží-li vám tedy na kvalitě uzeného, máte dvě možnosti: 

Buď vložíte svou důvěru do rukou řezníka, který ví, co prodává a také poradí, jaké maso k čemu zvolit. Nebo se věnujte studiu obalu masa, které kupujete. Informace, co maso obsahuje, jsou povinně uvedeny na každém výrobku.

  • U uzeného, které se suší, se vždy uvádí, kolik syrového masa bylo použito na 100 gramu výrobku, který držíte v ruce.
  • U uzeného v igelitu, který drží vlhkost, se zase dočtete, kolik masa a jaké další přídatné látky (éčka) výrobek obsahuje.

Zdroj: dTest, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín